загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чим замінити гній на городі? Житом!

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Усіх садівників-городників можна розділити на дві категорії: тих, хто любить експериментувати, і прихильників все робити за всіма правилами. Ну ось, наприклад, якщо сказано, що гній — найкраще органічне добриво, значить — найкраще, альтернативи йому немає і бути не може. Зрозуміло, для тих, хто живе в сільській місцевості, немає ніяких проблем завезти пару КамАЗів цінного добрива на ділянку абсолютно даром. Але ж і в містах є приватні сектори і дачі, а купити КамАЗ гною дуже накладно. Що тоді робити міському жителю?

Правильно — шукати альтернативу. І така альтернатива є. Причому більш ефективна, ніж гній. Жито. Озиме жито як сидеральна культура дуже вдало поєднує багато якостей, які роблять її незамінною на наших городах, але чим вона краще інших сидератів, та чи можна замінити житом гній спробуємо розібратись в цій статі.

Чим жито краще гною

1. Використовується як сидерат (зелене добриво) і коштує в десятки разів дешевше гною. До того ж трудовитрати зведені до мінімуму: одна справа перетягати пару-трійку тонн гною вручну, інше — посіяти відро насіння жита.

2. Гній — це не тільки корисна органіка, а й «скарбничка» мільйонів насіння бур’янів, які почнуть масово проростати на вашій ділянці. Ми вже не говоримо про злісного шкідника — Медвідку, тисячі личинок якої можна занести на ділянку разом з гноєм.

3. Зелена «житня» маса, яку ви перекопати з грунтом, розкладаючись, збільшить кількість корисних мікроорганізмів у грунті в півтора-два рази! Відповідно покращиться біологічна активність грунту. Як наслідок — відмінні врожаї здорових овочів і ягід.

4. З якоїсь причини жито ненавидять бур’яни: жито пригнічує їх ріст і очищає від них грунт.

5. Там, де росте жито, немає нематоди. Його коріння (і коріння вівса, який сіють ранньою весною) виділяють особливі речовини, від яких масово гине нематода і придушуються збудники багатьох хвороб.

Крім жита такими ж властивостями володіють горох, гірчиця і боби. Обов’язково посадіть їх на ділянці, а бадилля перекопайте з грунтом: наступного року ви помітите, що кудись пропав проволочник — відомий любитель пожирати картоплю.

Коли сіяти будемо жито і головне — скільки

Мабуть, сам процес посіву вам дуже сподобається. Знаєте, як сіяли наші діди? Брали пригорщу золотого насіння і кидали його в пухкий грунт. Уявіть себе таким же.

Сіяти потрібно озиму жито, коли на ділянці вже не залишиться посадок — з 25 серпня до середини вересня. До початку зими вона добре розкущиться, а ранньою весною, як тільки розтане сніг, знову почне нарощувати корінці і чудодійну зелену масу. А коли дозріє земля, перекопайте її, закладаючи житню зелень в грунт тижня за два до посадки основних культур. На одну сотку вам знадобиться близько 2 кг насіння озимого жита. Насіння потрібно закласти на глибину 3-5 см. На зеленное добриво можна посіяти трохи загущено.

Зверніть увагу! За два тижні вся зелена маса повинна розкластися, а для цього в грунті повинно бути достатньо вологи. Якщо зима була малосніжною, а весна не радує дощами, то вам доведеться ділянку пару раз додатково полити.

 

Джерело:
До списку новин