загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лікування остеоартрозу колінного суглоба при 1-й і 2-го ступеня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Остеоартроз - це дегенеративне захворювання суглоба, що приводить до його руйнування і втрати функції. Остеоартроз колінного суглоба 2 ступеня є однією з найбільш частих причин звернення до лікаря серед людей середнього та похилого віку. Чому розвивається це захворювання і як впоратися з ним? Чи можливо лікування остеоартрозу народними засобами?

Що таке остеоартроз?

Під цим терміном в медицині розуміють таке захворювання суглоба, при якому рано чи пізно відбувається повне руйнування його хрящових поверхонь. Щоб розібратися в суті патології, слід знати, як влаштований колінний суглоб і що відбувається при розвитку в ньому запалення.
Колінний суглоб є одним з найбільших в людському організмі. На нього припадає величезне навантаження протягом усього життя, і немає нічого дивного в тому, що він один з перших виходить з ладу. Якби в процесі еволюції людина так і залишився істотою, що пересуваються на чотирьох лапах, він би ніколи не дізнався про таку проблему, як артроз колінного суглоба. Патологічні процеси, що виникають в цьому органі, можна розглядати як своєрідну розплату за можливість ходити на своїх ногах.
Остеоартроз може бути первинним і вторинним, що виникають на фоні якого-небудь захворювання. Розвиток хвороби починається з пошкодження хряща, що вистилає суглобові поверхні. Під впливом різних факторів порушується живлення хрящової тканини, що призводить до її витончення. На ранніх етапах людина не відчуває ніяких змін. Суглоб продовжує працювати, але весь цей час його поверхні взаємодіють один з одним через стоншені хрящ. Все це призводить до поступового руйнування колінного суглоба і як наслідок до порушення його рухової функції.
При прогресуванні хвороби до процесу залучаються меніски, зв'язки і навіть околосуставная (синовіальна) оболонка. Звужується суглобова щілина, з'являються розростання кісткової тканини (остеофіти). Замість потрібної для нормального руху суглоба змащення його порожнину займає запальний випіт. Саме в цей момент дають про себе знати перші симптоми остеоартрозу, що змушують хворого звернутися за допомогою до лікаря.

Причини розвитку остеоартрозу колінного суглоба

Найбільше значення у формуванні хвороби мають такі фактори:

  • спадковість;
  • порушення обміну речовин;
  • аутоімунні захворювання;
  • підвищене навантаження на суглоб (заняття спортом, важка фізична робота);
  • травми (в тому числі внутрісуглобні переломи);
  • захворювання нервової системи.

З віком ризик розвитку остеоратроза значно збільшується. У більшості випадків ця хвороба наздоганяє людей старше 40 років. В останні роки відзначається тенденція до омолодження хвороби.

Симптоми остеоартрозу колінного суглоба

При розвитку хвороба проходить три стадії, і кожна з них має свої характерні ознаки. У цій статті ми розглянемо лише перші дві стадії захворювання. Лікування на цих етапах найчастіше консервативне, і пацієнту вдається обійтися без хірургічної операції. Третя ступінь остеоартрозу характеризується практично повною втратою функції ураженого органу. Єдиним способом повернути пацієнтові можливість активного життя на цій стадії є ендопротезування - заміна суглоба штучним імплантом.

  • Остеоартроз колінного суглоба першого ступеня

У початковій стадії захворювання основним симптомом є біль. Неприємні відчуття виникають при значному фізичному навантаженні (наприклад, при тривалій ходьбі або заняттях спортом). Після відпочинку біль іде. Вночі людина спить спокійно - в цей час хвороба його не турбує. Одночасно з'являється відчуття стягнутості шкіри безпосередньо під колінним суглобом. Після тривалого статичного положення виникає деяка скутість рухів, яка швидко проходить. Рухливість суглоба практично не обмежена. Лікування патології на цьому етапі тільки консервативне.

Порада: з'явився біль в колінному суглобі при ходьбі або після сну? Зверніться до лікаря!

У першій стадії захворювання пацієнти рідко звертаються до лікаря, вважаючи проблему не вартою уваги. Тим часом допомогти хворому куди як простіше саме в цей період, поки патологічний процес не почав прогресувати. Іноді остеоартроз виявляється при проходженні медоглядів або при обстеженні з приводу іншого захворювання.

  • Остеоартроз колінного суглоба 2 ступеня

У другій стадії хвороби біль стає сильнішою і дає про себе знати набагато частіше. Неприємні відчуття в коліні виникають вже після незначного навантаження (в тому числі і під час звичайних неспішних прогулянок). Поступово розвивається видима деформація суглоба, змінюються його контури, зменшується можливість активних рухів в коліні. Під час ходьби багато хворих відчувають хрускіт в ураженому суглобі.
Більшість звернень до лікаря трапляється саме на другій стадії хвороби. У цей момент пацієнти розуміють, що в організмі щось не так, і бажають позбутися від болю. Лікування остеоартрозу другого ступеня полягає в застосуванні протизапальних препаратів та інших засобів, які повертають рухливість суглоба.

Діагностика остеоратроза колінного суглоба

Для уточнення причини захворювання і виявлення стадії хвороби доктора використовують рентгенографічний метод. При першій стадії хвороби на знімку видно звужена на третину суглобова щілину. Остеофитов в цей момент ще не спостерігається. Друга стадія остеоартрозу характеризується більш вираженим звуженням суглобової щілини. Виникає деформація органа, з'являються кісткові розростання. У третій стадії захворювання суглобова щілина практично не визначається і форма суглоба змінюється до невпізнання.

Лікування остеоартрозу колінного суглоба

Терапія захворювання в першій і другій стадії повинна бути комплексною, з впливом на всі ключові моменти. Медикаментозне лікування включає в себе наступні етапи.

  • Протизапальні препарати

Нестероїдні протизапальні засоби призначаються при сильному болі. «Нурофен», «Найз», «Целебрекс» і одного препарати швидко усувають больовий синдром, знімають набряк і покращують загальний стан. Слід знати, що при тривалому застосуванні НПЗЗ викликають загострення виразкової хвороби та інших захворювань шлунково-кишкового тракту, а також можуть стати причиною кровотеч. Лікування протизапальними препаратами має проходити під наглядом лікаря.

Порада: при захворюваннях шлунка і кишечника використовуйте НПЗЗ зовнішньо у вигляді гелів та мазей.

  • Хондропротектори

Ці кошти не знімають біль, а впливають на саму причину захворювання. Хондропротектори відновлюють пошкоджений хрящ, тим самим повертаючи рухливість в суглобі. Ефект настає через 4-6 місяців після початку прийому і зберігається через 3 місяці після відміни препарату. Лікування хондропротекторами триває роками. Оптимальні результати досягаються через 2-3 роки постійної терапії.

  • Внутрішньосуглобове введення препаратів

При сильних болях в порожнину суглоба вводяться глюкокортикостероїди. Ці кошти швидко знімають набряк і повертають можливість активних рухів. Не рекомендується проводити більше двох ін'єкцій гормонів протягом року.
Для поповнення синовіальної рідини в колінний суглоб вводиться гіалуронова кислота. Цей препарат усуває біль, а також покращує рухливість суглоба, зменшуючи тертя його хрящів. Лікування тривале, від 6 до 24 місяців.

Немедикаментозне лікування остеоартрозу

Крім медикаментозних методів в терапії остеоартрозу активно застосовуються лікувальна гімнастика і фізіолікування. Найкраще займатися гімнасткою під наглядом фахівця, який покаже, як правильно виконувати вправи. Групи ЛФК часто організовуються при поліклініках, а також у фітнес-центрах. Всі вправи при остеоартрозі колінного суглоба робляться сидячи або лежачи. Хороший ефект дає аквааеробіка - заняття в басейні. Освоївши основні прийоми ЛФК, можна практикувати гімнастику в домашніх умовах.
Лікування остеоартрозу не обходиться без ортопедичної корекції. Для зняття навантаження з суглоба використовуються різні пристосування: тростину або милиці. Також фахівці рекомендують носити спеціальне ортопедичне взуття. Активно застосовуються для терапії захворювання устілки-супінатори. Всі пристосування купують в спеціальних магазинах за рецептом лікаря.
Для усунення болю і збільшення рухливості суглобів застосовуються методи фізіотерапії. Лікування ультразвуком, магнітом або лазером проводиться тільки при відсутності протипоказань і за умови гарної переносимості цих методів терапії. Крім того, при остеоартрозі застосовується голковколювання, масаж і інші методи впливу на уражений суглоб. Також для підтримки ефективності лікування може бути призначена спеціальна дієта.
Хірургічне лікування хвороби проводиться у важких випадках при неефективності інших випробуваних методик. Протезування колінного суглоба проводиться як в нашій країні, так і в зарубіжних клініках.

Народні методи лікування

Лікування народними засобами в домашніх умовах можливо лише при поєднанні їх методиками класичної медицини. Не варто ігнорувати призначення лікаря і використовувати лише нетрадиційні способи - це може привести до погіршення загального стану і розвитку ускладнень. Терапія народними засобами передбачає застосування компресів, примочок і мазей на основі натуральних трав. Листя лопуха, капусти, чистотілу, цедра лимона - все це йде в хід для приготування різних настоїв. Хороший ефект помічений від використання прополісу та інших продуктів бджільництва. Перед початком терапії незайвим буде порадитися з лікарем і уточнити сумісність народних методик лікування з уже призначеними препаратами.

 

Джерело:
До списку новин