загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щоб не відкладався холестерин, треба їсти часто і маленькими порціями

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

 Високий рівень холестерину в крові — це основний фактор ризику серцево-судинних захворювань. Ця жироподібна «кашка» накопичується у судинах тоді, коли в організмі порушується ліпідний обмін. organic.ua

 Холестерин сам собою не є шкідливим, навіть навпаки — дуже важливий як пальне для отримання енергії. Він утворюється в основному в печінці — 1,5-2,5 г на добу, з їжею ж його надходить близько 0,5 грама, причому міститься він лише в тваринних продуктах. Про функції ліпідів, холестерину та небезпеку «забруднення» судин розповіла лікар-кардіолог Луцької міської поліклініки №1 Маргарита Шията.

— Ліпіди — це біологічні субстанції, які складаються з різних молекул: жирних кислот, фосфоліпідів і багатьох інших. Їхні функції дуже важливі, оскільки ліпіди беруть участь в утворенні клітинних мембран, внутріклітинних структур, в енергетичному метаболізмі, — пояснює Маргарита Дмитрівна. — Якщо ж настає дисбаланс — дисліпідемія, то страждають судини і розвивається атеросклероз. Тільки аналіз крові може виявити підвищений вміст ліпідів. Симптоми — запаморочення, шум у вухах, болі при ходьбі — з’являються вже після того, як розвинулось ураження артерій.

— Ми знаємо, що є так званий «поганий» і «хороший» холестерин…

— Ліпіди не розчиняються в крові, а з’єднуються зі спеціальними білками — ліпопротеїдами. У розвитку коронарної хвороби серця важливу роль відіграють два види ліпопротеїдів — низької та високої щільності. Ліпопротеїди низької щільності вважаються поганими. Вони транспортують холестерин із печінки у периферичні тканини, клітини, зокрема в судини, можна сказати, відкладають про запас. Тоді як ліпопротеїди високої щільності здійснюють зворотний процес, тобто повертають холестерин у печінку, де він переробляється на енергію.

При переважанні ліпопротеїдів низької щільності холестерин накопичується в судинах головного мозку, серця, нижніх кінцівок. Жирові відкладення закривають просвіт судини, внаслідок чого порушується кровообіг, наступає ішемізація (нестача кисню) та з’являється біль. Коли ж холестеринова (атеросклеротична) бляшка деформується, надламується і різко перекриває судину, то виникає інфаркт, інсульт, гангрена, тобто гостра патологія.

— Що може стати причиною порушення ліпідного обміну?

— До факторів небезпеки належать куріння, надлишкова вага, переїдання, недостатня фізична активність, неправильне харчування з високим вмістом насичених тваринних жирів і вуглеводів, зловживання алкогольними напоями, а також деякі ендокринні порушення (цукровий діабет, гіперсекреції інсуліну, статевих гормонів).

Насичені жири та холестерин містяться у таких продуктах тваринного походження, як м’ясо, молоко, яєчні жовтки, сир. Шкідливі трансжири зосереджені у кондитерських виробах, смажених стравах і фасованих продуктах — чіпсах, крекерах і печиві. Не можна їсти один раз на день і великими порціями. При такому режимі ліпопротеїди низької щільності протягом дня не мають, чим поживитись, а ввечері, коли людина ситно наїдається, відразу запасають холестерин.

Зайва вага сприяє зниженню рівня ліпопротеїдів високої щільності. Зараз ожиріння визначають за об’ємом талії: для жінок — 88 см і більше, для чоловіків — понад 102 см.

Велика загроза сучасності — малорухливий спосіб життя. Якщо людина приділяє хоча б 15-20 хвилин на день фізкультурі, робить зарядку, обирає для себе ходьбу, біг, тренажерний зал, басейн, то рівень холестерину регулюється, тобто жири не відкладаються про запас.

Важливе значення мають вік і стать. Холестерин починає відкладатися з 20 років. У чоловіків його рівень зазвичай піднімається після 50-55 літ. У жінок холестерин залишається на помірному рівні до менопаузи, а «підскакує» до загрозливої позначки у 65 років.

Не остання причина — спадковість: якщо в одного чи обох батьків високий рівень холестерину, він може проявитися і в дітей, причому в молодому віці — вже у 20-25 років.

— Які продукти можна їсти без застереження, а які варто обмежити, щоб не допустити накопичення холестерину?

— Можна все, але в міру, в розумних межах. Коли ж показники холестерину високі, певний час варто дотримуватися дієти з обмеженням тваринних продуктів. Віддати перевагу нежирним сортам м’яса, скоротити споживання напівфабрикатів (ковбаса, сосиски). Замінити вершкове масло рослинним. Збільшити в раціоні кількість продуктів, що виводять холестерин із організму: бобових (горох, боби, сочевиця), всіх фруктів і ягід, які при варінні утворюють желе, зернових. Вибирати молокопродукти з низьким вмістом жиру. Яйця вживати тільки у вареному вигляді і не більше двох-трьох штук на тиждень. Включати в раціон морську рибу.

Щодо національного продукту — сала, то смаженого, вареного його треба їсти якнайменше. А от свіже або присолене сало — єдиний натуральний жовчогінний продукт. Тож варто з’їдати по маленькому шматочку сала щодня. Адже коли відтік жовчі від печінки нормальний, то й ліпідний обмін буде хороший.

 

Джерело:
До списку новин