загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Імунологи: бруд зміцнює імунну систему

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Імунологи виявили: деякі діти постійно хворіють, бо їхні батьки надто переймаються питанням гігієни, пише газета "Експрес".
Із дитинства нас вчать: "Чистота -- запорука здоров'я". І часом ми настільки захоплюємося втіленням цього лозунгу в життя, що вже й не уявляємо свого й своїх дітей життя без антибактеріального мила, антисептичних серветок, знезараження предметів, що оточують нас у побуті. Однак нас не оминають ані літні кишкові інфекції, ані ГРВІ, ані сезонна алергія...
Аби з'ясувати, чому так трапляється, імунологи з Гентського університету (Бельгія) провели дослідження. Вони спостерігали за групою із 2000 дітей, що виросли на фермах, і ніколи не страждали на астму чи алергію, легко одужували від сезонних вірусних інфекцій. Одне слово, мали міцний імунітет.
Секрет, за висновком імунологів, полягає у наявності в крові цих 2000 хлопців і дівчат особливого фермента, що захищає під час вторгнення вірусів чи алергенів. А виробляється цей фермент завдяки регулярному, від самого народження, вдиханню фермерськими дітьми пилу, що містить фрагменти кліщів, грибів і бактерій, характерних для сільського грунту. Завдяки цьому організм завжди готовий до боротьби з мікроскопічними агресорами. Невже бруд зміцнює імунну систему?
-- Людина в процесi еволюцiї постійно контактувала з рiзними вірусами, бактеріями, алергенами тощо, -- пояснює Олег Назар, кандидат медичних наук, член Європейської академії алергологів і клінічних імунологів. -- Людство як вид вижило лише тому, що його імунна система має здатність розпізнавати агресора і виділяти антитіла для боротьби з ним. Імунітет сучасних людей діє за цим же принципом.
 Тож дослідження бельгійських науковців лише підтвердило відомий постулат: імунна система людини не терпить стерильності, натомість потребує постійного тренування. Підраховано: щоб у дитини був хороший iмунiтет до вiрусiв, їй необхiдно не менше п'яти -- шести разiв на рiк перехворiти на ГРВІ. І якщо при цьому малюк швидко одужує, не має ускладнень, -- це свідчення того, що його імунітет формується правильно.
-- А який зв'язок між постійним вдиханням бруду та алергією і астмою?
-- Це своєрідне щеплення. Регулярний дозований контакт із мікроорганізмами, що заселяють природне середовище, призвичаює рецептори дихальних шляхів відрізняти небезпечні молекули від безпечних. Це вберігає від надчутливості організму на дію алергенів. А ось нетренована імунна система, навпаки, може надто бурхливо віреагувати на контакт із чужорідним агентом, навіть якщо він не є загрозливим для здоров'я. Наприклад, на пилок рослин. Унаслідок цього розвивається алергія, а згодом і астма.
До речі, українські діти, які живуть за містом, регулярно проводять канікули на селі, традиційно менше потерпають на алергію чи астму, ніж їхні міські ровесники. Та й загалом мають міцніший імунітет.
-- Чи правда, що й контакт із хатніми й свійськими тваринами сприяє зміцненню здоров'я дитини?
-- Є дослідження, що засвідчують: регулярний контакт із хатніми, свійськими тваринами зміцнює імунітет дітей. Діє згаданий вже принцип тренування. Мікродози бактерій, шерсті (вона діє, як алерген) зміцнюють мікрофлору кишківника дитини, поступово призвичаюють до подразників. Такі діти набагато рідше мають харчову алергію, їхні дихальні шляхи хворобливо не реагують на шерсть чи пил, а нормальне функціонування кишківника завдяки присутності в ньому корисних біфідобактерій, забезпечує здатність опиратися вірусним недугам.
І навпаки: у дітей, що ростуть у надмірно чистому, позбавленому бактерій та алергенів середовищі, формується надчутлива імунна система. Навіть звичайну застуду вони переносять надто важко.
-- Чи можна в місті створити для дитини умови, щоб її імунітет не поступався імунітету сільського малюка?
-- Раніше вчені зі США провели дослідження "Міське середовище й астма в дітей", перевірили майже 1000 немовлят із високим ризиком цієї хвороби у кількох містах, -- розповіла лікар- імунолог Олена Шевчук. -- З'ясувалося, що новонароджені, що живуть у квартирах із кішками, здоровіші, ніж малята, які з народження потрапляли в стерильні умови. Причому захисний ефект спрацьовував у організмі саме тих дітей, які зіштовхувалися з мікродозами алергенів і бактерій саме в перший рік свого життя.
А фінські науковці провели дослідження, що засвідчило: у дітей, в квартирі яких живуть собаки, лікарі рідше фіксують респіраторні інфекції та ускладнення внаслідок грипу чи ГРВІ.
Звісно ж, усі ці дослідження не скасовують необхідності дотримання в домі, де росте дитина, елементарної чистоти, а саме -- регулярного вологого прибирання. Нехай малюк досхочу бавиться з хатнім котом чи песиком, однак не забуває мити руки після такої гри. Особливо, якщо зібрався чимось перекусити. Про необхідність миття рук після туалету також варто пам'ятати.
Ірина КОНТОРСЬКИХ

 

Джерело:
До списку новин