загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Картоплю зберігають у сіні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Перед тим, як засипати у льох картоплю, вона має добре висохнути. Сушать у тіні.gazeta.ua 

Найдовше лежать пізні сорти

— Картоплю вибираю вже, бо вся посохла. Немає сенсу тримати її в землі, попечеться, — каже 48-річний ТарасЛИТВИНЕНКО з Броварів на Київщині.

— Урожай висипаю в сарай на підлогу, встелену сухим сіном. Бо під прямим сонячним промінням зеленітиме. Час від часу соваю її туди-сюди. Треба щоб уся картопля добре просохла. Тоді не гнитиме, не уражатимуть бактерії. Потім картоплю перебираємо. Посадкову відділяємо, гнилу відкидаємо. За тиждень заношу в погріб. Якось сусідка вибрала й одразу теплою спустила в льох. Тоді врожай викинула на гноярку.

Підлогу в погребі Тарас також вкриває сухою травою. Висипає картоплю. Поверх неї — сіно.

— Воно захищає від вологи й морозу, але добре пропускає повітря. Врожай не гниє й не проростає. Ще так добре зберігати моркву та буряки.

Їстівну картоплю зберігають за температури +2°C, посадкову — за +4 °C. Тоді не проростає, її не вражає грибок. Приміщення необхідно добре провітрювати. Для цього роблять вентиляцію. Найдовше лежить картопля середньостиглих і пізніх сортів. Аж доки не з'явиться молода.

— Сорти картоплі Водограй і Лілея зберігаються найкраще, — каже Леонід Загребельний, 58 років, зі Сміли Черкаської обл. — Перша — біла, при зберіганні довго не проростає. А друга — кремова, добре лежить, стійка до гнилі. А от за смаковими якостями віддаю перевагу Київському світанку. Вона — смачнюча, розсипчаста.

Варто постійно змінювати сорти, бо вони переводяться. Тоді падає врожайність.

400 кілограмів із сотки має давати сортова картопля. За сприятливої погоди та доброго підживлення — вдвічі більше.

Автор: Юлія СУЛИК

 

Джерело:
До списку новин