загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Як горіх повернеться у воді — у такому положенні садити"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Горіх підживлюють курячим послідом. Завдяки добриву шкаралупа швидше розтріскується...gazeta.ua 

— Сіють горіхи з насіння восени, до початку грудня, — каже 68-річний Микола Завальний, селекціонер із селища Крижопіль на Він­ниччині. — Так він призвичаюється до клімату й вологості. А саджанець не встигає укорінитися, тому його садять весною.

— Горіхи, висіяні пташками, мають 100-відсот­кові сходи, — продовжує. — Птахи роблять заглиблення на грядці, із висоти кидають горіх у ямку ростковим стержнем донизу. Ми ж садимо горіх із насінини по-іншому. Беремо горіх двома пальцями. Кидаємо в ємність із водою гострим кінцем донизу. Як горіх повернеться у воді — у такому положенні треба садити в землю на глибину до 5 сантиметрів.

Горіх із насінини швидко проростає. Важливо за рік пересадити, щоб стержень кореня не вростав у землю. Коли проникає глибоко у ґрунт, то дерево дичавіє.

— Три роки поспіль щовесни пересаджую молодий горіх, за 3–5 метрів від того місця, де викопав. Від того корінці розходяться. Плід виростає набагато крупніший, а шкаралупа стає тоншою. При пересадці ґрунт має бути легкий і зволожений. Додаю трохи перегною.

Опале горіхове листя Микола Завальний радить не спалювати, а нагорнути під стовбур дерева.

— Воно зігріє дерево і збереже від морозу. Горіхове листя перегниває і дає підживлення. Це — найцінніше органічне добриво.

Саджанці волоських горіхів протягом листопада утеплюють.

— Молодий горіх боїться сильних холодів, — каже. — Щоб захистити коріння 2-річних дерев від 20-градусних морозів, достатньо навколо стовбура накидати землі горбиком. Рослині буде тепліше, й коріння легше перенесе зиму.

В останній місяць осені підживлює курячим послідом дорослі горіхи. Розводить кілограм пташиних відходів у 20 л літрах води. Розчин бродить три дні.

— Увечері поливаю ним навколо стовбура. Перед цим трохи перекопую землю, щоб краще входило добриво. Так варто робити двічі-тричі з інтервалом у тиждень, щоб наступного року горіхів було більше, а плоди крупніші.

Автор: Тетяна САРАХАН

 

Джерело:
До списку новин