загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чебрець - лікувальні властивості та рецепти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Богородская трава або чебрець являє собою запашну лікарську рослину, яка цвіте дрібненькими рожево-ліловими квітами і має вигляд повзучого чагарнику. З давньогрецької назва цієї рослини перекладається як “сила духу”, і ця назва як не можна краще характеризує цю траву. Трава чебрець була відома ще у язичницькі часи в Давньому Єгипті і в племенах Шумерів. Вже тоді корисні властивості чебреця були відомі жерцям і цілителям.

В якості лікарського засобу, застосовується надземна частина чебрецю — трава і квіти. Препарати, з вмістом чебрецю мають антисептичну, протизапальну, знеболюючу, відхаркувальну, бронхорозширяючу, спазмолітичну, слабку снодійну, протиглистну дію. Гіркоти, що містяться в чебрецю, відмінно стимулюють апетит.
Через ці вельми корисні властивості, чебрець знайшов своє застосування в народній медицині.
Калорійність і хімічний склад
Корисні властивості чебрецю криються в його унікальному складі. У траві містяться каротин, дубильні речовини, камедь і смоли, тимол, корисні гіркоти, вітаміни В і С, флавоноїди, органічні кислоти і безліч найцінніших мікро — і макроелементів, таких як калій, фосфор, цинк, мідь, залізо, кальцій, магній, натрій, селен, марганець.
Корисні властивості чебрецю найбільшою мірою проявляються в період цвітіння рослини. У зв’язку з цим експерти радять збирати його для подальшої сушки саме в цей період.
Приблизна калорійність чебрецю – 66 ккал на 100 гр. трави (подрібненої).

Для профілактики грипу. Спиртова настоянка чебрецю: 2ст. ложки подрібненої трави залийте 1 склянкою горілки, настоюйте 2 тижні в темному місці, процідіть і відіжміть сировину. Приймайте по 15 крапель настоянки на 1 ст. ложки води 3 рази на день після їди.

При метеоризмі, холециститі, циститі. Одну столову ложку подрібненої трави чебрецю залийте однією склянкою окропу, настоюйте дві години в термосі, процідіть. Приймайте по чверті склянки чотири рази на день за півгодини до їди.

При статевій слабкості і ранньому сім'євиверженні. Дві столові ложки подрібненої трави залийте пів літрою окропу і настоюйте дві години. Приймайте по півсклянки настою 2-3 рази на день за півгодини до їди.

При бронхіті, кашлюку, сильному кашлі з роздратуванням слизових оболонок, катарі верхніх дихальних шляхів. Одну столову ложку подрібненої трави залийте однією склянкою окропу, знову доведіть до кипіння, настоюйте одну годину і процідіть. Приймайте по 1 столовій ложці 3 рази на день до їди.
Настій чебрецю для компресів, примочок і полоскань. Візьміть 2 ст. ложки подрібненого, сухого чебрецю, залити 1 склянкою гарячої кип’яченої води і поставити на водяну баню. Кип’ятити на повільному вогні протягом 30 хвилин. Процідіть і долийте води до попереднього об’єму.
Настій чебрецю, для проведення ванн: залити 1-1,5 склянки сухого чебрецю, 1 літром гарячої води і поставити на повільний вогонь, кип’ятити настій протягом 30 хвилин. Потім — процідити, віджати і можна додавати у ванну. Ванни корисні для лікування висипу, синців інфекційного характеру, а також м’язового і суглобового ревматизму.
Настій чебрецю, рекомендується готувати щодня, бо приготовлений настій не може зберігатися більше 2 діб, навіть у холодильнику.

Чай з чебрецем
Народна медицина стверджує, що чай з чебрецю допомагає вилікувати цистит і простатит, а також є чудовим засобом для тих, у кого є пісок або камені в нирках.За допомогою чаю з чебрецю можна позбутися від неприємного запаху з рота. Крім того, що ваше дихання стане свіжим, цей напій допоможе нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. Вживати чай з чебрецю можна не більше двох тижнів підряд. Перерва між курсами має становити не менше 2 – 3 місяці.
Як заварювати чай з чебрецем:
Існує декілька способів, як заварювати чай з чебрецем. З них найпростіший наступний: декілька гілочок чебрецю залити окропом, довести до кипіння, а потім зняти з вогню. Любителі корисних і вітамінних напоїв готують чай з чебрецем з додаванням інших трав.
Чай з чебрецем рецепт приготування пропонує:
- 20 г сухого листя чебрецю, 20 г трави звіробою, 4 г сухого листя брусниці;
- 5 г сухого листя чебрецю, 10 г висушених плодів шипшини. На склянку цього напою корисно додати одну чайну ложку меду;
- 10 частин якісного елітного чорного чаю, 2 частини трави звіробою, 2 частини листя м'яти, 1 частина листя чебрецю і 1 частина подрібненого кореня валеріани;
- в рівній пропорції змішати суху траву чебрецю з чорним крупнолистим чаєм.
- зелений чай з чебрецем пом'якшує дихання, заспокоює кашель, має протизапальну дію. При простудних захворюваннях 2 ст.л. подрібненої трави чебрецю заливаються 200 мл кип'яченої води і кип'ятяться на водяній лазні 15 хвилин. Відвар остуджується 1 година, доводиться до об'єму в одну склянку і випивається в три прийоми.
У чебреці міститься цинк, який стимулює роботу серця і сечостатевої системи.
Для лікування цих захворювань чай з чебрецем рецепт має наступний: готують його з суміші материнки, м'яти і чебрецю в пропорції 1:1:3. Чай готується в термосі, в якому настоюється 12 годин.
Є ще чай з чебрецем, що покращує стан шкіри обличчя. Як звичайний чай заварюють суміш чебрецю, буркуну, розмарину, ромашки, лаванди і мати-й-мачухи в рівних пропорціях. Приймати кілька разів на день по 150 мл.

Однак слід пам'ятати, що чебрець протипоказаний при вагітності, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, пієлонефриті, гепатиті, атеросклерозі судин головного мозку і корональних артерій, миготливій аритмії і захворюваннях щитовидної залози.

 

Джерело:
До списку новин