загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Екс-прокурори домагаються добавки до пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсії – болюче питання для багатьох українців, зокрема й для державних службовців. Але законодавчі колізії та винахідливі юристи дають цікавий результат – пенсіонери-прокурори через суд змогли відстояти суттєве підвищення своїх пенсій і зобов’язати Пенсійний фонд перерахувати їх з 1 січня 2016 року. Як же це їм вдається? Скільки вже таких справ у нашій області?

Варто зауважити, що прокурори-пенсіонери зазвичай не відразу зверталися до суду з проханням здійснити їм перерахунок пенсії. Спочатку вони просили це здійснити регіональний Пенсійний фонд без судової тяганини. Однак той відмовляє. Ту саму позицію Пенсійний фонд займає в різних районних судах Івано-Франківщини, подає не раз апеляційні скарги. Однак судді проаналізували аргументи і законодавство, якими керуються обидві сторони, і дійшли до висновку що Пенсійний фонд зобов’язаний платити колишнім прокурорам більше.

Що найцікавіше в цій історії – це те, що, наприклад, Житомирський апеляційний адміністративний суд скасовує рішення районних і міських судів щодо перерахунку пенсій і відмовляє саме пенсіонерам, а не Пенсійному фонду. Адже вже давно не новина, що наше законодавство не настільки однозначне, судді різних регіонів України мають на ту саму ситуацію протилежні думки і виносять протилежні рішення. До прикладу, рівненські прокурори отримують, може, в два (чи й більше) рази меншу пенсію, ніж франківські, за тих же базових умов.

Отже, розглянемо позиції кожної зі сторін.

 Пенсійний фонд

Як роз’яснила в.о. начальника юридичного відділу ГУ ПФУ в Івано-Франківській області Оксана Цюцьмаць, згідно з п.5 Прикінцевих положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” від 02.03.2015 р. №213-VIII у разі неприйняття до 1 червня 2015 р. закону щодо призначення всіх пенсій, у т.ч. спеціальних, на загальних підставах з 1 червня 2015 р. скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії/щомісячне довічне грошове утримання призначаються відповідно до законів України “Про державну службу”, “Про прокуратуру”, Про судоустрій і статус суддів” і т.п. Отже, з 1 червня 2015 р. пенсії в порядку та на умовах, визначених зазначеними законами, не призначаються, а раніше призначені пенсії не перераховуються.

На думку ПФУ, колишні прокурорські працівники з 1 червня 2015 р. втратили право на призначення пенсій за вислугу років згідно з ЗУ “Про прокуратуру”. Пенсії їм призначаються в загальному порядку відповідно до ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Однак станом на 1 липня ц. р. з позовами щодо призначення спеціальних пенсій відповідно до закону “Про прокуратуру”, де відповідачами виступають територіальні управління ПФУ в Івано-Франківській області, звернулося шестеро осіб. Суди винесли п’ять рішень, згідно з якими дії органів ПФУ в області щодо відмови позивачам у призначенні пенсії за вислугу років визнано неправомірними та покладено зобов’язання призначити, нараховувати та виплачувати пенсії за вислугу років відповідно до закону “Про прокуратуру”.

Також до органів ПФУ в області подано 53 позови щодо перерахунку пенсії відповідно до постанови КМУ від 09.12.2005 р. №1013 “Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів”, з яких 39 – задоволено повністю або частково, чотири рішення набрали законної сили.

Прокурори-пенсіонери

Колишні працівники прокуратури мотивують свої позовні вимоги черговим підвищенням заробітної плати прокурорсько-слідчим кадрам, що відбулося з 1 грудня 2015 р. відповідно до ст. 50-1 Закону України “Про прокуратуру” (в редакції на час призначення пенсії) та відповідно до постанови КМУ від 09.12.2015 р. №1013 “Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів”, та просять провести перерахунок і виплату пенсії з урахуванням довідки про середньомісячний заробіток з 01.01.2016 р. та виплатити різницю між фактично отриманою та належною до сплати сумою пенсії.

Проте суд дещо по-іншому дивиться на цю ситуацію і колізію законодавства.

Так, 5 серпня ц. р. Богородчанський районний суд (справа №338/742/16-а) своєю постановою зобов’язав Управління ПФУ в Богородчанському районі провести перерахунок та виплату призначеної позивачеві пенсії з урахуванням фактично отриманих сум пенсії за вислугу років у зв’язку з підвищенням заробітної плати працівникам прокуратури згідно з Постановою КМУ від 09.12.2015 р. №1013 та відповідно до вимог ст. 50-1 ЗУ “Про прокуратуру” в редакції, що діяла на час призначення пенсії станом на 10.10.2006 р., без обмеження її максимального розміру, виходячи з 90% місячного заробітку, та виплатити різницю між фактично отриманою та належною до сплати сумою пенсії, починаючи з 01.01.2016 р.

Аналогічними є постанови Калуського міськрайонного суду від 12.08.2016 р. (справа №345/2547/16-а), Косівського районного суду від 12.08.2016 р. (справа №347/1311/16), Калуського районного суду від 16.08.2016 р. (справа №345/2346/16-а).

Суд вважає, що у діях Пенсійного фонду при прийнятті рішення про відмову в перерахунку пенсії цій категорії працівників мають місце порушення вимог Конституції та законодавства України про пенсійне забезпечення та загальнообов’язкове пенсійне страхування, про прокуратуру.

Згідно з ч. 1 ст. 50-1 ЗУ “Про прокуратуру” в редакції закону №2663-ІІІ від 12.07.2001 р. “Про внесення змін до Закону України “Про прокуратуру”, за правилами якої було призначено пенсію за вислугу років, передбачено, що прокурори і слідчі зі стажем роботи не менше 20 років, у т.ч. зі стажем роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку. Пенсія призначається в розмірі 80% від суми їхньої місячної (чинної) заробітної плати, до якої включаються всі види оплати праці, на які нараховуються страхові внески, одержуваної перед місяцем звернення за призначенням пенсії. За кожен повний рік роботи понад 10 років на цих посадах пенсія збільшується на 2%, але не більше 90% від суми місячного (чинного) заробітку.

Згідно з ч. 17 ст. 50-1 ЗУ “Про прокуратуру” (в редакції від 12.07.2001 р.), призначені працівникам прокуратури пенсії перераховуються у зв’язку зі збільшенням заробітної плати відповідних категорій прокурорсько-слідчих працівників. Перерахунок призначених пенсій проводиться з першого числа місяця, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії. Якщо при цьому пенсіонер набув права на підвищення пенсії, різницю в пенсії за минулий час може бути виплачено йому не більше, як за 12 місяців. Перерахунок пенсії проводиться з урахуванням фактично отримуваних працівником виплат і умов оплати, що існували на день його звільнення з роботи.

 Інший ракурс

А ось Житомирський апеляційний адміністративний суд, як вже було зазначено, у своєму рішенні в аналогічній “прокурорській” справі з ПФУ №296/4187/16-а, що набрало законної сили 4 серпня 2016 р., зайняв протилежну позицію – задовольнив апеляційну скаргу Пенсійного фонду і відмовив екс-прокурору в перерахунку пенсії. Аналогічна ситуація склалася й у справі №569/4857/16-а – суд задовольнив саме апеляційну скаргу Рівненського об’єднаного управління ПФУ Рівненської області.

Ось на що посилався суд. Згідно з ч. 20 ст. 86 ЗУ “Про прокуратуру” (чинної на час виникнення спірних відносин), умови та порядок перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури визначаються КМУ, а тому вказані зміни до законодавства не позбавляють позивача права на перерахунок пенсії, який був йому гарантований ст. 50-1 ЗУ “Про прокуратуру” при призначені пенсії, проте визначення умов та порядку перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури покладено на КМУ. На час звернення позивача за перерахунком пенсії Кабміном відповідний нормативно-правовий акт не було прийнято.

Зважаючи на виявлені обставини у справі, а також враховуючи приписи чинного законодавства, яке регулює спірні відносини, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов до помилкового висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Якщо говорити просто, то, згідно з законом, перерахунок пенсій здійснювати потрібно, бо це передбачено законом і постановою уряду. Так, наприклад, вважають у Львівському адміністративному апеляційному суді (наприклад, постанова від 9 серпня 2016 р. у справі №876/2445/16). До речі, цей суд обслуговує Львівську, Закарпатську, Івано-Франківську, Тернопільську і Волинську області.

Однак, з іншого боку, немає окремої постанови КМУ щодо самого порядку перерахунку пенсії. А немає порядку – немає і перерахунку. Так уже думають у Житомирському апеляційному адміністративному суді, де скасували рішення про перерахунок прокурорських пенсій судів першої інстанції.

Тетяна КОТАШЕВСЬКА

Матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia.

 

Джерело:
До списку новин