загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Португальські пенсії для українських заробітчан: фахівець розповів деталі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чимало українців вважають за краще працювати за кордоном, зокрема - у Португалії. Але з часом таки виникає запитання щодо пенсійного забезпечення.

"Положення міждержавної угоди між Україною та Португалією про соціальне забезпечення гарантують права, набуті громадянами обох держав на території іншої сторони, зокрема - права на пенсійне забезпечення, - коментує ситуацію начальник управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради Світлана Гугуєва. - А це означає, що коли громадянин України, який працював чи працює на території Португалії, набуде права на пенсію в цій державі, то навіть у разі повернення призначена пенсія виплачуватиметься португальською стороною за місцем його мешкання в Україні".

Проте є відмінності між пенсійними законодавствами нашої країни і тієї ж таки Португалії.

"Передовсім потрібно розуміти, що нині в Португалії пенсійний вік як для жінок, так і для чоловіків становить 65 років, - каже Світлана Гугуєва.  - А пенсія призначається кожною державою згідно з її законодавством. Тому якщо чоловік офіційно відпрацював, скажімо, 12 років в Україні та ще чотири роки в Португалії, тоді пенсію призначатимуть в Україні після досягнення 60 років за страховий стаж 12 років, а португальська сторона призначить пенсію за чотири роки страхового стажу тільки після досягнення ним 65-річного пенсійного віку.

Причому мінімальний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії, у Португалії становить 15 років, та й в Україні з 1 жовтня 2011 року для призначення пенсії за віком також необхідно мати не менше 15 років страхового стажу.

Тому, починаючи з 1 березня 2012 року, страховий стаж, набутий у Португалії та в Україні, підсумовують для визначення права працівника на пенсію. Однак періоди роботи на території України та Португалії не мають збігатися в часі.

І працівник, який, наприклад, відпрацював 12 років в Україні та чотири – у Португалії, має право на пенсію як в Україні, так і в Португалії, тому що в сумі його страховий стаж становитиме 16 років за необхідних 15. Крім того, така особа отримуватиме пенсію від двох установ, незалежно від того, у якій із двох держав надалі житиме.

Слід мати на увазі, що кожна з договірних держав призначить пенсію винятково на підставі доходу (заробітної плати), отриманого в конкретній країні.

Стосовно здійснення трудової діяльності на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та шкідливими і особливо важкими та важкими умовами праці тощо, які підпадають під особливі умови пенсійного страхування, то підсумовування таких періодів також передбачено міждержавною угодою. Однак таке підсумовування страхового стажу можливе лише в разі здійснення роботи в аналогічній сфері діяльності та в тій самій професії, що передбачені законодавством тієї договірної держави, яка здійснює підсумовування для надання пільги в пенсійному забезпеченні.

До таких професій, перш за все, належать шахтарі, які працюють на підземних та відкритих гірничих роботах, прохідники тощо. Натомість це ще не говорить, що можливий повний збіг «шкідливих» професій між різними країнами, що потрібно окремо з’ясовувати в кожному конкретному випадку". 

 

Джерело:
До списку новин