загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На насіння годяться помідори чистих сортів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У кінці серпня достигають помідори та перець, відходять огірки. Можна збирати насіння для наступного врожаю. Плоди треба вибирати найкращі і зривати, коли вони повністю дозріли. gazeta.ua

— Заготовляю своє насіння, відколи купила препогану розсаду на базарі. Та ще й кілька разів поспіль! А з куплених десятків насінин зійшло п"ять, — розповідає киянка Зінаїда Горобець, 78 років. — А зі своїх зерняток маю міцненьку розсаду й добрий урожай. Щоправда, вони інколи перероджуються і відрізняються від торішніх. Але такої розсади небагато.

Пані Зінаїда на своєму городі в містечку Ржищів на Київщині вирощує городину й багато квітів. З усього збирає насіння. Але найбільше часу витрачає на помідори.

На насіння вона радить брати великий помідор зі здорового куща, бажано з другої китиці. Зав"язати на ньому мотузочку чи причепити якусь іншу помітку, щоб випадково не з"їсти. Нехай на кущі овоч висить до повного дозрівання. Після того зірвати і покласти в темне місце на тиждень.

Якщо передержати у волозі, насіння проросте

— Збирати насіння з гібридних кущів — немає сенсу. Наступного року матимете рослини зовсім не схожі на "батьків". Такі самі помідори родять тільки з насіння сортових кущів, — пояснює городниця.

Зінаїда Миколаївна бере м"який помідор і розрізає його навпіл "по екватору". Обережно вигрібає насінини ножиком на тарілку.

— Буває, чавлять із помідора насіння. Але це не добре. Краще обережненько, щоб багато м"якоті не потрапило. І роздавленого помідора вже нікуди не дінеш. А я свої у салат кришу. Вони ж добрі, тільки без зерняток, — продовжує жінка, складаючи насінини у пластмасові стаканчики.

Залишає їх на два дні відстоятись. Потім промиває кип"яченою водою, проціджує через марлю та розмазує по папірцю, щоб добре просохли.

— Якщо передержати у волозі, насіння проросте і тоді вже діла з нього не буде, — застерігає бабуся.

Зібрати насіння з перцю — мороки небагато. Треба зі спілої гарної перчини вирізати ніжку з насінням. Поставити в темному місці у чарочку насінням догори і чекати, доки підсохне. Зернята перцю вважаються "готовими", коли вони сухі та легко відстають від основи.

— Одного разу промила насінини перцю і залишила їх на півдня в воді. Проросли всі до одного. Тому мочити їх категорично не можна, — розповідає городниця з селища Новоайдар на Луганщині Алла Мишнева, 52 роки.

Жінка збирає насіння, коли помідор занадто спілий, навіть трохи гнилуватий. На її думку, саме в цей час насінини добре дозрівають і набираються сил.

Із домашнього огірка розсада нікудишня

Збирати насіння з огірка не варто. Виростити на городі "чистий" сортовий плід майже неможливо. Для цього треба постійно прикривати квіточки і самостійно запилювати рослини.

— Зазвичай ці старання марні. Насіння, як правило, разюче відрізняється від минулорічних культур. Наприклад, збирали з рівненького довгого та солодкого, а виросте покручений і несмачний, — пояснює Микола Тарасенко, 41 рік, агроном київського насіннєвого магазину "Садочок".

Як зберігати зернятка
Насіння треба зберігати у темному місці при кімнатній температурі. 52-річна киянкаНаталя Погорецька садить городину тільки зі свого насіння. Каже, що на магазинних пакетах пишуть дуже гарно, а виростає бозна-що. 
— Насіння не можна класти у поліетиленові пакети. Йому потрібен доступ повітря. У більшості культур через два-три роки зберігання втрачаються властивості сорту. А огірки, кабачки, патисони та гарбузи, навпаки, через кілька років дають найкращий урожай, — розповідає жінка.
Пані Наталя насіння зберігає в саморобних паперових пакетиках чи в маленьких  скляночках з кришками.

Автор: Ольга КЕРУСЕНКО

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИКЗінаїда Горобець показує, як вичищати насіння з перцю

 

Джерело:
До списку новин