загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щодо призначення пенсії за віком за "чорнобильським" законом

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Я з 1 липня по 15 серпня 1986 року був у Чорнобилі. Чи маю я право на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якщо не маю посвідчення ані ліквідатора, ані постраждалого? Якщо маю, то які документи для цього треба зібрати?

Статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон) передбачено призначення пенсій за віком зі зменшенням пенсійного віку потерпілим від Чорнобильської катастрофи.

Учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження з 1 липня 1986 по 31 грудня 1986 не менше 5 календарних днів, пенсія за віком призначається зі зниженням пенсійного віку на 10 років, які працювали у зоні відчуження з 1 липня 1986 по 31 грудня 1986 від 1 до 5 календарних днів – на 5 років.

Посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» та «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» є документом, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право на користування пільгами, встановленими Законом.

Документи, необхідні для визначення права та призначення пенсії за віком зі зменшенням пенсійного віку, визначені Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1.

До органу Пенсійного фонду України обов’язково надається документ, який підтверджує період роботи (проживання) у зоні відчуження.

Якщо Ви не маєте відповідного посвідчення, пенсія за віком буде призначена Вам при досягненні 60 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років.

 

До списку новин