загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що робити, якщо тріскаються п’яти?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Проблема тріщин на п’ятах знайома багатьох. Якщо почати вживати заходів відразу, то п’ятки швидко гояться. Але, відразу хочеться відзначити, що відповідь потрібно шукати всередині. Причин, чому п’яти можуть тріскатися досить багато. Займатися самолікуванням не варто, тільки лікар може поставити правильний діагноз за результатами обстеження.

Сьогодні хочу розповісти вам про можливі причини, чому можуть тріскатися п’яти. Також, хочу розповісти вам що робити при тріщинках, щоб не допустити запалення і попадання інфекції в тріщинки.

За п’ятами і шкірою ніг потрібно стежити постійно, мити ноги, користуватися пемзою, використовувати креми для зволоження шкіри ніг. Щоб потім не задавати собі питань, що робити. Але, якщо вже така проблема трапилася, то на все є рішення і позбутися від тріщин на п’ятах в домашніх умовах можна. Тріщини можуть бути білясті взимку, а влітку коли в них потрапляє пил, темніші і помітні. Але, проблема нікуди не дівається, якщо не застосовувати заходи.

Причини тріщин на п’ятках

Чому з’являються тріщини на п’ятах? Причин їх виникнення досить багато: від швидко і легко усуваючихся шляхом змазування кремом, до серйозніших причин, що потребують медичної допомоги. Розглянемо деякі з них.

Екзогенні причини

Основна причина появи тріщин на п’ятах — грибок. Грибкова інфекція може проникнути в організм ззовні: у басейні, в педикюрном кабінеті, в сауні або лазні. Спори грибів проникають через травмовану шкіру, переходять у вегетативні форми і активно розмножуються в організмі зі зниженим імунітетом, порушеним кровообігом і наявністю бактеріальної інфекції.

Неповноцінне харчування призводить до розвитку в організмі авітамінозу, який є найпоширенішою причиною утворення тріщин.

Особливо небезпечний брак вітаміну А.

Ретинол — джерело краси і здоров’я шкіри. При дефіциті цього вітаміну епідерміс шкіри втрачає вологу і еластичність. При цьому шкіра тріскається на пальцях, руках і стопах.

Причини нестачі ретинолу:

  • недостатнє надходження з їжею;
  • дефіцит цинку і вітаміну Е, які забезпечують засвоєння ретинолу;
  • супутні захворювання — гастрит, патологія нирок;
  • дисфункція ендокринної системи.

Неправильний догляд призводить до появи тріщин на п’ятах, а саме надмірне тертя шкіри під час педикюру, використання бритв, очищувальних ороговілий шар, неправильний вибір косметичних пом’якшуючих засобів. Якщо гігієна ніг полягає тільки в звичайному їх митті, то шкіра на ногах з часом загрубіє, з’являться тріщини.

Правильний догляд повинен включати такі процедури: пілінг, ножні ванни, використання зволожуючого і поживного кремів. Надмірно ретельний догляд за ногами, частий пілінг не дає шкірі повністю відновитися, що призводить до її витончення і появи на ній тріщин.

Провокує появу даної проблеми носіння тісного і незручного взуття, а також шкарпеток і колготок зі штучних матеріалів, які мають погану повітропроникністю. Оскільки ноги в синтетичних шкарпетках і взуття з штучних матеріалів не дихають, то шкіра на п’ятах швидко стає сухою і утворюються тріщини. Слід носити тільки зручне, не травмуюче взуття і бавовняні шкарпетки. Відкриті босоніжки і шльопанці сприяють забрудненню п’ят пилом і брудом. Тривале ходіння призводить до набряку ніг, порушення кровообігу і погіршення стану шкіри п’ят.

Сезонні причини

Влітку причиною появи тріщин на п’ятах є носіння відкритого взуття: шльопанців або сланців. Від ударів об їх підошву з’являються на п’ятах спочатку мікротравми, роговий шар починає товщати, шкіра розшаровується і утворюється хронічна травма — тріщина. Крім того, провокуючі фактори — сухість повітря, висока температура, міський пил — травмують шкіру п’ят.

Пляж, спека, морська вода, пісок, ультрафіолет сушать і ушкоджують шкіру, і не тільки на п’ятах. Взимку носіння тісних чобіт і теплих шкарпеток створює сприятливе для мікробів середовище з дефіцитом повітря і підвищеною вологістю. При цьому шкіра ніг сохне, а гриби і бактерії активно розмножуються, так формуються тріщини.

Ендогенні причини

Однією з внутрішніх причин появи тріщин на п’ятах є дисфункція ендокринної системи — цукровий діабет або захворювання щитовидної залози, наприклад, гіпотиреоз.

Чому тріщини на п’ятах у хворих цукровим діабетом так небезпечні?

Це пов’язано з ризиком виникнення такого ускладнення, як діабетична стопа, що призводить до ампутації кінцівки. У патогенезі даної патології провідне місце займає спадковість. Якщо у батьків п’яти з тріщинами, то швидше за все у їхніх дітей буде така ж проблема. Глибокі тріщини на п’ятах можуть бути супутнім захворюванням у людей з гастритом, шкірними захворюваннями, авітамінозом. Пересушування шкіри, що відбувається в результаті підвищеного утворення клітин рогового шару, яке спостерігається в осіб, які довго ходять босоніж по землі. Підвищена сухість шкіри супроводжується втратою її еластичності і різними ушкодженнями шкірного покриву.

Причиною тріщин на п’ятах може бути нерівномірний натяг шкіри: влітку шкіра добре розтягується, а взимку, навпаки, висихає і тріскається. Порушення метаболізму, а саме — ожиріння. Це пов’язано з великим навантаженням на п’яти. Виявлення тріщин і подібних проблем з шкірним покривом на п’ятах вимагає якнайшвидшого виявлення причин цих змін. Для цього слід звернутися за допомогою до лікаря-дерматолога, який визначить наявність або відсутність грибкової інфекції і призначить правильне лікування. А народні засоби стануть добрими помічниками в цьому процесі.

Що робити, якщо сохнуть і тріскаються п’яти?

Догляд за п’ятами. Це щоденні процедури. Ванночки, скраби, маски, креми, домашні мазі. Якщо щовечора приділяти увагу п’ятам, то вже через тиждень стан п’ятів значно покращиться.

Зверніть увагу на своє харчування, включайте в свій раціон свіжі овочі, фрукти, овочеві, фруктові соки. Також можна пропити комплекс вітамінів. Щоб вилікувати тріщинки потрібно запастися терпінням, ранки затягуються швидше, якщо в них не потрапляє пил і бруд. Щоразу шар за шаром потрібно видаляти ороговілі клітини за допомогою пемзи. Зволожувати шкіру кремами і загоючими мазями.

Дуже корисно робити домашні маски для ніг з натуральних інгредієнтів. Розпарити в ванночці ноги і на 20 хвилин нанести домашню маску.

Ванночки для ніг

Перед тим, як почистити п’яти пемзою ноги потрібно розпарити в тазу з гарячою водою, у воду можна додати трохи соди або використовувати відвар трав. З трав підійде ромашка, календула, шавлія. Мені дуже подобається содова ванночка, вона прекрасно розм’якшує шкіру, що сприяє кращому видаленню ороговілого шару. На два літри теплої води потрібно взяти дві ложки соди, розмішуємо і все виливаємо в ванночку. За бажанням можна додати кілька крапель ефірного масла.

Ноги у ванні тримають хвилин 20, потім потрібно використовувати пемзу, видаляйте ороговілий шар поступово, щоб не травмувати п’яти. Залізні «терки», для видалення ороговілого шару не годяться, тому що вони травмують п’яти.

Після того, як п’ятки почистили пемзою, ноги потрібно обполоснути теплою водою і витерти рушником. Для ніг у вас має бути окремий рушник. Після чого на шкіру стоп і п’ят наносимо живильний крем з вітамінами або домашню мазь. Можна змащувати ноги маслом.

Чудово підійдуть: масло-какао, масло ши, мигдальне масло, масло персикових кісточок, оливкова олія та ін.

Після процедури бажано одягнути бавовняні шкарпетки. При тріщинках на п’ятах, пропоную вам рецепт домашньої мазі на основі воску і прополісу. Перевірено неодноразово моєю бабусею. Це її рецепт, який їй допомагав позбутися тріщин. Так як у дідуся була пасіка, проблем з натуральним медом, воском і прополісом у них не було. Тому замість кремів і масел, можна наносити на п’яти домашню мазь.

Мазь на основі воску

Для приготування мазі нам знадобиться: стакан рослинного масла на якому потрібно підсмажити одну цибулину, в масло додаємо сто грам воску (віск попередньо потрібно потерти на тертці), а також шматочок прополісу (розміром з горошину). Все розтоплюємо і даємо прокипіти пару хвилин. Зливаємо мазь в баночку. Мазь готова.

Наносимо мазь на п’яти, після ванночки. Мазь дійсно дуже швидко допомагає затягнуться тріщинкам. Так бджолиний віск і прополіс має протизапальну, ранозагоючу, бактерицидну властивість.

Мазь на основі олій

Я трохи удосконалила цю мазь, я готую її з масел і воску. Така мазь загоює і тріщинки на губах, і тріщини на п’ятах, підходить для змазування ліктів і колін. Для приготування мазі з масел потрібно розтопити пару ложок воску, додати масло-какао і масло ши, по чайній ложці. Коли масла розтопляться, все відставляємо з вогню і додаємо пару чайних ложок олії обліпихи, або масла календули, або масла зародків пшениці. Перелити мазь в баночку і зберігати в холодильнику.

Масла і мазь календули можна придбати в аптеці, а віск, прополіс, у пасічників на ринку.

Мазь календули

Тріщини на п’ятах загоює мазь календули. На ніч, після того, як ви розпарили і почистили п’яти пемзою, наносите мазь календули і одягаєте шкарпетки. Вже через 4-5 процедур, ви побачите позитивний результат. При більш глибоких тріщинах, можна використовувати мазі з антибіотиком в своєму складі. Але якщо ви, перепробували багато народних засобів, для лікування потрісканих п’ят, а тріщини не заживають, або у бас дуже глибокі тріщини на п’ятах, то це привід звернутися до лікаря.

 

Джерело:
До списку новин