загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

6 жовтня - час подумати про зиму і заборонити собі перераховувати власні біди

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У цей день ворожили про власну долю.
У жовтні вшановують пам'ять пророка Іоанна Хрестителя. 6 жовтня - день Зачаття Івана Предтечі.

Зазвичай цей день видавався досить холодним, і часом саме 6 жовтня починали топити печі. Говорили, що потрібно до цього свята обов'язково утеплити будинок, протопити хату, заготовити дрова на зиму - за прикметами, буде простіше її витримати. Також моляться Іоанну Хрестителю і просять його про милість.

Також 6 жовтня вшановується пам'ять святої мучениці діви Раїси (Іраїды) Олександрійської, яку в народі називали Спірною. Однак справа була зовсім не в любові до дискусій, а тому, що погода 6 жовтня була досить суперечливою - могло дуже сильно похолодати, хоча до цього і була гарна погода.  З Іраїди починалася справжня холодна осінь. Наші предки вважали, що третій період року триває до самого Різдва.

Був поширений звичай 6 жовтня випікати наливушки. Для цього мили картоплю, варили, товкли  і змішували її з яйцем і молоком. Далі виливали на житній коржик і трохи згортали по краях. Випікали у печі.

У цей день намагалися нічого не заготовляти на зиму, бо почорніє. Дівчата й жінки з цього дня бралися за рукодільницвто - пряли, ткали, вишивали.

У цей день селяни, яким доводилося нелегко з грошима, ворожили на долю.  Для цього вирушали до місця злиття двох річок, набирали два глечика води (порівну). Потім приносили їх додому і дивилися, вода з якого посудини швидше випарується. Якщо води стало менше в посудині, де знаходилася вода з повної річки, то проблеми збережуться протягом усього року, і навпаки. До речі, якщо людині випала невдача, то її називали бідолахою і намагалися триматися від неї подалі, щоб самим не стати нещасними. Також говорили, що свої біди перераховувати не можна, бо скільки нарахуєш бід, стільки ж прийде знову - накликаєш.

Народний прогностик:

Якщо погода в цей день тепла, то такою вона буде ще протягом трьох наступних тижнів. У народі про цей день казали: «На Предтечі – тулися до печі».
Перед сильним вітром горобці метушаться, перелітаючи зграйками з місця на місце.
Скільки не впало б снігу, але якщо на вишнях залишилося листя, то неодмінна відлига.
Якщо вдень випав перший сніг - він швидко розтане, а вночі - лежатиме довше.
Листя кладеться на землю «долілиць» - на майбутній врожай.

6 жовтня мало грибів і багато горіхів і горобини - чекай суворої зими.

Якщо листя опадає швидко, то зима буде суворою.

Якщо граки відлетіли – слід чекати раннього снігу.

Якщо чути грім, то зима буде м’яка, коротка і без снігу.

Бур'ян високий - прикмета, що снігу взимку буде багато.

6 жовтня чути крики гусей, що летять на південь дуже високо - скоро настане зимова погода.

 

Джерело:
До списку новин