загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щороку в Українi фiксують один-два релігійних чуда - священик

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За повiдомленням з Ватикану, у положеннi щодо медичної ради у справi чуда є певнi доповнення й уточнення.
Кажуть, що їх внесення викликане бажанням Папи Римського Франциска зробити процес канонiзацiї прозорiшим, тим бiльше, що в ньому задiянi пожертви вiрян.
Усе це означає, що ранiше у процесi могли бути недолiки. А вiдтак виникає питання: чи можна тепер вiрити, що визнанi досi дива й проголошенi святi - справжнi?
- Якi змiни? Чи стала процедура суворiшою?
- Рiшення про визнання оздоровлення чудом приймає квалiфiкована бiльшiсть у Ватиканi (п'ять iз семи або чотири iз шести осiб), - розповiдає отець Полiкарп Марцелюк, служитель Мiсiї "Постуляцiйний центр беатифiкацiї УГКЦ". - Така формула й до цього працювала, але не була прописана. Те саме стосується нового вислову про те, що справу про оздоровлення не можуть переглядати бiльше, нiж тричi. Для нового розгляду можливого чуда потрiбно проводити консультацiї з новими членами ради. Голова ради може бути повторно призначений на цю посаду лише один раз (п'ять рокiв плюс п'ять). Тi, хто займається справою визнання чуда, зобов'язанi зберiгати в таємницi все, що її стосується. Винагорода експертам буде виплачуватися лише через банкiвський переказ.
- Якою є процедура визнання зцiлення чудом?
- Така практика iснує в Римi ще з ХII сторiччя. Членам медичної ради, яким довiряє Конгрегацiя, роздають медичнi свiдчення щодо конкретного випадку оздоровлення (дiагноз, iсторiя хвороби, лiкування, прогнози тощо). Члени комiсiї вивчають їх i дають письмовi висновки - позитивнi, негативнi або також зауваження. Секретар збирає їх i узагальнює думки. Пiсля цього члени консульти голосують. Випадок оздоровлення богослови приймають до розгляду як чудо, якщо двi третини проголосували за те, що науково результат оздоровлення осягнути неможливо.
- Для чого потрiбно визнавати чуда?
- Свiдчення чуда завжди лягають на стiл Конгрегацiї, коли вiдбувається процес беатифiкацiї праведного. Якщо це мученик, тобто є факт мученицької смертi, тодi чуда на етапi беатифiкацiї не потрiбно. А при канонiзацiї - потрiбно. У цьому разi розглядають конкретний випадок оздоровлення, який аналiзує рада медикiв на рiвнi єпархiї, а згодом у Конгрегацiї в Римi.
- Як багато див реєструють?
отець Р. Тереховський: - Щороку Конгрегацiя має справу з кiлькома десятками чуд. Ризикну сказати, що їх число коливається в межах вiд 80 до 100 на рiк.
- Якi були останнi визнанi Церквою дива?
А. Бабинський, релiгiєзнавець: - Якщо говорити про одну з останнiх канонiзацiй - матерi Терези з Калькутти, то другим чудом, здiйсненим за її посередництвом, стало зцiлення 35-рiчного бразилiйця. Вiн фактично помирав на операцiйному столi, а в цей час його дружина молилась до матерi Терези, i лiкарi, якi не давали вже нiяких шансiв, були буквально шокованi його зцiленням.
- Чи багато чуд визнають в Українi?
о. Р. Тереховський: - Щороку в Українi фiксують один-два чуда.
о. П. Марцелюк: - Один з останнiх випадкiв. До нас звернулася жiнка й подала медичнi документи, в яких зазначено, що вона хворiє на цукровий дiабет i в неї рiвень цукру - 15 одиниць. Її нога не гоїлася пiвроку. Жiнка кiлька разiв за цей час лежала в лiкарнi. А потiм їй туди передали образок Митрополита Андрея Шептицького. Вона помолилася й вiдчула тепло на хворому мiсцi, пiсля чого нога загоїлася. А в чоловiка, який звернувся до нас, була мiопатiя (дистрофiя м'язiв). Руки не працювали, але пiсля того, як йому дали образок Шептицького й чоловiк став молитися, в нього раптом знайшлися сили пiдняти руки й взяти цей образок.
- Iз чим, на вашу думку, пов'язанi змiни у процедурi визнання зцiлення дивом? Чи може йтися про боротьбу з корупцiєю?
А. Бабинський: - Цi змiни перш за все пов'язанi з реформою тих iнституцiй, якi допомагають Папi здiйснювати його служiння як глави Вселенської Церкви.
Сфера, яка стосується проголошення святих, дуже специфiчна, бо тут йдеться не просто про реформу бюрократичної машини. Ми маємо справу з чимось таємничим. Реформа, яка вiдбулась, має на метi зробити цей процес бiльш строгим i прозорiшим у фiнансовому планi, оскiльки робота, зокрема медичної комiсiї, що складається з висококвалiфiкованих фахiвцiв, оплачується. Зрештою, весь процес досить коштовний. Ми не знаємо, чи змiни пов'язанi з тим, що в цiй сферi справдi були серйознi зловживання, чи ця реформа покликана запобiгти таким зловживанням. Є лише чутки, якi можуть бути правдивими, а можливо, й нi.
- Чи означає все це, що вже визнанi ранiше дива насправдi можуть не бути дивами?
А. Бабинський: - Рiшення про реформу не має ретроспективної дiї, тобто перегляду давнiх справ не буде. Але це питання непросте. Гарантiй, що протягом iсторiї все було гаразд iз проголошеннями святих, - немає. Але тут є один нюанс. Для проголошення святим людини дуже важливе якомога ширше, всенародне вшанування. Тому, на мою думку, це всенародне вшанування розставляє всi крапки над "i".
о. Р. Тереховський: - Протягом останнiх 100 рокiв критерiї оцiнки чуда змiнювалися з розвитком науки (зокрема медичної й технiчної). I ми свiдомi цього, бо якщо колись якась хвороба не лiкувалася й тодi одужання було чудом, то сьогоднi вона лiкується завдяки адекватному терапевтичному втручанню, i тому тепер це не чудо. Але, наприклад, в Анголi це й далi може бути чудом. Крiм того, те, що певна хвороба взагалi лiкується, не означає, що Iвана правильно лiкували. На це є медична комiсiя. Тобто критерiї у своїй сутi залишилися незмiнними, хоча їх формулювання змiнюється.
Свiтлана ОЛIЙНИК

 

Джерело:
До списку новин