загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Капусту квасять на молодий місяць

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вінничанка Клавдія Сеник торгує на ринку Урожай квашеною капустою власного виробництва. За день продає три-чотири кілограми по 15 гривень. Квасить капусту сортів Авако, Агресор, Мандарин

Кухар 54-річна Галина Налапко з Вінниці квасить капусту вдома і на роботі. Працює в їдальні 22 роки. gazeta.ua

— Хто має дуже холодні погреби, то можна засолювати капусту вже зараз. Якщо нема, то краще почекати до листопада. Добре підходять пізні сорти Харківська та Білосніжка. Капуста виходить хрумка, добре зберігається, — розповідає кухар. — А от сорт Амагер годиться тільки для борщів, тушкування чи для голубців. Бо коли вона проквашується, то стає сухою. Листки цього сорту грубі, і сікти її тяжко, багато відходів. Вибираю білі головки. Усі зелені листки обриваю. Треба дивитися, щоб між листям не було гусениці, попелиці, слимаків. Від них буде неприємний запах. Капуста почне портитися і скисне. З'явиться пліснява. Не можна квасити капусту в поганому настрої, вона буде гірчити. Засолюванням капусти краще за все займатися на п'ятий-шостий день після молодого місяця. Сікти можна у всі дні, окрім четверга, щоб не з'явилася пліснява. Якщо в повний місяць заквасити, то капуста швидко зіпсується, вийде м'якою і занадто кислою.

Галина Налапко на 10 кг капусти бере 250 г солі, 7 кг моркви, 25 лаврових листків.

— Нашинковану капусту солю і переминаю. Краще трохи пересолити, аніж не додати солі. Бо малосольна капуста погниє, а сольону можна перемити. Розкладаю в емаліровані каструлі. Даю постояти п'ять днів. Потім додаю лавровий лист, перець горошком і натерту моркву. Усе перемішую, утрамбовую в банки. За чотири дні — капуста готова. Для сім'ї з чотирьох людей вистачить засолити 20 кілограмів. Не можна капусту зберігати в алюмінієвому посуді. Бо він окислюється і смак буде не той. Наші діди-баби квасили капусту в дубових діжах. Це найкраща тара, бо з натуральної сировини. Дубова дошка зберігає твердість капусти. Хто хоче солити у пластикових бочках, то зверху треба накривати марлею чи хебешкою і притискати камінцем. Правильно кваситься капуста, якщо на поверхні розсолу появляються бульбашки і піна. Її треба періодично забирати.

Капусту можна квасити з овочами, ягодами та фруктами.

— Шари нашинкованої капусти в бочці перекладають квашеними огірками. Заливають кип'яченим охолодженим розсолом. Також шарами засолюють з яблуками, їх треба класти цілими. Найкраще підходять сорти Антонівка та Сніговий кальвіль. На 10 кілограмів капусти беруть сім яблук. Вони виходять вкусніші, ніж капуста. Клюква придає капусті гарний вид. Квасять ще з грибами — лисичками чи опеньками. Але солити їх слід окремо, а потім змішувати докупи перед зберіганням.

Можна засолювати капусту великими шматками.

— Треба вибирати невеликі головки і розрізати їх начетверо. На дно бочки покласти лавровий лист, перець, зелений подрібнений кріп, потерту моркву та часник зубчиками. Утрамбувати капусту і залити розсолом. Його готують так: на 10 літрів води розводять півлітра солі. Квасять два-три тижні, — радить Галина Налапко. — Їсти таку капусту найкраще зі шкварками.

Автор: Тетяна САРАХАН

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

Джерело:
До списку новин