загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вберегтися від фальсифікованого алкоголю. Поради

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 85 офіційно зафіксованих в Україні випадків отруєння недоброякісним алкоголем – половина мали смертельні наслідки.

Про це повідомляє Держслужба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

«Зокрема, у Харківській області кількість постраждалих від отруєння фальсифікованим небезпечним алкоголем становить 66 осіб, із них 29 осіб померли; у Житомирській області (м. Бердичів) отруїлися 3 осіб, 1 особа померла; у Донецькій області (м. Лиман) отруїлися 9 осіб, з них 5 померли; у Миколаївській області (м. Миколаїв) отруїлися та померли 5 осіб; у Луганській області (м. Рубіжне) отруїлися та померли 2 осіб», – деталізували у Держслужбі з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Як також, чимало алкогольних отруєнь не документуються через відсутність скарг чи звернень до лікарів. Водночас, проблема поглиблюється й тим, що часто людина середнє чи навіть важке отруєння спиртом розцінює як звичайне похмілля, і найнебезпечнішим у такому випадку є «поправити здоров’я», тобто випити ще невелику кількість алкоголю для покращення самопочуття.

Як зрозуміти, що отруївся сурогатом
Підступність метанолової інтоксикації полягає в тому, що її перші симптоми дуже схожі на наслідки звичайного пияцтва: людина може скаржитися на запаморочення, нудоту, сильну слабкість.

Однак протягом кількох годин розвиваються й інші тривожні ознаки. Це можуть бути:

- сильні болі в усьому тілі;
- погіршення зору, при якому картинка перед очима може "плисти" і з'являтися неясні танцюючі плями;
- уповільнення серцебиття і дихання;
- коматозний стан, при якому п'яний чоловік і не реагує на зовнішні подразники і не прокидається.
Такі симптоми - ознака великого лиха. При підозрі на отруєння метанолом ні в якому разі не можна чекати, коли «відпустить». Потрібно дзвонити в швидку і починати надавати першу допомогу самостійно.

 

Вводити спиртовий розчин, який є антидотом смертельного метанолу, мають право лише прибулі на виклик медики. У разі поганого самопочуття (нудоти, болів у животі та голові, блювоти з кров’ю, сухості у роті тощо) перша допомога має бути така ж, як при отруєнні: вживання рвотного, згодом – великої кількості рідини та сорбентів (активованого вугілля, наприклад) і терміновий виклик «швидкої». Кефір, розсіл чи інші методи в жодному разі не допоможуть при отруєнні фальсифікованою горілкою – вони здатні лише частково усунути неприємні симптоми при передозуванні звичайним алкоголем.

Найчастіше причиною смерті є вміст метанолу в горілці, і що особливо лякає – на запах чи смак такий напій від звичайного відрізнити практично неможливо – це можна виявити лише у лабораторії. Ця речовина для людського організму є особливо небезпечною.

Аби застерегти себе від такої небезпеки, слід пам’ятати прості правила:

– не купувати немаркований алкоголь без засвідчених гарантій якості;

– не розпивати алкогольні напої у малознайомих компаніях;

– не купувати «з-під поли» дешеві напої невідомого виробництва;

– якщо сумніваєтеся у якості напою, але боїтеся образити господаря застілля – лише пригубіть напій, не ковтаючи його, або ж ввічливо попросіть не наливати вам.

Якщо ж з якихось причин у вас виникла підозра, що алкоголь підроблений - спробуйте перевірити його в домашніх умовах:

- якщо підпалити міцний напій на основі етилового спирту, то він повинен горіти синім полум'ям, в той час як палаючий метанол має зелений колір;
- якщо напій прозорий - киньте в пляшку маленький шматочок сирої картоплі: в технічному спирті він набуде рожевого відтінку, а в горілці залишиться білим;
- якщо нагріти на вогні мідний дріт і опустити його в рідину, то метанол видасть себе неприємним різким запахом формальдегіду; етанол при тесті не пахне зовсім.

Зрозуміло, найрозумнішим буде відмовитися від дегустації в будь-якому сумнівному випадку, навіть якщо ваші хімічні експерименти не виявили нічого підозрілого.

А ще пам’ятайте негласне правило: навіть якісний алкоголь можна вживати лише у невеликих кількостях – тоді він справді здатен зробити застілля веселим.

 

Джерело:
До списку новин