загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кожен може підвищити собі пенсію на 40 відсотків - експерт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Із грудня цього року мінімальну пенсію за віком підвищать до 1208 грн. Це на 78 грн більше ніж зараз. Однак все одно її бракуватиме на життя.

"Будь-хто законним чином може збільшити собі пенсію. Просто про це варто потурбуватися заздалегідь. Не пізніше, ніж за три роки до досягнення пенсійного віку. Звісно, суттєво вона не зросте, але на відсотків 40 її можна підняти", - каже Наталія Коваль, юрист, спеціалізується на справах, пов'язаних із нарахуванням пенсій та працевлаштуванням.

Для нарахування пенсії дивляться на середньомісячний дохід людини. Якщо він менший за середній по області, пенсія буде мінімальною. Середньомісячну зарплату можуть виводити двома критеріями — за останні два роки перед пенсією або за будь-які 60 місяців безперервного трудового стажу.

"У тих, хто живе у гірській місцевості, пенсія на 20 відсотків більша. Якщо є можливість прописатися у гірському селі Карпат, то після двох років можна отримувати надбавку в розмірі 240 гривень. Цю надбавку дають практично всім категоріям населення. Чим вища пенсія, тим вигідніша ця надбавка. Наприклад, в українських офіцерів середня пенсія 4 тисячі гривень. Якщо вони прописані у гірських районах, матимуть на 800-900 гривень більше", - пояснює спеціаліст.

За її словами, також можна отримати надбавку, здаючи кров.

"Донорам передбачена надбавка у 10 відсотків від прожиткового мінімуму. З 1 грудня прожитковий мінімум буде 1544 гривень. Ті, хто претендують на мінімальну пенсію, отримають додатково 155 гривень. Плюс матимуть 50 відсотків знижки на всі ліки, які в аптеках продають за рецептом. Проте мало здавати кров. Важливо мати документ, що засвідчує донорство і де вказано, що людина є Заслуженим донором. Його видають на станціях переливання крові та в обласних лікарнях. Для цього слід 450 мілілітрів крові або плазми крові протягом двох років. Це приблизно сходити у центр переливання 40-50 разів — раз два-три тижні. До речі, роботодавець зобов'язаний надати вихідний після кожної здачі крові", - говорить Наталія Коваль.

Учасникам бойових дій призначають пенсію, яка є більшою мінімальної на понад 700 грн. Становить 1993 грн.

"Але для цього треба буде відслужити у гарячих точках країни. Раніше, на щастя, це було значно складніше. Зараз у армію просто потрапити. Проте треба це робити виключно через військкомат і служити виключно в державних батальйонах, а не добровільних. Там відповідальніше оформлюють документацію. Маючи робочий стаж більше 20 років і мінімальну зарплату учасник бойових дій може розраховувати на щомісячну надбавку в 25 відсотків. Той, хто має мінімальну пенсію учасника АТО, отримуватиме ще й 500 гривень зверху".

Одна з найбільших мінімальних пенсій — у шахтарів. Вони отримують 3390 грн.

"Це психологічно дуже складна професія. Заради пенсії в шахту ніхто не лізе. Однак знаю випадки, коли двоє киян оформлювалися на роботу в донецьких шахтах. А замість них нелегально працювати місцеві за 100 гривень доплати у місць і ящик горілки на кожне державне свято. Також можна отримати більшу пенсію, якщо народити 5 і більше дітей, виховати їх до 6-річного віку. Багатодітним матерям призначають надбавку в 40 відсотків від мінімальної пенсії. Це 422 гривні", - каже Наталія Коваль.

Нагадаємо, всі, хто офіційно не оформлений на роботу, отримуватимуть мінімальну пенсію. Для таких категорій населення, а також для заробтчан у Пенсійному фонді передбачена процедура особистого перерахування страхових внесків.

Автор матеріалу: Володимир Гук

Джерело:
До списку новин