загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Яким повинен бути осінній раціон – поради лікарів для підтримки імунітету

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Додавайте гірчинку в чаї, їжте менше солодощів і жирного.

Осінь непомітно наблизилася до свого екватора, а ми все ще намагаємося підлаштуватися і адаптуватися до нових погодних умов. Щоб без зайвого стресу увійти в сезон жовтого листя, дощів і холодного вітру, недостатньо просто утеплитися і змінити гардероб, важливо також переглянути свою дієту. Правильне сезонне харчування – це одна зі складових міцного імунітету і гарного настрою в міжсезоння.

МЕНШЕ ЖИРУ

Ні для кого не секрет, що жирна і важка їжа в принципі не особливо корисна, а в осінній застудний період така їжа – це зайвий удар по ослабленому організму. При найменшому прояві застуди фастфуд, напівфабрикати тощо повинні стати для вас табу. "Організм повинен витрачати енергію не так на перетравлення важкої їжі, а на боротьбу з хворобою, – коментує дієтолог Олена Юдіна. – Віддайте перевагу курячому бульйону з овочами: в ньому міститься карнозин, який має імуномодулюючу дію".

ВІТАМІННА ВЕСЕЛКА

Осінь багата на дари полів і садів. Яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, пастернаку, дайкон, достаток зелені – все це невичерпне джерело вітамінів і мікроелементів, які допоможуть нам підготувати організм до сезонних спалахів ГРВІ. "Бажано в день з'їдати овочі та фрукти семи різних кольорів, – радить Олена Світко. – Вони багаті на флавоноїди і каратиноїди, які допомагають зміцнити імунітет, а в разі захворювання – прискорюють процес одужання".

ПРАВИЛЬНІ СОЛОДОЩІ

Навіть якщо ви не ставите перед собою мету скинути кілька зайвих кілограм, все одно обмежте себе в солодощах. "Булочки, цукерки, шоколад знижують активність лейкоцитів, які допомагають боротися з хворобами. Краще віддайте перевагу меду: він має антибактеріальну дію і стимулює імунітет", – радить Олена Юдіна.

Прекрасна альтернатива традиційним солодощів – ягоди, перетерті з цукром, але знову ж таки – все добре в міру. Натуропат Олена Світко поділилася з нами цікавим рецептом смачного і корисного джему: "Візьміть два кілограми груш, розріжте на четвертинки, залийте половиною літра води і варіть на повільному вогні 40 хвилин. Коли груші стануть м'якими, їх потрібно перетерти через сито. В отриману м'якоть додаємо склянку меду, по столовій ложці меленого сушеного імбиру, кориці і мускатного горіха. Цей десерт допоможе справитися з головним болем, матиме позитивний вплив на роботу кишківника і підшлункової залози, зміцнить імунітет".

"КИСЛОТНА" ЇЖА

Попередником вироблення серотоніну – гормону щастя, який так необхідний нам в похмурі осінні дні, є амінокислота триптофан. Щоденна її норма становить 3,5 мг на 1 кг ваги людини. Серед м'яса за змістом триптофану на першому місці – індичка, кролик і курка (по 330 мг на 100 г), далі йдуть телятина і яловичина (250-220 мг на 100 г), потім – баранина (210 мг на 100 г) і свинина (190 мг на 100 г). З морепродуктів на першому місці – червона і чорна ікра (960 і 910 мг на 100 г), потім йдуть кальмари (320 мг на 100 г), ставрида (300 мг на 100 г), лосось, тріска і минтай (220-210 мг на 100 г). Містять триптофан і молочні продукти: в жирному сирі – близько 210 мг на 100 г, в нежирному – 180 мг на 100 г, а в молоці і кефірі – всього 40 мг на 100 г. Багато амінокислоти в горіхах і насінні, горосі і квасолі.

ЦИНК НА ДОПОМОГУ

Цинк допомагає підтримувати імунітет. Тому якщо у ваших планах на осінь немає місця нежитю і температурі, зверніть увагу на продукти, багаті цим мікроелементом. "Цинк міститься в пророслих зернах пшениці, в яловичій і свинячій печінці, насінні соняшнику, льону, яйцях, сочевиці, морепродуктах", – коментує Олена Юдіна.

ДОДАЙТЕ ГІРЧИНКИ

Здавалося б, восени не так хочеться пити, як спекотним літом. Виявляється, навіть якщо особливо немає спраги, питного режиму все ж потрібно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги (сюди входять і звичайна вода, і супи, і чаї). Це необхідно нашому обміну речовин. Також наші експерти рекомендують віддавати перевагу настоянці шипшини, чаю з лимоном, медом і імбиром, цитрусовим фрешам, відварам материнки, м'яти і липи. Все це допомагає зміцнити імунітет і вивести токсини з організму. Доктор ведичної медицини Алла Дмитрієва радить у солодкі напої додати трохи терпкості і гіркуватості – адже, згідно з аюрведою, такі смаки сприяють слиноутворенню і мають охолоджуючий ефект. Тому, наприклад, додайте в узвар жменю ягід горобини – і отримаєте корисний осінній напій.

СПЕЦІЇ "ПОГАРЯЧІШЕ"

Вірусам набагато легше пробратися в наш організм, коли нам холодно. У цей момент судини спазмують, і їх стінки стають проникні для вірусної армії. Тому зараз завдання номер один – не дай собі замерзнути. Допоможуть в цьому спеції та прянощі. До зігріваючих відносять кардамон, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, імбир, шафран, мускатний горіх, куркуму, кмин. Лікар-натуропат Олена Світко рекомендує частіше в сезон застуд пити такий "горючий" чай: візьміть по половині чайної ложки подрібненого кореня імбиру і порошку кориці, залийте склянкою окропу і додайте дрібку чорного перцю. Залиште настоятися на 5 хвилин, потім додайте 1 ч. л. меду. Пийте по одній склянці через кожні 3 години. Можна також, за порадою дієтолога Оксани Скиталінської, змішати подрібнений корінь імбиру з розтертою калиною. Щоб напій мав приємний аромат, можна в нього додати часточки яблук, груші або айви і підсолодити медом або солодкою настоянкою шипшини. Але не зловживайте спеціями перед сном, інакше буде важко заснути.

АЛЛІЦИНОВИЙ ДУЕТ

Ні для кого не секрет, що часник і цибуля мають противірусні властивості, що дуже актуально в холодну пору року. Але потрібно знати один секрет: алліцин, який стимулює білі кров'яні тільця на боротьбу з вірусами, виділяється тільки при подрібненні цибулини або головки часнику. Ще один нюанс: ця речовина гине при тривалій термічній обробці, тому додавайте їх в кінці приготування їжі. Олена Світко радить частіше пити молоко з часником: "Мене цього навчив тибетський лама, з яким я знайома більше 20 років. Таке питво очищає тіло, оздоровлює організм. Розітріть 3 зубчики часнику і змішайте з розігрітим до перших бульбашок молоком і десертною ложкою меду".

Ірина Настич

 

Джерело:
До списку новин