загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що робити якщо втратили паспорт: покрокова інструкція

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Іноді у житті трапляються такі неприємні моменти, як втрата паспорта. Від такої ситуації не застрахований ніхто, але не всі знають, що ж робити і до кого звертатися при втраті головного документа. Давайте розбиратися разом. travel.tochka.net

Крок 1

Якщо ваш паспорт зник, вам слід звернутися у міліцію і подати заяву про викрадення. Звернутися слід у найближче відділення міліції (найкраще - у райвідділ міліції того району, до якого відноситься місцевість, де сталася крадіжка паспорту). Не слухайте тих, хто запевняє, що можна збрехати про справжню причину втрати паспорта, щоб не йти у міліцію, а відразу відправитися до паспортиста. Такі вчинки чреваті дуже неприємними наслідками. Йти в міліцію потрібно для того, щоб у випадку, якщо по вашому зниклому паспорту були здійснені махінації (наприклад, узятий кредит або оформлена купівля-продаж), можна було довести той факт, що ви до цього не мали ніякого відношення, і визнати ці угоди через суд недійсними.

Будьте готові до того, що співробітники міліції будуть запевняти вас у тому, що ви паспорт втратили самі. Але якщо ви погоджуєтеся на те, що втратили документи по своїй необережності - вам доведеться платити штраф від 17 до 51 грн - згідно ст.198 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП).

У відділі РВВС співробітник міліції повинен записати розказану вами історію, ви своєю рукою пишете «з моїх слів записано вірно» і розписуєтесь. Після цього вам скажуть через 10 днів (а якщо сильно попросити, то і на наступний день) забрати постанову про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за зверненням про крадіжку паспорта.

Якщо крім паспорта у вас ще щось пропало, у міліції ви складете список вкрадених речей. У підсумку вам повинні видати по примірнику на кожен втрачений документ (крім закордонного паспорта - це у компетенції Міграційної служби).

Крок 2

Коли виявите, що паспорта немає, відразу ж зверніться до паспортного відділу за місцем реєстрації із заявою про його втрату.

Документи для відновлення паспорта:

*Заява про втрату або викрадення паспорта, в якому вказується

місце, час і обставини втрати або викрадення, складена за певним зразком;

*Дві (або три - у разі одержання втраченого паспорта у іншому підрозділі служби) фотокартки розміром 3,5х4,5 см;

*Свідоцтво про народження, про шлюб (розірвання шлюбу) - за наявності;

*Довідка з ЖЕКу про реєстрацію (прописку);

*Квитанція про сплату державного мита, або документ про звільнення від сплати;

*Копія постанови про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за зверненням у РВВС про крадіжку паспорта;

Крок 3

При втраті паспорта доведеться подати оголошення у будь-яку з всеукраїнських газет («Урядовий кур'єр» або «Голос України») про визнання втраченого паспорта недійсним. 

Що робити, якщо загубили закордонний паспорт за кордоном  

Терміни отримання паспорта - один місяць. (Постанова Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ «Про затвердження положення про паспорт громадянина України, про свідоцтво про народження та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон»)

У разі необхідності проведення додаткової перевірки цей термін може бути продовжений ще на місяць. На ділі все може бути набагато швидше, якщо домовитися з паспортисткою.

Поки ви чекаєте свій новий паспорт, вам у паспортному столі видадуть тимчасове посвідчення особи, яким ви можете користуватися протягом місяця. Маючи тимчасове посвідчення особи, ви можете йти відновлювати інші документи, не чекаючи отримання нового паспорта. 

Автор: Єлизавета Заносієнко, журналіст

Фото: © wikimedia.org

Джерело:
До списку новин