загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Затопили сусіди, як вчинити в такій ситуації?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Про ситуацію із затопленням квартири чув кожен, але не кожен на щастя стикався. На випадок, якщо Вам раптом не пощастило, і Вас затопили сусіди, в цій статті викладені поради, як вчинити в такій ситуації. garantcenter.com.ua

По-перше, побоюватися Вам нема чого, якщо сусіди у Вас порядні громадяни, які визнають свою провину і матимуть намір мирно відшкодувати всі завдані Вам збитків.

Але як вчинити, якщо Ваші сусіди не збираються цього робити?

Згідно ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майновий збиток, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка заподіяла шкоду.

Отже, відшкодувати завдані Вам збиток Ви зможете через суд.

Якщо раптом у затопленні провини сусідів немає, лопнув стояк або протік дах, то до відповіді залучається ЖЕК / ОСББ.

Згідно ч. 1 ст. 1166 ГК Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо доведе, що шкода заподіяна не з його вини.

Отже, що ж робити, якщо Вас затопили сусіди?

Для початку необхідно зібрати необхідні докази для звернення до суду.

У Вашому випадку, необхідно зібрати якомога більше доказів підтверджуючих:

– Факт затоплення Вашої квартири сусідами, який спричинив за собою шкоду;
– Розмір заподіяної Вам збитку.

Доказами є:

– Показання свідків,

– Письмові докази,

– Речові докази,

– Висновки експертів.

У випадку затоплення Вас сусідами необхідно:

Звернутися в ЖЕК / ОСББ та викликати представника для складання акту про затоплення сусідами, в якому зазначатиметься дата затоплення, дата складання акта, перераховані прізвища та посади осіб, які складають акт, перелік пошкоджених предметів, опис пошкоджень квартири і орієнтовна вартість заподіяної затопленням збитків. Акт зберігаємо у себе, після можна писати позовну заяву для судового розгляду.

Обов’язково зробіть відео- або фото- зйомку місця затоплення у вашій квартирі, і якщо буде можливість то і в квартирі затопила вас сусіда, Це буде вважатися речовим доказом, на підставі якого може бути проведена експертиза нанесеного збитку. А також самостійні докази, що підтверджують нанесення Вам збитку, а також причинно-наслідковий зв’язок між діями сусідів і вашим збитком.

Не поспішати з ремонтом і зверніться до судовому експерту, який зробить товарознавчий висновок про нанесеному Вам збиток. Це покаже реальну цифру, яку можна зажадати в суді.
А вже після закінчення ремонту, візьміть з організації, яка усунула наслідки затоплення квитанцію за цю роботу.
На випадок, якщо затоплення спричинило шкоди Вашому здоров’ю -Зверніть до лікаря, після чого отримаєте від нього докази звернення з якимись скаргами на здоров’я. Всі перераховані вище дії, нададуть Вам можливість відстояти свої права і стягнути з сусідів заподіяну Вам збитків при затопленням квартіри.

Що робити, якщо квартира сусіда затоплена з вашої вини?

Ваші дії:

Негайно підіть до сусідів, які постраждали з вини вашої, і пропонуйте їм відшкодувати завдані збитки мирним шляхом. Кращий варіант – це згоду. Якщо вони погодяться, обов’язково при передачі постраждалим допомоги візьміть від них розписку, в якій буде вказано: хто отримує допомогу, в якому розмірі, за що і головне – «Претензій не маємо …». Це вбереже вас від можливого бажання сусідів одержати не разову допомогу.
Якщо сусіди не хочуть приймати від вас допомогу: Постарайтеся особисто провести огляд постраждалої квартири, сфотографуйте найбільш пошкоджені ділянки. Якщо при складанні сусідами акту затоплення, акта огляду приміщення, ви були відсутні, і ви сумніваєтеся, що сусіди вказали не реальну суму компенсації – просіть суд призначити зустрічну оценку.Прі допомогою документів і чеків на товар (сантехніку), в суді можна довести заводський брак сантехніки , в тому випадку, якщо ви самі встановлювали її. Якщо сантехніку встановлювали найняті Вами працівники – доведеться довести це актом виконаних робіт, чеком, договором.
Якщо в квартирі лопнули старі труби, доведеться пред’явити копії звернень до ЖЕК, з проханням про їх заміну, або виклику сантехніка.

 

Джерело:
До списку новин