загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Призначення пенсії: які документи потрібно зібрати та куди звертатись?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вихід на пенсію – це процедура, яка завжди супроводжується певними особливостями, оскільки дуже часто в українське законодавство вносяться зміни та доповнення щодо порядку призначення пенсії. 

В цій статті ми розповімо, як на сьогоднішній день здійснюється вихід на пенсію за віком та на що потрібно звернути увагу майбутнім пенсіонерам. golos-narodu.com.ua

Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначає, що система пенсійного забезпечення в Україні складається: з солідарної та накопичувальної систем загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та системи недержавного пенсійного забезпечення. Більша частина населення отримує пенсію саме за солідарною системою загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що в свою чергу поділяється на:

-пенсію за віком,

-пенсію по інвалідності внаслідок загального захворювання,

-пенсію у зв’язку з втратою годувальника,

-пенсію за вислугою років.

 Ця стаття буде присвячена саме порядку призначення пенсії за віком, оскільки цей вид пенсії є найпоширенішим.

Раніше ми писали про те, що з 1 квітня 2015 року набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо пенсійного забезпечення”. Зокрема, для жінок встановлений вік виходу на пенсію з 55 років збільшився до 60 років. Так, і для чоловіків, і для жінок встановлено однаковий вік для виходу на пенсію. Але, відразу наголосимо,  що підвищення пенсійного віку для жінок буде відбуватись поступово протягом 10 років.

Для того, щоб вийти на пенсію, потрібно мати мінімальний трудовий стаж. Зверніть увагу, є два поняття про мінімальний стаж. Перше – мінімальний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії за віком як такої, а друге – страховий стаж для встановлення мінімального розміру пенсії на рівні прожиткового мінімуму.  Відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, майбутні пенсіонери мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 15 років. У разі, якщо особа не набула 15 років страхового стажу, органами соціального захисту населення їй може бути призначена державна соціальна допомога. Що стосується страхового стажу для встановлення мінімального розміру пенсії на рівні прожиткового мінімуму, то для жінок він становить 30 років, а для чоловіків – 35.

Коли можна оформити пенсію

Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого Постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1, звернутись за призначенням пенсії можна не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Якщо ви не працюєте, подавати заяву про призначення пенсії потрібно до територіального органу Пенсійного фонду (ПФ) за місцем проживання. При цьому особиста ваша присутність не обов’язкова. Це може зробити уповноважена вами особа за наявності нотаріального доручення. Якщо ви працюєте, заяву про призначення пенсії потрібно передати через бухгалтера або працівника відділу кадрів установи, в якій ви працюєте. За бажання працівник може і особисто подати відповідну заяву за місцем проживання.

Зверніть увагу, що незалежно від того працюєте ви чи ні, обов’язок збирати необхідні документи для оформлення пенсії повністю лягає на вас.

Для того, щоб оформити пенсію за віком, потрібно зібрати такі документи:

-заяву (її потрібно заповнювати безпосередньо на місці в момент подачі документів, бланк заяви видається працівником ПФ),

-заяву на виплату пенсії через банківську установу (майбутній пенсіонер зазначає, яким чином бажає отримувати пенсію: банківська установа чи пошта),

-довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного коду,

-трудову книжку або інші документи про стаж,

-довідку про заробітну плату за період страхового стажу,

-дві кольорові фотокартки розміром 4х6 для пенсійного посвідчення,

-копію паспорта,

-копію диплома,

-довідку з податкових органів (для підприємців),

-документи, які надають особливий статус (посвідчення ветерана війни, чорнобильське посвідчення і т.д).

Необхідні для призначення пенсії документи подаються або в оригіналах, або в копіях, засвідчених нотаріально, або в копіях, засвідчених адміністрацією підприємства, що подає документи заявника. При цьому, копія з трудової книжки засвідчується адміністрацією підприємства за місцем останньої роботи або органом, що призначає пенсію. Документи про стаж, вік та заробітну плату подаються виключно в оригіналах.

У випадку, коли заява пересилається поштою, днем звернення за пенсією вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

“Якщо протягом трьох місяців майбутній пенсіонер надасть до пенсійного управління всі необхідні для оформлення пенсії документи, то пенсія призначається йому з дня подання заяви. У випадку, якщо протягом трьох місяців він цього не зробить, пенсія призначається зтого дня, коли він надасть весь пакет необхідних документів”, — пояснює юрист Центру Конфліктології і Права Тетяна Войнова.

Зауважимо, якщо з різних причин ви не змогли до кінця граничного строку звернення за пенсією зібрати всі потрібні документи, то в межах цього строку ви все одно можете подати заяву на призначення пенсії. Після цього у вас є ще три місяці для подання документів, яких не вистачає. Навіть в разі ненадання вами у тримісячний термін всіх необхідних документів для призначення пенсії, орган Пенсійного фонду все одно зобов’язаний прийняти рішення про призначення пенсії на підставі наявних документів. Тобто, повернути заяву чи відмовити в призначенні пенсії він не має права.

Зазвичай, якщо ви надали всі потрібні документи, не пізніше 10-ти днів приймається рішення про призначення пенсії та пенсійна справа терміново передається на виплату. В разі відсутності тих чи інших документів, управління Пенсійного фонду письмово повідомляє вас про те, які саме документи потрібно донести, а в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис.

Якщо заяву не розглядають

Іноді трапляються випадки, коли працівники ПФ відмовляються приймати заяву про призначення пенсії і потрібні для цього документи, мотивуючи це або неправильним складенням заяви, невідповідністю деяких документів, відсутністю у особи права на призначення пенсії тощо. Такі дії є незаконними. Законодавством взагалі не передбачено можливості неприйняття заяви про призначення пенсії та доданих до цієї заяви документів. Отримавши заяву, працівник ПФ зобов’язаний прийняти її, зареєструвати в журналі рішень Пенсійного фонду та видати особі розписку із зазначенням дати прийняття заяви до переліку одержаних і відсутніх документів, які потрібно подати додатково.

“Якщо орган Пенсійного фонду відмовив у призначенні пенсії, тривалий час не виносить жодного рішення по заяві про призначення пенсії, або вчиняє будь-які інші дії, що порушують права особи, що звернулась з відповідною заявою, такі дії можна оскаржити. Але подати відповідну заяву до суду можна не пізніше ніж через 6 місяців після того, як особа дізналась про порушення своїх прав”, — підсумовує юрист.

 Отже, вихід на пенсію – це процес специфічний та завжди індивідуальний. Тому уважно слідкуйте за змінами в законодавстві, вчасно підготуйте необхідні документи та знайте про свої права.

 

Джерело:
До списку новин