загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні масово з'являються пенсіонери без пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди не отримують гроші через архіви, що зникли у війні, і збільшення страхового стажу. Найбільше людей, які не можуть оформити повноцінні пенсії, серед переселенців.

В Україні з'являється все більше людей, які не отримують пенсії. Через втрачені на Донбасі архіви та підвищення страхового стажу проблема стає масовою. В результаті багато людей, які пропрацювали все життя, отримують лише невелику держдопомогу від держави — 949 грн. А прожити на такі копійки навряд чи можливо!

БІЛЬШЕ СТАЖУ. Проблема поступово виникла після підвищення в 2011 році на 10 років страхового стажу, тобто з якого сплачуються внески в пенсійний фонд. Нагадаємо: тепер чоловікам для отримання повноцінної трудової пенсії необхідно 35 років стажу, а жінкам — 30. А щоб взагалі претендувати на пенсію, українцю треба легально відпрацювати не менше 15 років і підтвердити це документально. Але не всі можуть це зробити, і часто не з вини людей. У Пенсійному фонді визнають, що таких українців з кожним роком буде все більше, але вирішити їхні проблеми там навряд чи зможуть.

ЧОМУ. Як з'ясувалося, найбільше людей, які не можуть оформити повноцінні пенсії, серед переселенців з Донбасу. Причина — втрачені архівні документи, що підтверджують стаж роботи. Це стосується насамперед тих, хто розпочав трудовий шлях у 1980-х, а в 1990-ті працював приватним підприємцем, адже ці дані — платила людина податки чи ні — зараз важко підтвердити.

"У мене 5 років стажу в 1980-х роках, підтверджені записом у трудовій книжці, — розповіла нам Ольга Ніконова з Макіївки. — З 1990-х працюю приватним підприємцем. Весь час платила внески в пенсійний фонд. Але ці платежі фіксуються в електронному вигляді лише з 2000 р., коли запрацював реєстр ПФ. Тобто 10 років моїх виплат зберігаються в архівах, які держоргани або не вивезли із зони боїв, або ж загубили. Тепер у мене всього 13 років підтвердженого страхстажу. Мені до виходу на пенсію рік, але доведеться працювати ще 2 роки, щоб мати хоч мінімалку".

Але такі біди не тільки у донеччан. У 57-річної Ірини Василів з Тернопільщини страхстажу всього 8 років, оскільки при СРСР вона сезонно (по 4-5 місяців у році) працювала на цукровому заводі, після 1991 р. була на заробітках у Польщі на сільгоспроботах. "Поки не підняли мінімальний стаж роботи з 5 до 15 років, я могла розраховувати на мінімум, тепер мені складно заробити стаж, навіть влаштувавшись прибиральницею, треба працювати до 64 років", — журиться Василів.

ВЛАДА. Як повідомили нам у Пенсійному фонді, подібні випадки масові. "Держава виплачує допомогу, навіть тим, які не мають мінімально необхідного стажу, але тільки через три роки після досягнення пенсійного віку. Це з 63 років у чоловіків і в цьому році з 60,5 років у жінок. Такі люди отримують держдопомогу, бо не мають права на пенсію, — 30% прожиткового мінімуму. Зараз це 339 грн плюс доплата з державного бюджету — всього 949 грн", — роз'яснили в ПФ.

Щоб отримувати більше, доведеться відновлювати втрачені документи або влаштовуватися на посильну легальну роботу для заробляння необхідного страхстажу.

ЕКСПЕРТИ. За словами HR-експерта порталу rabota.ua Тетяни Пашкіної, для людей передпенсійного віку досить вакансій, хоча там невисокі зарплати. "Немає проблем влаштуватися в клінінгову компанію, комірником, гардеробником, вахтером у держустанову. Це допоможе заробити відсутній страхстаж для пенсії", — сказала нам Пашкіна.

Фахівець з пенсійного законодавства громадської організації "Реанімаційний пакет реформ" Віталій Мельничук зауважив, що нинішні 58-60-річні повинні були заробити 13-15 років стажу при СРСР, бо тоді всі працювали офіційно.

"Багато з тих, хто не може оформити пенсію через брак стажу, самі винні у своїх бідах. Але держава все одно дає щось на виживання. А ось нинішні 45-річні дійсно змушені були працювати нелегально в лихі 1990-і. Але після 2000 р. їм варто було замислитися про майбутню пенсію і знайти роботу нехай з меншою, але "білою" зарплатою. Інакше їх чекають такі ж проблеми, як і старше покоління", — каже Мельничук.

"Треба вибілити зарплати"

Також серйозною проблемою є зростаючий дефіцит Пенсійного фонду, збільшений у цьому році з 90 до 150 млрд грн. На його погашення в держбюджеті на 2017 рік Кабмін заклав понад 160 млрд грн, однак, якщо в наступному році прибуткова частина бюджету не буде працювати як слід, з виплатами пенсій будуть проблеми. У Пенсійному фонді вважають, що зменшити дефіцит можна лише за рахунок зростання офіційних зарплат людей, які працюють у приватному секторі. За словами Мельничука, "діра" в ПФ багато в чому створена штучно.

"Різке збільшення дефіциту ПФ у 2016 році викликано зниженням єдиного соцвнеску на зарплату з 41% до 22%, — каже Мельничук. — Влада сподівалася, що у відповідь на "пряник" у вигляді зменшення ЄСВ бізнес "вибілить" значну частину неофіційних зарплат, що компенсує падіння доходів ПФ за рахунок збільшення бази оподаткування, але цього практично не сталося. А "батога", покликаного це перевіряти, у податківців не виявилося". Також експерт каже, що дефіцит ПФ можна знизити за рахунок вилучення з нього соцвиплат, наприклад держдопомоги тим, хто не має права на пенсію, доплат малозабезпеченим і т. д., які все одно йдуть у ПФ з казни, а не за рахунок збору ЄСВ. Все це, за підрахунками Мельничука, скоротить дефіцит приблизно на 60 млрд грн.

Економіст Олександр Охріменко впевнений, що влада вчинить інакше: "На догоду МВФ, який вимагає бездефіцитного бюджету ПФ, вони стануть скорочувати число пенсіонерів. Якщо не підвищать пенсійний вік, то збільшать мінімальний страховий стаж, наприклад до 20 років, і трудовий — до 40 років. Тоді претендентів на пенсії стане ще менше — багатьом доведеться працювати після 60 років, щоб заробити собі пенсію. Але це не допоможе — все одно треба "вибілювати" зарплати".

Олександр Панченко, Коновалова Христина

 

 

Джерело:
До списку новин