загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Профілактика глаукоми

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Глаукома – поширене захворювання серед людей старшого віку. Підступність глаукоми полягає в тому, що вона може розвиватися непомітно, тому людина звертається до лікаря надто пізно, коли вже не можна зберегти зір без хірургічного втручання. zhyvyaktyvno.org

За статистикою 14-15% всіх сліпих на земній кулі втратили зір саме з цієї причини. Глаукома – це хронічне захворювання ока, за якого підвищується очний тиск. Якщо очний тиск вчасно не знизити до норми, гине зоровий нерв, що призводить до сліпоти. Повернути зір осліплому в цьому випадку хворому вже неможливо.

Найпідступніший різновид цього захворювання – відкритокутова глаукома – є водночас і найпоширенішою. Цей тип глаукоми не має чітко виражених симптомів. Поле зору звужується поступово (процес може тривати кілька років), і людина іноді цілком випадково виявляє, що бачить тільки на одне око, а друге осліпло.

Як вчасно розпізнати глаукому?

Людина з відкритокутовою глаукомою може зовсім не відчувати помірного підвищення очного тиску. Тому, як правило, такі пацієнти звертаються до лікаря вже на пізній стадії, тобто тоді, коли помічають значне зниження гостроти зору та звуження периферичних меж поля зору. При цьому зі сторони очного яблука зміни дуже незначні і виявляються лише спеціальними методами дослідження за допомогою приладів. 15-20% хворих відзначають появу райдужних кіл при погляді на джерело світла (наприклад, на ввімкнену лампочку), періодичне затуманення зору. Ці симптоми зазвичай з'являються при підвищенні очного тиску і можуть супроводжуватися болем у голові і надбрівній ділянці.

Як правило, відкритокутова глаукома вражає обидва ока, в більшості випадків протікаючи асиметрично. Основна ознака захворювання – звуження периферичного поля зору, яке зазвичай починається з носової сторони, а потім концентрично охоплює периферичні відділи аж до повної втрати зору. Також хворі можуть відзначати погіршення здатності бачити в сутінках. Падіння гостроти зору свідчить про важку запущену стадію хвороби, що супроводжується майже повною атрофією зорового нерва.
Тому після 50 років кожна людина має щонайменше раз на рік відвідувати офтальмолога, який перевірятиме очний тиск.

Як вимірюють очний тиск?

Очний тиск вимірюють тонометром Маклакова, перед цим пацієнту закапують в очі препарат з групи анестетиків. Жодних ускладнень та побічних явищ ця процедура не спричиняє.  В нормі показник очного тиску дорівнює 16-24 мм. ртутного стовпчика. 

Правила поведінки для хворих на глаукому

Головне правило – не перевтомлюватися, спати не менше 8 годин на добу. Слід уникати таких положень тіла, за яких відбувається приплив крові до голови (не рекомендують працювати нахиляючись, митися в гарячій лазні, переносити важкі предмети тощо). Вживання рідини доцільно обмежити шістьма склянками на добу. Рекомендують молочно-вегетаріанську дієту. Алкоголь і куріння забороняються. Читання і ручна робота на близькій відстані від очей корисні, оскільки при цьому зіниця ока звужується, а це сприяє зниженню очного тиску.

За відсутності ефекту від консервативного лікування хворому рекомендують протиглаукоматозну операцію. В Україні є чимало спеціалізованих центрів, де такі операції добре освоєні.

Поради щодо профілактики глаукоми

Для попередження виникнення глаукоми і просто для збереження хорошого зору потрібні фізична активність, належне освітлення приміщень, правильний режим праці та відпочинку.

При старінні людини знижується здатність організму регулювати кровообіг під час зміни положення тіла. Це призводить до того, що при нахилі тулуба погіршується кровообіг у судинах очей і мозку, людина може знепритомніти. Тому важливо виконувати фізичні вправи, що сприяють тренуванню реакцій кровообігу, тобто повороти і нахили тулуба та голови. Інтенсивність і тривалість таких вправ слід визначати індивідуально. Головне – не перенапружуватися.

Навіть у віці понад 75 років за допомогою спеціальних вправ на координацію можна суттєво поліпшити точність і злагодженість рухів.

У домашніх умовах можна рекомендувати таку схему занять: ходьба, рух руками і дихальні вправи, вправи для плечового пояса, для м'язів тулуба, ніг, самомасаж шиї та очей.

Для тренування зовнішніх м'язів ока слід в положенні сидячи при нерухомій голові повільно переводити погляд з підлоги на стелю і назад, потім справа наліво і назад. Повторити по 10-12 разів; робити кругові рухи очима в одному, потім в іншому напрямку – повторити 4-6 разів, часто моргати протягом 20 с.

Повторні замружування очей на 3-5 с, а також масування повік, швидке моргання покращують кровообіг, легкі натискання на верхні повіки обох очей протягом 1-2 с покращують циркуляцію очної рідини, що особливо важливо для профілактики глаукоми.

Джерело:
До списку новин