загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Лаврі видали унікальну книгу Нестора Літописця

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Над виданням працювали півтора року, а старослов'янський шрифт монахи домальовували вручну.
Православна Церква дев'ятого листопада згадувала преподобного Нестора Літописця. Подвижник Києво-Печерського монастиря залишив свій слід в історії завдяки складеній ним "Повісті минулих літ". Чернець засвідчив історію не тільки Церкви, але і всієї Русі, а його повість стала частиною слов'янської культури. До дня святого Нестора Літописця Києво-Печерська Лавра презентувала нове видання "Повісті минулих літ" слов'янською мовою з російським перекладом.
"Таких аналогів в світі немає. Коригували і переклад, і оригінальний текст, і літографію. Таким форматом книга ще не видавалася", – розповідає скарбник Лаври о. Нестор. Над новим виданням повісті монахи працювали півтора року, слов'янський шрифт довелося створювати вручну, а літописі відновлювати за допомогою комп'ютерної графіки. Книга вийшла невеликим тиражем (2,5-3 тис. примірників) і купити її можна в будь-якій крамниці на території Лаври.
Батько Нестор зазначає, книговидання в Україні коштує дорого – фарби і папір довелося замовляти за кордоном, в результаті вартість одного примірника коливається в межах 600-700 гривень.
"Всі тексти друкували вручну. Набирали шрифт, домальовували букви, щоб була старослов'янська мова. Писали днями і ночами, контролювали один одного. У нас всі орнаменти, літери – все робилося вручну, все зроблено в Лаврі", – розповідає скарбник.

У Києво-Печерській Лаврі використовували в новому виданні Повісті Радзівіллівський літопис і роботу історика Олексія Шахматова. "Ми видали книгу для людей, які нас оточують. Для наших співвітчизників, щоб вони ознайомилися. Бігти в бібліотеку Вернадського, щоб почитати, не кожен зможе. А так у кожного є можливість. І такі ілюстрації – унікальні. В такій хорошій якості ви ніде їх не побачите", – пояснює о. Нестор.

У повісті преподобний Нестор описав історію Русі з позиції Церкви. До цього історичного стилю в Україні не існувало – він став першим журналістом, новатором в цій сфері.

"Ця книга давно не виходила, ціле століття або навіть більше. Повість сьогодні є пам'яткою історії про те, що монахи жили життям свого народу, жили церковним життям і тим, щоб врятувати кожну людину. Нестор Літописець засвідчив все те, що відбувалося в житті Церкви і держави. Він писав правду, яка залишиться на тисячі років. Він був першою вченою людиною, істориком, першим журналістом", – розповідає намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло.

О. Нестор впевнений: "Повість минулих літ" варто прочитати всім українцям для того, щоб дізнатися більше про власну історію, повернутися до свого коріння. "Сьогодні ця книга актуальна в зв'язку з тими подіями, які відбуваються в Україні та світі. Чомусь формується така думка, що "руський" – щось погане. Але це наша історія, Київська Русь. І Нестор Літописець розповідає нам нашу історію, звідки пішла Руська земля. Те, що Росія прийняла цю назву... це не "Русь", а "Росія". це не має ніякого відношення, ми як були Руссю, так і залишилися. І зараз цуратися цього – це відмовлятися від своєї історії".

До слова, книга забезпечена відреставрованими художніми копіями мініатюр з Радзівіллівського літопису, які передають деталі подій і світогляду того часу.

"Основною метою видання було нагадати, а комусь і відкрити, прекрасну історію нашої землі, Київської Русі в цілому і суміжних їй територій, історію зародження тут православної віри і Церкви, частково й Печерської обителі, а також значення цих фундаментальних подій в історії всієї Стародавньої Русі, зазначеної згодом прозивним ім'ям Свята. Інтерполяція стародавнього духовного простору в загальноруський масштаб створила найбільшу світову культуру, красу якої так не виходили з дива іноземці, – і великих людей, чистота і віра яких спільно творили велике чудо християнського перетворення рідної землі, світу і людини", – пояснюють в Лаврі.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин