загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонер знайшов чудовий спосіб утилізувати сухе листя й бадилля з городу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Восени над селами й містами зависає димова завіса - попри всі заборони, господарі спалюють сухі рослини. А Іван Печенюк навчився переробляти їх на брикети для пічного опалення.

У його домівці нині - тепло та затишно.

"Коли ми з дружиною переїхали в дачний будинок, я задумався над тим, що сухе листя та рослинні рештки з городу можуть принести чимало користі, - каже чоловік. - Спершу пробував їх спалювати, однак вони згоряють дуже швидко й дають мало тепла. Тож вирішив, що буде краще, коли все це тлітиме тривалий час. Ось так з'явилася думка переробити листя на брикети для опалювання будинку"

Змайстрував із дощок форми: шириною 12, довжиною 25 і висотою 15 сантиметрів. У дошках просвердлив багато отворів. Змайстрував невеличкий прес, щоб утрамбовувати сировину у формах. Отож, сухе листя, картоплиння, суху траву, гичку та бур'ян ми подрібнюємо на електросічкарні, все ретельно перемішуємо. З власного досвіду можу сказати, що найкраще подрібнювати сировину якомога дрібніше - тоді вона краще пресуватиметься".

- А за рахунок чого шматочки бур'яну та листя тримаються разом? - запитую.

"Можна взяти звичайну глину з розрахунку один кілограм на десять кілограмів подрібненої сировини, -- каже господар. - Розвести у воді, а тоді додати подрібнені рослинні рештки й знову все ретельно перемішати та наповнити матеріалом форми. Як варіант можна розвести столярний клей, або подрібнені старі газети, які попередньо слід залити гарячою водою. Щоправда, на десять літрів води знадобиться аж вісім кілограмів паперу.

У цьому році спробував використати як сполучний матеріал заварений крохмаль, на десять літрів води достатньо 200 грамів. Отож, подрібнені рослинні рештки, а це приблизно 80 кілограмів, я кидаю у чан із завареним крохмалем і все дуже добре перемішую. А тоді розкладаю у форми й відразу під прес.

Після цього - на металеві листи, залишаю сушитися. У спекотні літні дні брикети висихали за добу-півтори. Зберігаю їх у хліві. Торік ми півтора місяці палили такими брикетами і переконалися, що вони довго горять і повільно віддають тепло, завдяки чому в домівці довгий час висока температура.

Уже цього року почали виготовляти брикети з бур'яну, кукурудзиння, а також листя, яке почало опадати вже на початку осені. Щоправда, восени брикети висихають не за день-два, а майже за тиждень.

Пізніше ми згорнули сухе листя та бадилля і віднесли його під спеціальний навіс, де воно лежатиме до весни. А тоді знову виготовлятиму брикети. Наразі ж думаю, що ще можна використати як сполучний матеріал замість завареного крохмалю".

Олеся МАКСИМЕЦЬ

 

Джерело:
До списку новин