загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Голод не зламав": пляшку з просом сховали у корінь дерева

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У селі Великі Крушлинці Вінницького району знайшли скляну пляшку з просом. Її заховав місцевий житель в 1932 році, коли у людей масово забирали будь-яке зерно.

"Пляшку з зерном знайшов наш односелець Рома Сорока у себе за городом. Пізніше вияснили, що в роки голоду ту пляшку заховав його дід, материн батько, - розповідає Gazeta.ua місцевий житель 74-річний Микола Гаврилюк. - В городі були вирізані всі дерева. Їх повикорчовували, щоб город обробляти. Лишилося одне дерево. Вони його зрізали. Остався пеньок осики. Він мішав оранці. Почав його частково викорчовувати і в ньому знайшли пляшку".

Пляшку сховали під корінь. За час поки дерево росло, пляшка ввійшла в стовбур дерева.

"Вдарив сокирою по кореню. Земля розпушилася і я побачив дно пляшки. Через скло помітив зерна проса. Таке чисте, ніби його щойно насипали. Зерна почорніли тільки в горловині. Дід мабуть щільно наштовхав його в пляшку" - розповідає 40-річний Роман Сорока.

Чоловік хотів просом засіяти город навесні, щоб врятувати сім'ю від голоду. Але забув, куди сховав.

"У тітки Марії Сороки, Усті, тоді померло троє маленьких дітей. У моєї мами в той рік теж дочиста все вимели з будинку. Влада направляли по домівках бригади, які все забирали, до останньої зернини. Забирали навіть квасолю зі склянки і зерно, що ховали в горщиках" - згадує Микола Гаврилюк.

Пляшку з просом передали до Вінницького краєзнавчого музею. Її хотіли забрати в столичний музей Голодомору.

Фото: фото надане Віктором Скрипником

 

Джерело:
До списку новин