загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У пiст потрібно вiдмовитись вiд того, що дає найбiльше задоволення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Усiм вiдомо, що пiд час Рiздвяного посту християни мають обмежувати себе в їжi, в певнi днi не вживати спиртного, не брати участi в гучних забавах. Та священики наголошують, що не лише в цьому полягають засади посту. 
 
Щоб пiдготуватися до Рiздва, треба вiдмовитись вiд того, що дає нам найбiльше задоволення. Щоби нiщо не вiдвертало вiд думок про найважливiше. Тож до списку обмежень потрапляє  й секс.
 
То чи справдi обов'язково вдаватися ще й до такого обмеження,  аби дотриматися всiх постулатiв посту?
 
-- Метою посту є приготування до Рiздва, таїнства Богоявлення, прийняття благодатi Божої ласки. Людинi потрiбен час, щоб пiдготувати душу до такої подiї. От коли ви йдете на зустрiч, скажiмо, до начальника, ви ж готуєтесь, бо хочете, аби вас належно сприйняли. 
 
То хiба до такої важливої в духовному життi людини подiї не потрiбно готуватись?!
 
Ми пiдiйдемо до ясел, щоб виявити своє захоплення тим, що  зробив Господь. Вiн прийшов, жив посеред нас, терпiв. Тож i нам  варто себе обмежити в часi посту, це зовсiм незначнi зусилля. Це те мале, що ми можемо принести на знак подяки, як вияв вiри. 
 
Оскiльки вся iсторiя Церкви збудована на стриманостi й аскетизмi, в цей час християни мають обмежувати себе. Йдеться в тому числi й про подружнiй обов'язок. Але пам'ятайте, Господь не сказав: "ви мусите це зробити", а лише, "якщо хочеш бути досконалими, намагайся".
 
Важливо правильно розумiти засади посту. От, примiром, нерiдко люди вважають, мовляв, вiдмовлюсь на цей час вiд якоїсь страви (часто улюбленої), i цього буде досить. Хтось думає: достатньо буде вiдмови вiд любощiв. Але обмеження в їжi чи вiдмова вiд виконання супружнiх обов'язкiв -- не панацея, цього не досить. Ви маєте дбати про свою душу. 
 
Крiм того, не слiд забувати: люди мають рiзнi темпераменти. Якщо хтось не може витримати 40 днiв в утриманнi вiд виконання подружнiх обов'язкiв, якщо таке обмеження може стати приводом для зради (скажiмо, чоловiк, втратить вiдданiсть дружинi, якiй заприсягнувся), стриманiсть буде не варта такого грiха.
 
Це має бути добра воля супругiв! Господь сам постив, постили й святi апостоли. Але знаючи про слабiсть людську, злий дух цим може скористатись, щоби внести розлад у сiмейне життя. Якщо християнин має сильну вiру, дотриматись такої засади посту буде неважко, це не становитиме проблеми. Та якщо це може послужити скоєнню грiха, важливо не дати злим духам скористатися такою нагодою. Протистояти впливу злої сили та спокусам можна постом i молитвою.
 
Пам'ятайте слова Господа: "Я прийшов, щоб грiшникiв спасти", а першим до раю увiйшов розiп'ятий розбiйник, який повiрив у Бога. Треба дбати про свою душу, тому цi днi важливо проводити в стриманостi, та мова не лише про їжу чи любощi! Має бути настрiй (!) стриманостi, ми маємо думати про Рiздво, щоби бути готовими пiдiйти до ясел.
 
Уявiть собi гору золота на дорозi, слiпа людина цього не побачить i пройде повз. От i нам нинi треба побачити велич того дарунка, яким є для нас свято Рiздва. Якщо людина буде знати, заради чого постить, якщо це не машинальне дотримання постулатiв, це й буде правильний шлях до великої подiї в духовному життi кожного християнина. Пам'ятайте: Господь не вимагав, але йому буде приємно бачити, що ми живемо за Божими заповiдями.
 
отець Iван ШВЕЦЬ, єпископ Київської митрополiї УПЦ КП
 
Джерело:
До списку новин