загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

70-річний електрик з Волині змайстрував вітряк та сонячні панелі, збирає трактор на газу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

70-річний електрик Іван Тусюк з села Краска Ратнівського району Волинської області змайстрував вітряк, встановив сонячну панель та економить електроенергію, а ще - виготовляє все сільськогогосподарське обладнання.

Перший вітряк майстер виготовив у підлітковому віці з трофейного німецького індуктора. Він виробляв електроенергію для лампочки на 8 вольт. «Коли я навчався у восьмому класі, то з трофейного німецького індуктора змайстрував вітрячка, який виробляв електроенергію для лампочки на 8 вольт, – згадує Іван Тусюк. – Покрутив вітрячок біля хати кілька місяців, бо часи були радянські, і батько сказав: «Розбери від гріха подалі, щоб не трапилося неприємностей».

Вже у 60-річному віці І.Тусюк почав майструвати новий вітряк, який нині встановлений на даху майстерні.

«Генератор на 12 вольт, який заряджає лужну батарею на 600 ампер-годин, дозволяє суттєво економити електроенергію, - каже майстер. - Як закінчу плату, то навіть зварювальний апарат працюватиме на виробленій електроенергії, можна буде вмикати шуруповерт - от тільки дві «розпайовочні» коробки треба знайти».  А ще - збирається встановити ротор Оніпка, тоді вітряк працюватиме зі швидкості вітру 1 м/с, тоді як нинішньому потрібно 5-6 м/с.

Поряд із вітряком на даху дерев’яного будиночка майстер встановив сонячну батарею. "То сонце заряджає акумулятор, то вітер, що більше ампер-годин, то краще", - каже умілець.  І планує облаштувати ще одну сонячну панель на 500 Вт.

На додачу 70-річний майстер збирає трактор на газогенераторній установці: агрегат працюватиме на газу, що виробляється при спалюванні деревного палива або торфу.

До речі, усі необхідні механізми для господарства - сівалку, молотарку, млин, ще один трактор, який уміє орати, косити, сіно гребти та дрова різати, під’єднавши циркулярку, майстер змайстрував сам. "Ще виробляти б зі сміття газ – і знання є, і креслення, однак немає у селі зацікавлених у цьому людей", – каже І.Тусюк.

 

Джерело:
До списку новин