загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Католицьке Різдво: 10 цікавих фактів про свято

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Різдво - найбільш шановане свято у католиків. Він припадає на найдовшу в році ніч, коли, за віруваннями християн західного обряду, і народився Ісус Христос в Назареті

У суботу, 24 грудня християни-католики відзначають Святвечір, а вже в неділю у багатьох країнах світу святкуватимуть Різдво Христове. Styler зібрав десять найцікавіших фактів про це свято, багато з яких вас здивують.

Дата Різдва

Дата святкування католицького Різдва, 25 грудня, була вибрана не випадково. Саме в цей день народи Європи, що ще не знали християнства, відзначали День Сонця.

Мудра церква вирішила не порушувати старих традицій, а зробити так, щоб свято Різдва "випадково" збіглося з уже відомим. Через якийсь час про День сонця мало вже хто згадував, а ось Різдво відзначають і по сей день.

Різдвяний символ перемоги світла над темрявою

Різдвяні свічки також безпосередньо пов'язані з язичницькими віруваннями, адже за допомогою вогню наші предки відганяли злих духів зими. В християнську епоху свічка набула особливого значення: вона символізувала шлях, який кожен з нас вибирає в житті сам, а також перемогу світлих сил над темними.

Зображення новонародженого Христа

Дитятка Ісуса прийнято зображати по цілком усталеним канонам: в яслах, поруч зі зростаючими деревами і овечками, що мирно гуляють неподалік . Але в Біблії таких точних образів годі й шукати. Насправді їх "винайшов" один із ревних пропагандистів християнства - Святий Франциск. Саме він радив зображати новонародженого Спасителя таким чином.

Віфлеємська зірка

У печеру, де на світ з'явився Ісус Христос, вохвів привела зірка. Багато століть поспіль астрономи намагалися з'ясувати, яке небесне тіло могло так яскраво сяяти і рухатися по небосхилу в той день. У підсумку, з'явилося кілька версій походження чарівного явища. Деякі вчені дотримуються гіпотези, що це була комета, інші стверджують, що в день народження Сина Господнього Меркурій перебував дуже близько до Землі, відбивав від себе світло відразу декількох планет і особливо яскраво світився.

Подарунки на Різдво

Найперші різдвяні подарунки робили один одному ще стародавні римляни. На зорі раннього християнства ті, хто сповідував нову віру, обмінювалися коробочками з невеликими, але приємними сюрпризами всередині. У багатьох країнах різдвяні подарунки ховають в носок або під ялинку. У цей день віруючі говорили друзям і близьким добрі слова, які цінувалися набагато більше матеріального подарунка.

Свято під забороною

В історії деяких країн були періоди, коли відзначати Різдво категорично заборонялося. Наприклад, в 1644 році в Англії це свято раптом оголосили язичницьким і нечестивим. Причому на державному рівні: закон на заборону Різдва навіть прийняв місцевий парламент. Подібна думка прийшла в голову і муніципальним мужам Бостона: в цьому американському місті вето на свято було накладено більш ніж на 20 років.

Різдвяне дерево

Вважається, що зробити ялина різдвяним деревом першим порадив Мартін Лютер. На сьогодні цей факт більше приймається на віру, так як він ніде не підтверджений документально. А ось деякі історики сходяться на думці, що перші ялинки ще задовго до християнства стояли в будинках древніх римлян. До 15-го століття нашої ери зелені хвойні дерева були вже в кожному будинку - і бідняка, і багатія.

Хлопавки родом з позаминулого століття

Перша різдвяна (новорічна) хлопавка бабахнула ще в 1847 році. Винайшов цей галасливий і веселий атрибут Том Сміт, який продавав солодощі, який в якості начинки-сюрпризу разом з дрібно нарізаними конфетті клав у кожну трубочку невеликі льодяники.

Різдво зупинило війну

У світовій історії відомий епізод, коли в свято відбулося справжнє диво: на короткий момент Різдва вдалося зупинити війну. Під час Першої світової солдати німецької та англійської армій на час склали зброю, вийшли з окопів, не боячись чиємусь злочинницькій кулі, стали обніматися, славити Христа і дарувати один одному подарунки.

Фільм "Щасливого Різдва", який заснований на реальних подіях, коли в святвечір 1914 року святкування в окопах перетворюється в братання британських, французьких і німецьких військових. Напередодні Різдва, залишивши рушниці в окопах, вони вийшли назустріч, щоб побажати один одному щасливого Різдва.

Олень Рудольф

Відомий сьогодні кожному американському дитині олень Рудольф ніколи не був вірним помічником Санти. Цей образ створили рекламщики в 30-і роки 20-го століття, і він так сподобався, що став традиційним.

 

Джерело:
До списку новин