загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Агент ЧК застрелив автора "Щедрика"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

"Була шоста година вечора по сонцю… До хати зайшов молодий, 22–23 років, середнього зросту чоловік. Темний блондин, без вусів і бороди. Руки мав холені, з довгими пальцями. Гарно вбраний. Пальто з овечим коміром. На голові кепка. Розмова російська, солдатська", – описує убивцю українського композитора Миколи Леонтовича його приятель Гнат Яструбецький. У ніч проти 23 січня 1921-го 43-річного музиканта, автора "Щедрика", інформатор Гайсинської повітової ЧК Афанасій Грищенко застрелив у хаті його батька-священика в селі Марківка, нині Теплицького району Вінниччини. Леонтович напередодні приїхав туди із Тульчина, де осів після приходу до влади більшовиків і де заснував музичну школу.

Грищенко просився переночувати. "Прибулий казав, що в Марківці має багато діла, – продовжує Яструбецький. – Що він чекіст (інформатор). Проводить боротьбу з місцевим бандитизмом. Давав роздивитися документи з печатками Гайсинської ЧК. Особливо пропонував це зробити Миколі Дмитровичу. А паперів була "гора". Леонтович роздивився їх і, повертаючи власникові, сказав: "З такими документами небезпечно будь-де ночувати". Хата була двокімнатна. В одній спали батько Миколи Леонтовича, сестра та 15-річна донька. Грищенкові постелили в одній кімнаті з композитором. Ці всі деталі Гнат Яструбецький довідався від батька композитора й описав у щоденнику.

"Звук пострілу розбудив отця, – пише далі. – Була 7.30 ранку. На ліжку під вікном сидів напівзігнутий Леонтович і зляканим голосом допитувався: "Що це, вибух?" Промовивши ці слова, впав на подушку. Над його ліжком стояв Грищенко. Він був босий, у самій білизні. Тримав зброю, викидаючи стріляну гільзу. Дома ще були сестра композитора Вікторія і донька Галина. Їм, як і батькові композитора, незваний гість позв'язував руки. Він одягнув на себе напівкожушок, який носив батько Леонтовича. Лаявся брудними словами. ¬Вимагав грошей. На очах у всіх витрушував все з гаманця Миколи Дмитровича. Забрав 5 тисяч карбованців різною валютою. Все поперекидав у будинку. Шукав речі. І з речами вийшов. У цей час Леонтович лежав нерухомо з розплющеними очима. На ліжку й на підлозі були калюжі крові. На крик панотця прибіг учитель, інші люди. Вони розв'язали руки Леонтовичам, наклали пов'язку на рану потерпілого. Вона була з правого боку. Рвана рана. Леонтович іще встиг сказати: "Тату, я помираю". Була восьма ранку, неділя, 10 січня 1921 року (за новим стилем – 23 січня. – "Країна"). Коли приїхав лікар, Леонтович був уже мертвий".

Лише 29 січня начальник Гайсинської повітової ЧК розпорядився "вжити рішучих заходів у розшуку і припровадженні в повітчека колишнього інформатора повітчека Афанасія Грищенка, який здійснив злочин та вбивство і зник невідомо куди". У рапорті від 9 лютого 1921 року начальник Гайсинської повітової міліції звітує губернському начальству: "У ніч на 23 січня агент повітчека Грищенко пострілом із гвинтівки вбив сина священика села Марківка Кубличської волості Миколу Леонтовича 43 років, у якого Грищенко ночував, а 26 січня Грищенко, що переховувався в містечку Теплик, при переслідуванні його чинами міліції пострілом із гвинтівки поранив у живіт міліціонера Твердохліба". Пошуки Грищенка припинили. Є свідчення, що в 1950-х його бачили живим. Він розгулював Тепликом і казав, що приїхав погостювати з Росії.

Джерело:
До списку новин