загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тимчасова субсидія: кому відмовляють в знижках, коли її можуть забрати і що робити потім

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кількість субсидіантів в Україні зросла в кілька разів, проте разом з цим збільшилася і кількість відмов. Як прогнозують в уряді, "знижку" на комуналку буде отримувати кожна друга сім'я.

В Україні, як повідомляє Держстат, субсидії оформили понад 6 млн українських сімей. При цьому майже кожному десятому домогосподарству в "знижці" на комуналку відмовили. Згідно з даними статистики, найбільше субсидіантів в Сумській області – 58,6%, а найменше в Одеській області – всього 13,9%. Міністр соціальної політики Андрій Рева під час Години запитань до уряду заявив, що одержувачі субсидій сплачують лише 10% за комунальні послуги, при цьому середній розмір знижки досяг 1 864 гривень. У той же час віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка зазначає, що субсидія – "тимчасова допомога". Як субсидії допоможуть взимку і за що можуть залишити без допомоги?

Субсидію отримали мільйони українців

"Сім'ї, які звернулися за субсидією, платять за споживання газу, тепла, електроенергії і воду не більше 10% від свого місячного сукупного доходу. Середній показник по Україні – 9,97%", – заявив міністр Андрій Рева. За словами чиновника, до 90% від суми в платіжках оплачує держава. Наразі субсидії оформили понад 6 млн сімей. Середній розмір знижки – 1864 гривень.

Субсидії призначаються на соціальну норму споживання. Так, норма споживання газу – 5,5 кубометрів на кожен опалювальний квадратний метр + 4 куба на приготування їжі, гарячої води – 1,6 кубометрів на людину, холодної води – 2,4 куба, електрики – 130 кВт * год на сім'ю з однієї людини + 30 кВт * год на кожну людину. Субсидія надається на соціальну норму споживання, якщо витратили більше – за "зайві" доведеться платити за повним тарифом.

Цієї зими за оцінками уряду субсидію оформлять сім мільйонів сімей, фактично, кожен другий українець буде отримувати знижку на комуналку. За даними Держстату, Серед регіонів найбільше субсидіантів в Сумській і Тернопільській областях (58,6% і 52,5% відповідно), а найменше – в Одеській і Києві (13,9% і 20,1% відповідно).

На данный момент система субсидий защищает далеко не бедных граждан, уверена эксперт по вопросам социальной политики Института социально-экономических исследований Марианна Онуфрик. Так, по оценкам ПРООН, только 13% субсидиантов действительно могут считаться бедными. Систему назначения субсидий, считает эксперт, необходимо усложнить. Одна из главный проблем действующей системы –Наразі система субсидій захищає далеко не бідних громадян, впевнена експерт з питань соціальної політики Інституту соціально-економічних досліджень Маріанна Онуфрик. Так, за оцінками ПРООН, тільки 13% субисдіантів дійсно можуть вважатися бідними. Систему призначення субсидій, вважає експерт, необхідно ускладнити. Одна з головний проблем діючої системи – відсутність механізмів уникнення шахрайства, впевнений заступник голови департаменту "Нафтогазу" Олексій Хабатюк. "Тут дуже багато аспектів, і питання мертвих душ, заниження своїх доходів і так далі", – пояснює експерт.

В "Нафтогазі" впевнені, що нормативи споживання гази потрібно скоротити з 5,5 до 4 кубометрів на квадратний метр. Варто зазначити, що за кілька років в Україні норму споживання блакитного палива скоротили в два рази – з 11 до 5,5 кубометрів на квадратний метр. Якщо раніше в квартирі площею 30 квадратних метрів субсидія на опалення "покривала" 330 кубометрів газу, після зниження нормативів – всього 165 кубів. Якщо норматив скоротять до 4 кубометрів, субсидія покриє споживання тільки 120 кубометрів. Уряд планує скоротити норму в кінці цього опалювального сезону.

Знижку не дали тисячам українців: за що можуть забрати субсидію

За даними Держстату, в субсидії в цьому році відмовили приблизно 120 тисячам сімей. Як ще кілька місяців тому заявляв міністр соцполітики Андрій Рева, кількість відмов зросла приблизно в два рази. У Мінфіні, які проводять верифікацію субсидіантів, відповіли: найчастіше субсідіанти приховують покупку на 50 тисяч гривень і через це втрачають допомоги від держави.

Cубсідія – безповоротна державна допомога. Навіть та родина, яка приховує свої доходи, після "викриття" може втратити субсидії, при цьому "зекономлені" гроші повертати не потрібно.

На гарячій лінії Кабміну уточнили, з яких причин українців можуть залишити без субсидії:

  •  - Якщо в період 12 місяців до оформлення субсидії якого було придбано виріб або оплачена послуга на суму від 50 тисяч гривень

Якщо субсидіант приховує додаткових дохід

"Субсидію не можуть отримати люди, які в період за 12 місяців до моменту подачі заяви на оформлення субсидії здійснили покупку або оплатили послугу на суму від 50 тисяч гривень. Виняток – оплата комунальних послуг в межах соціальних норм. Також до уваги не беруться медичні маніпуляції, спрямовані на забезпечення життєдіяльності", – розповіли на гарячій лінії Кабміну.

Якщо один з членів сім'ї, наприклад, оплатив офтальмологічну операцію на суму від 50 тисяч гривень, в субсидії такій сім'ї можуть відмовити. "Якщо оплатили таку операцію, ніхто не позбавляє права подавати заяву на субсидію. Однак вже остаточне рішення, покладена субсидія чи ні, в такому випадку прийме комісія", – пояснили на гарячій лінії.

В загальний дохід при нарахуванні субсидії також враховується дохід від сільськогосподарської діяльності, здачі житла в оренду, дохід від банківських депозитів або цінних паперів. "Чи враховуються ті доходи, які отримані в рамках цивільно-правового договору – від здачі майна в оренду, продажу сільськогосподарської продукції і так далі", – зазначили в Кабміні.

До слова, в інтернеті можна знайти десятки оголошень про оренду квартир з хорошим ремонтом і оформленої субсидією. У міністерстві економіки говорять, якщо сім'я здає квартиру, оформити субсидію вони можуть тільки на те житло, в якому живуть. Більш того, при оформленні субсидії буде враховуватися і дохід від здачі в оренду житла. Як припускають чиновники, найімовірніше ті, хто здає квартири з "субсидіями", приховують додатковий дохід від оренди.

"Всім, хто отримує допомогу і дійсно повинен її отримувати, боятися не потрібно. Чи не будуть відбирати у людей пільги субсидії. Боятися потрібно тим, хто використовують цю систему незаконно. Якщо оформляють на померлих людей, на людей, які виїхали. Боятися потрібно тим, хто порушує закон", – розповідає заступник міністра фінансів Оксана Макарова.

Що робити, якщо не дали субсидію

Тим українцям, які субсидію з яких-небудь причин не отримали, варто серйозно задуматися про утеплення свого житла. За словами голови одного з київських ОСББ Василя Рудницького, в його будинку опалення одного квадратного метра коштує 6,85 гривні. Так, за тепло в квартирі площею 50 квадратів доведеться віддати всього 342,5 гривні. У той же час жителям столиці, які живуть в такій же квартирі, але, наприклад, в будинку без теплового лічильника, доведеться заплатити 1648,5 гривні. "У нас батарея ледь тепла, а в хаті не менш 20 градусів! Будинок утеплює, поставлений лічильник, створений тепловий пункт", – пояснює Василь Рудницький. Домогтися такого результату вдалося за рахунок термомодернізації будинку – утеплення стін, швів, заміни вікон. Чим менше "втрачається" тепла, тим менше доведеться платити за опалення.

Найбільше пощастило жителям новобудов: горизонтальна розводка системи опалення (в більшості старих будинків встановлена вертикальна система) дозволяє ставити лічильники на тепло в кожній квартирі. В результаті кожна сім'я самостійно регулює, скільки витрачати Гкал і скільки платити за опалення. Значно менше платять за опалення і мешканці багатоповерхівок, які встановили тепловий пункт та утеплили свій будинок.

Щоб платити менше, досвідчений енергоаудитор, менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк радить:

Крок №1 – встановити лічильники. Для того, щоб почати економити, потрібно зрозуміти, скільки реально тепла споживає будинок. При цьому тепловий лічильник на квартиру в типовій багатоповерхівці встановити неможливо з технічних причин. "З однотрубною вертикальною системою опалення з подачею знизу або зверху жодна компанія-постачальник не погодиться встановити лічильник", – розповідає експерт. Тому, найімовірніше, доведеться користуватися домовиком лічильників і для того, щоб реально платити менше, економити повинен весь будинок, а без утеплення домогтися цього неможливо.

Крок №2 – встановити індивідуальний тепловий пункт, систему регулювання споживання тепла. "Якщо це стосується системи опалення, то це повинні бути погодозалежні регулятори, балансувальні клапани на стояки, терморегулятори на батареях в квартирах", – зазначає Сергій Свистюк. Така система в будинку на 100 квартир може обійтися в 300 тисяч гривень, тобто всього по 3000 гривень з кожної квартири. Таке обладнання дозволить економити від 15 до 30% тепла і окупиться за 2-3 опалювальні сезони.

Крок №3 – провести енергоаудит. Тільки експерт зможе правильно відповісти на питання: "куди краще інвестувати гроші і як утеплювати будинок?". "Непоодинокі випадки, коли висотні будівлі утеплюються тонким пінопластом з порушенням технології монтажу, який на висоті від дощу і вітру відвалюється. Або коли утеплюється кілька квартир (т.зв. "клаптеве утеплення") замість того, щоб, наприклад, встановити в під'їзді енергозберігаючі вікна або встановити індивідуальний тепловий пункт, що як інвестиція принесе набагато більше ефекту по економії енергії і грошей мешканців", – розповідає експерт про наслідки неправильного утеплення будинку.

Крок №4 – утеплити будинок. Комплексне утеплення будинку (заміна вікон та дверей, утеплення стін і швів) коштує дорого. При цьому наразі майже в кожному місті діє програма підтримки ОСББ. Наприклад, в Києві 70% витрат на утеплення будинку компенсують з міського бюджету, а ще 30% припадає збирати мешканцям. В середньому, як зазначає менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, кожній квартирі доведеться заплатити за утеплення свого будинку всього кілька тисяч гривень.

"Потрібно всім будинком взяти кредит і виплачувати по місяцях. З ростом тарифів окупність таких витрат стає вищою і вищою. Для цього потрібно створити ОСББ і об'єднатися. Кредит витратити на встановлення теплового лічильника, утеплення будинку, заміну вікон, модернізацію", – впевнена експерт Національного екологічного центру України з енергозбереження Анна Шумейко.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин