загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня: чи це можливо і як реалізувати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В УПЦ пояснили, чому православні відзначають Різдво на два тижні пізніше західних християн.

Верховна Рада найближчим часом може зробити 25 грудня вихідним днем. Законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю з такою поправкою вже зареєстрований в парламенті. Якщо депутати його схвалять, то в Україні з’явиться два державних свята Різдва Христового – 7 січня і 25 грудня. Що це означає та як на нововведення дивляться православні, розповів професор Київської духовної академії УПЦ архімандрит Сильвестр (Стойчев).

Далі – пряма мова.

– Наскільки обґрунтована ініціатива депутатів, чи потрібен цей вихідний день і нове державне свято?

– Мені важко сказати які були мотиви у людей, які висунули цю ініціативу. Але сама по собі ця пропозиція є цілком природною для української багатоконфесійної держави, в якій частина громадян належать церквам, які відзначають Різдво 25 грудня. Але якщо за цим стоять інші цілі, наприклад, спровокувати зайвий інтерес до релігійної проблематики, підняти на порожньому місці дискусію і тому подібні, то я думаю, що це вже неблагородні мотиви.

Але в будь-якому випадку мені б хотілося зазначити важливий факт, що дуже часто у нас 25 грудня називають католицьким Різдвом. Це неправильно. Тому що немає поняття католицьке Різдво або протестантське Різдво. Є свято Різдва Христового, що відзначається християнськими конфесіями згідно різними календарями.

Українська Православна Церква, як інші Помісні Православні Церкви, відзначає це свято за юліанським календарем 7 січня. І це навіть не питання конкретної дати святкування Різдва, це питання церковного календаря. Не можна залишити календар незміненим і при цьому перенести Різдво. Це було б дивне рішення.

Є християнські конфесії, які використовують григоріанський календар, і у них Різдво припадає на 25 грудня. Крім того, є Помісні Православні Церкви, які використовують новоюліанський календар. Це означає, що всі свята вони відзначають згідно григоріанським календарем і тільки Великдень згідно юліанському. Різдво там святкують теж 25 грудня.

– Україна рухається в Європу, і, можливо, за логікою депутатів, нам необхідно рівнятися на західні країни, де Різдво святкують 25 грудня?

– Погодьтеся, що подібна аргументація побудована трохи дивно з тієї причини, що в Церкві є своя традиція, канони і сформована практика. І міняти щось виходячи з принципу, що у сусідів по-іншому, нешанобливо до православної традиції, яку сповідують мільйони українців. З таким же успіхом можна сказати – а чому не навпаки? Чому західний світ не хоче перейти на календар, який набагато давніше і за яким стільки століть жила Церква?

Я хотів би зазначити, що якщо і шукати будь-які мотиви для таких нововведень, то вони повинні бути суто церковні, а не навіяні ззовні. І якщо з такою ініціативою виступають люди, які самі не дуже часто з’являються під склепінням храму, то їхня думка виглядає непереконливо.

Якщо виходити з демократичних принципів, то в релігійному просторі України не може бути уніфікації, повинно зберігатися різноманітність культур. Адже світ цінний саме в своєму розмаїтті, тому важливо саме з цих позицій підходити до подібних питань та берегти автентичну культуру, частиною якої є і православне святкування Різдва за юліанським календарем.

– Якщо Верховна Рада прийме цей законопроект і в Україні буде два державних свята Різдва, як до цього поставиться Церква?

– Також як ставиться до того, що є ряд християн, які святкують Різдво в інший день. Це їх право, а ми будемо святкувати згідно з нашим календарем. Я думаю, що від того, чи буде ця ініціатива прийнята або ні, нічого не зміниться в святкуванні Різдва католиками і протестантами 25 грудня.

Якщо держава визнає за необхідне, щоб у них був вихідний день, то ми нічого не маємо проти. Але це не означає, що православні повинні обов’язково переносити своє святкування на 25 грудня.

– Ну а є хоча б гіпотетична можливість переходу УПЦ на новоюліанський календар?

– Спроби впровадження новоюліанського календаря в рамках православної традиції України і Росії вже були на початку XX століття і виявилися невдалими. Народ ці нововведення не прийняв. І тут потрібно пам’ятати, що хранителем переказів Церкви є весь церковний народ. Мається на увазі, і священнослужителі, і миряни. І загальної підтримки це календарне нововведення не отримало. Тому, ми повинні виходити з принципу, що не можна нав’язувати те, що не приймається церковним народом. У нас вже є історичний досвід подібних помилок.

 

Джерело:
До списку новин