загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що робити, якщо подавився?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Що робити, якщо подавився, як правильно надати допомогу потерпілому, і як допомогти собі самостійно?

Щоб зрозуміти, що відбувається в той момент, коли ви подавилися, ви повинні спочатку зрозуміти, як працює задня стінка горла. Все, що ви їсте, і повітря, яким ви дихаєте, проходить через ваше горло, щоб потрапити у ваш організм.

Їжа і рідина проходить по гортані в стравохід, далі потрапляє в шлунок. Повітря йде вниз в інше відгалуження — трахею або дихальне горло, а звідти потрапляє в легені. Обидва ці шляхи починаються в задній частині горла.

І якщо обидва отвори відкриті, яким чином їжа потрапляє в одне, а повітря в інше? На щастя для нас, наше тіло все тримає під контролем. Поруч з трахеями розташований надгортанник, який щоразу, коли ви ковтаєте, приходить в дію. Він закриває «маленькі дверцята», та перешкоджає попаданню їжі в дихальні шляхи, і направляє її по стравоходу в шлунок.

Але якщо під час їжі ви смієтеся або розмовляєте, надгортанник не встигає закриватися вчасно. Частинки їжі можуть зісковзнути вниз і потрапити в трахею. Якщо частинки невеликі — ваш організм з легкістю витіснить їх з недозволених місць, змусивши вас кашляти.

Коли їжа потрапляє в «неправильне горло»

Кожному доводилося стикатися з цією проблемою. Ви робите ковток і розумієте, що їжа пішла не в те горло. Далі починається кашель, іноді паніка, але, як правило, все припиняється протягом декількох секунд. Так відбувається тому, що кашель є природним захистом організму від чужорідних тіл, що потрапляють в трахею. Завдяки кашлю, нашому організму вдається позбутися «заблукалих» шматочків їжі або інших сторонніх часток, які випадковим чином потрапили в трахею.

Але коли кількість їжі або її розмір виявляються значними, може настати задуха, оскільки харчовий продукт або інший об’єкт повністю блокують дихальні шляхи і повітря не може проходити через них у легені. У такому випадку, людина вже не може позбавитися від чужорідного тіла за допомогою кашлю, припиняє дихати, говорити або навіть видавати якісь звуки. Зазвичай, потрапивши в таку ситуацію, постраждалий хапається за горло і / або починає змахувати руками. Якщо трахея залишається заблокованими довго, обличчя людини змінює колір від яскраво-червоного до синього.

Наш організм потребує кисню, щоб підтримувати процеси життєдіяльності. Коли кисень якийсь час не потрапляє в легені і мозок, людина може втратити свідомість, а внаслідок тривалої відсутності доступу кисню, в головному мозку відбуваються незворотні зміни, в результаті яких людина може загинути.

Прийом Геймліха

Існує спосіб, за допомогою якого можна допомогти вдавившомуся. Як правило, допомога надається іншою людиною, але також, завдяки цьому способу можна допомогти і собі. Традиційний прийом Хаймліха використовується для надання допомоги дорослим і дітям старше 1 року.

Людина, що надає допомогу, повинна обхопити постраждалого за талію, стиснувши руку в кулак і, розмістивши її в зоні черевної порожнини, трохи нижче грудної клітини. Вільною рукою слід затиснути кулак і різко натиснути на черевну порожнину (великий палець руки повинен бути спрямований вгору). Важливо, щоб тиск було направлено знизу вгору. Роблячи подібні натиски, ми піддаємо діафрагму вгору, вона, у свою чергу скорочується, що допомагає виштовхнути чужорідне тіло з трахеї. Якщо потерпілий починає кашляти або дихати, вам вдалося надати йому допомогу.

Якщо ви подавилися і знаходитеся в приміщенні самі, ви можете допомогти собі, виконавши прийом і Гемліха самостійно. Вам знадобиться рівна поверхня, на яку слід навалитися діафрагмою і здійснити прийом Гемліха, натискаючи з силою на область діафрагми. Для цих цілей можна використовувати поверхню столу або спинку стільця. Ребра повинні розташовуватися над поверхнею столу або спинкою стільця.

Що робити, якщо хтось задихається?

Зупинка дихання — небезпечний для життя стан. Якщо ви навчені способу Геймліха, негайно надайте допомогу. Якщо серед присутніх є хтось, хто володіє навиком, надайте йому можливість надати допомогу потерпілому. Якщо прийом виконується неправильно, ви можете нашкодити людині і заподіяти йому біль. Якщо потерпілий перестав дихати і втратив свідомість, прийом Геймліха повинен виконуватися одночасно з серцево-легеневою реанімацією (СЛР).

Прості запобіжні заходи

o    Будьте особливо обережні, коли їсте певні продукти, якими легко вдавитися. Це: горіхи, виноград, сира морква, попкорн і тверді або клейкі цукерки.

o    Намагайтеся їсти сидячи, відкушуйте їжу маленькими шматочками, прожовуйте не поспішаючи. Не намагайтеся говорити з набитим ротом. Пам’ятайте, мова навіть не про хороші манери, а про запобігання задухи.

o    Слідкуйте за маленькими дітьми. Малюки люблять брати в рот і пробувати на смак різні предмети. Постарайтеся убезпечити дитину і стежити за тим, щоб дрібні предмети знаходились в зоні недосяжності для вашого малюка.

o    Навчіться прийому Геймліха. Про нього вам можуть розповісти на заняттях з першої допомоги. Для будь-якої людини буде не зайвим володіти цим навиком. Хто знає? Можливо, саме вам доведеться стати рятівником, коли хто-небудь з близьких чи знайомих подавиться!

 

Джерело:
До списку новин