загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Судові рішення про перерахунок пенсії пенсіонерам МВС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

27 грудня 2016 року                                                             Справа № П/811/1662/16

Кіровоградський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Дегтярьової С.В., суддів Брегея Р.І. та Хилько Л.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: ОСОБА_1

до відповідача: Міністерства внутрішніх справ України

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити певні дії,

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Міністерства внутрішніх справ України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, – Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про:

– визнання бездіяльності Міністерства внутрішніх справ України щодо неповідомлення Пенсійного фонду України про підстави для проведення перерахунку пенсії ОСОБА_1 з 1 січня 2016 року протиправною;

– зобов’язання Міністерства внутрішніх справ України направити до Пенсійного фонду України повідомлення про підстави для проведення перерахунку пенсії позивачу з 1 січня 2016 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він є пенсіонером МВС України з 2007 року. У звязку з набранням чинності 29.12.2015 р. Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їх сімей, яким внесені зміни до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції), які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію на умовах цього Закону, здійснюються з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських. Таке забезпечення затверджене постановою Кабінету Міністрів України №988 від 11.11.2015 р. Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції.

Позивач наголошує на тому, що відповідно до п.2 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 р. №45, уповноважені структурні підрозділи МВС зобовязані повідомляти Пенсійному фонду України про підстави перерахунку пенсії. Позивач вказує, що 16.08.2016 р. він звертався до відповідача із заявою про надання до органів Пенсійного фонду України інформації про зміну грошового забезпечення, зумовлену постановою Кабінету Міністрів України №988 від 11.11.2015 р., однак листом №15/2-К-1592 від 29.09.2016 року р. Міністерство внутрішніх справ України відмовило в направленні такої інформації, оскільки факт прийняття постанови Кабінету Міністрів України №988 від 11.11.2015 р. не породжує підстав для перерахунку пенсії.

Відповідачем та третьою особою до суду подані письмові заперечення, відповідно до змісту яких позов ними не визнається в повному обсязі, оскільки  постанова Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 року № 988 «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції» набрала чинності 02.12.2015 року, тобто до прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей» від 23.12.2015 р. № 900-VIII і набрання ним чинності, тому факт її прийняття не породжує підстав для проведення перерахунку пенсій особам із числа колишніх працівників міліції. Інші акти КМУ, якими б змінювалися розміри грошового забезпечення поліцейських, не видавалися. Крім того, на їх думку, Постанову №988 не можна розглядати як акт, яким було змінено розмір і види грошового забезпечення для поліцейських.

Позивачем  подано заяву про розгляд справи без його участі в порядку письмового провадження (а.с.51). Представник третьої особи проти даної заяви не заперечував та погодив її письмово (а.с.51). Представник відповідача в судове засідання не зявився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується зворотнім повідомленням про вручення поштового направлення (а.с.27).

Справу розглянуто за відсутності сторін та третьої особи.

Дослідивши подані документи і матеріали, зясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 є пенсіонером з числа колишніх осіб рядового і начальницького складів органів внутрішніх справ, які отримують пенсію на підставі  Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб (а.с.52-54).

Як встановлено судом ОСОБА_1 призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб від 09.04.1992 р. №2262-ХІІ (далі за текстом Закон №2262-ХІІ) (а.с.7).

З матеріалів справи вбачається, що позивач звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області з інформаційним запитом від 30.08.2016 року про проведення перерахунку раніше встановленої пенсії, на що отримав відповідь від 05.09.2016 року про те, що станом на 02.09.2016 р. МВС України не повідомляло Пенсійний фонд України про підстави перерахунку пенсій (а.с.8, 9).

Як встановлено судом, ОСОБА_1 звернувся до Міністерства внутрішніх справ України із заявою про направлення до Пенсійного фонду України інформації про підстави перерахунку пенсії, на яку отримав відповідь про відсутність підстав для здійснення такого перерахунку (а.с.10-13).

Частиною 1 статті 1 Закону №2262-ХІІ визначено, що особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, особи, які мають право на пенсію за цим Законом, при наявності встановленої цим Законом вислуги на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції і в державній пожежній охороні, службі в Державній службі спеціального звязку та захисту інформації України, в органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Державної кримінально-виконавчої служби України мають право на довічну пенсію за вислугу років.

Відповідно до ч.3 ст.63 Закону №2262-ХІІ, у редакції чинній станом на 07.11.2015 р., тобто на день набрання чинності Законом України Про Національну поліцію, усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у звязку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у звязку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, у строки, передбачені частиною другою статті 51 цього Закону. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим зі служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Таким чином, підставою для перерахунку пенсії за Законом №2262-ХІІ визначено фактичну зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців.

Внаслідок набрання чинності Законом України Про Національну поліцію від 02.07.2015 р. №580-VIII втратив чинність Закон України Про міліцію, при цьому підлягали ліквідації органи міліції, а категорія “працівники органів внутрішніх справ” для цілей застосування Закону №2262-ХІІ перестала існувати.

Водночас Законом України Про Національну поліцію введено нову правову категорію працівників “поліцейські” (ст.102 Законом України Про Національну поліцію), проте Закон України Про Національну поліцію не поширив гарантії соціального захисту на колишніх працівників міліції – працівників органів внутрішніх справ.

Як наслідок, у подальшому з метою відновлення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ, Законом України Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їх сімей від 23.12.2015 р. №900-VIII внесено зміни до п.15 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про Національну поліцію та ст.63 Закону №2262-ХІІ.

Так, відповідно до абз.2 п.15 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про Національну поліцію, в редакції Закону України від 23.12.2015 р. №900-VIII, за колишніми працівниками міліції, у тому числі пенсіонерами, а також членами їхніх сімей, іншими особами зберігаються пільги, компенсації і гарантії, передбачені цим Законом для колишніх поліцейських, членів їхніх сімей, інших осіб.

Згідно з абз.3 ст.63 Закону №2262-ХІІ, у редакції Закону України від 23.12.2015 р. №900-VIII, перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції), які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію на умовах цього Закону, здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських.

Пунктом 1 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 р. №45 (далі за текстом Порядок) встановлено, що перерахунок раніше призначених відповідно до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб пенсій проводиться у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом, або у звязку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, установлених законодавством.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції від 11.11.2015 р. №988 визначено грошове забезпечення поліцейських, яке за своїм складом відповідає грошовому забезпеченню працівників органів внутрішніх справ, однак є більшим за розміром.

Таким чином, після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 р. №988 відбулося збільшення грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців, що зумовлює наявність підстав для перерахунку пенсій колишнім правникам органів внутрішніх справ.

Відповідно до п.2 Порядку, на підставі зазначеного в пункті 1 цього Порядку рішення Кабінету Міністрів України Міноборони, МВС, Мінінфраструктури, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Адміністрація Держспецзвязку, Адміністрація Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС повідомляють у пятиденний строк Пенсійному фонду України про підстави перерахунку пенсій військовослужбовцям.

Пенсійний фонд України повідомляє у пятиденний строк з моменту надходження інформації від державних органів своїм головним управлінням в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі про підстави для проведення перерахунку пенсій та про необхідність підготовки списків осіб, пенсії яких підлягають перерахунку.

Головні управління Пенсійного фонду України складають у десятиденний строк з моменту надходження зазначеної інформації списки за формою згідно із додатком 1 та подають їх органам, які уповноважені рішеннями керівників державних органів видавати довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії.

Згідно з п.3 Порядку на підставі списків уповноважені органи готують для перерахунку пенсії довідки про розмір грошового забезпечення кожної особи, зазначеної в списку, за формою згідно із додатком 2 та у місячний строк подають їх головним управлінням Пенсійного фонду України.

Довідки видаються державним органом, з якого особи були звільнені із служби, якщо інше не передбачено цим Порядком.

Таким чином, з часу виникнення підстав для перерахунку пенсій відповідно до ст.63 Закону №2262-ХІІ відповідач був зобовязаний у пятиденний строк повідомити Пенсійний фонд України про наявність відповідних підстав. При цьому лише виконання Міністерством внутрішніх справ України такої вимоги породжує обов’язок Пенсійного фонду України  повідомити головні управління в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі про підстави для проведення перерахунку пенсій та про необхідність підготовки списків осіб, пенсії яких підлягають перерахунку, а у головних управлінь в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі обовязок щодо складання списків осіб, пенсії яких підлягають перерахунку та подання їх до органів, уповноважених видавати довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії.

Згідно ч.2 ст.11 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

З огляду на приписи ст.11 КАС України, суд вважає наявними підстави для визнання протиправною бездіяльності Міністерства внутрішніх справ України щодо неповідомлення Пенсійного фонду України про підстави перерахунку пенсії ОСОБА_1 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції від 11 листопада 2015 року №988.

Зважаючи на допущену протиправну бездіяльність, з огляду на наявність відповідного обов’язку, позовна вимога про зобовязання відповідача повідомити Пенсійний фонд України про підстави перерахунку пенсії ОСОБА_1 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції від 11 листопада 2015 року №988 є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.94 КАС України, у редакції чинній на час розгляду справи, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є субєктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань субєкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

ОСОБА_2 Миколайовичу підлягає присудженню за рахунок бюджетних асигнувань Міністерства внутрішніх справ України сплачений судовий збір у розмірі 1102,40 грн.

Керуючись ст.ст.86, 94, 159 163, 167 КАС України КАС України, суд, –

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Визнати протиправною бездіяльність Міністерства внутрішніх справ України в частині неповідомлення Пенсійного фонду України про підстави перерахунку з 01.01.2016 року пенсії ОСОБА_1 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції від 11 листопада 2015 року №988.

3. Зобовязати Міністерство внутрішніх справ України повідомити Пенсійний фонд України про підстави перерахунку з 01.01.2016 року пенсії ОСОБА_1 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції від 11 листопада 2015 року №988.

Присудити ОСОБА_1 РНОКПП НОМЕР_1 (25030, АДРЕСА_1) судові витрати у розмірі 1102,40 грн. (одна тисяча сто дві грн. 40 коп.) за рахунок бюджетних асигнувань Міністерства внутрішніх справ України (код ЄДРПОУ 00032684).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови у повному обсязі.

Головуючий суддя                                                                        С.В. Дегтярьова

Судді        Р.І  Брегей

ОСОБА_3

 

Джерело:
До списку новин