загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У держбюджет не заклали важливу частку пенсійних коштів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсіонери, котрі вийшли на заслужений відпочинок декілька років тому, скаржаться, що їхні виплати набагато нижчі, аніж у тих, хто йде на пенсію сьогодні. "Ніби й стажу маємо 30 - 40 років, й зарплату отримували непогану, а пенсія - мінімальна", - часто можна почути.

Така ситуація створилася тому, що з 2012 року осучаснення пенсій припинилося. Та що найгірше - розраховувати на справедливі пенсії літнім людям найближчим часом навряд чи варто. Щоб здійснити перерахунок пенсійних виплат, за словами міністра соцполітики пана Реви, потрібно щонайменше 50 млрд. гривень. А їх у бюджеті на цей рік не передбачили.

- Що таке осучаснення пенсії?

- Осучаснення пенсій - це прив'язка розміру пенсії людини до розміру середньої зарплати за видами діяльності, - розповідає Маріанна Онуфрик, член громадської ради при Пенсійному фонді України. - Це робиться для того, щоб люди, які вийшли на пенсію у різний час, отримували однакову виплату. На сьогодні, у зв'язку з тим, що не виконується законодавство про індексацію соціальних виплат, у тому числі пенсій, є суттєва різниця між розмірами пенсій тих людей, які вийшли на пенсію, наприклад, 20 років тому, і тих, які 1 - 2 роки тому - останні отримують більше. Це несправедливо, а тому ця ситуація потребує вирішення.

- У період з жовтня 2011-го до кінця цього року нові пенсії призначалися на базі середньої зарплати (доходу), з якого було сплачено єдиний соціальний внесок за останні три роки, - додає Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ. - Наприклад, у 2016-му році нові пенсії призначалися з величини 3263 грн. Але в людей, які вийшли на пенсію до 2008 року, у 2012 році пенсії були перенараховані на базі показника зарплати 2007 року - 1197 грн 91 коп. Через це їхні "формульні" страхової пенсії за віком дуже часто істотно нижчі, ніж мінімальна пенсія, особливо в жінок.

Наразі перед Мінсоцполітики стоїть дуже складне завдання. Якщо зробити перерахунок усім пенсіонерам на сучасній базі 3263 грн. - це потребуватиме величезних додаткових видатків з бюджету Пенсійного фонду, за нашими оцінками - щонайменше 70 млрд. грн. Водночас, робити перерахунок на базі застарілих показників, як у 2012 році, просто знущання. Бо яке ж це тоді осучаснення?!

- Чи багато пенсій залишаються на рівні 949 гривень, які треба дотягнути до 1247 гривень?

Л. Ткаченко:

- Пенсії в розмірі нижче прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, отримують понад 600 тисяч осіб. З них приблизно 100 тисяч - пенсіонери у зв'язку з втратою годувальника, переважно це випадки, коли пенсія померлого годувальника поділяється між двома й більше утриманцями. Ще приблизно 100 тисяч - одержувачі соціальних пенсій або аналогічних державних соціальних виплат, які не здобули права на страхову пенсію за віком. Решта понад 400 тисяч осіб - це пенсіонери за віком.

М. Онуфрик:

- Річ у тому, що згідно із законодавством, з 1 жовтня 2011 року вік виходу на пенсію для жінок кожні півроку збільшувався з 55 до 60 років, але жінкам було надано право вийти на пенсію відразу після досягнення 55 років. При цьому розмір їхньої пенсії зменшувався на 0,5% за кожний повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Тому створилася ситуація, при якій у деяких жінок розмір пенсійної виплати не відповідає рівню прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто за власним бажанням таких жінок, їхня пенсія заморожувалася на позначці 949 грн.

Леся ЯСИНЧУК

 

Джерело:
До списку новин