загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як безкоштовно отримати земельну ділянку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вирішили отримати земельну ділянку? Ви можете зробити це безкоштовно. Читайте, що для цього потрібно.

Кожен громадянин України має право на безкоштовну ділянку із земель державної або комунальної власності. Це прописано у Земельному кодексі України, 121 стаття.

Для особистого господарства виділяють не більше 2 га, садівництва - не більше 0,12 га, будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, а в містах - не більше 0,10 га. Для індивідуального дачного будівництва можна отримати не більше 0,10 га, а для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га.

Щоб отримати земельну ділянку потрібно:

Принести заяву щодо безкоштовного надання земельної ділянки в орган, уповноважений розпоряджатися земельними ділянками. Землями комунальної власності опікуються сільські, селищні, міські ради, а державними - головне управління Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області, райдержадміністрації.

До заяви потрібно додати:

• Копію з кадастрової карти або інші графічні матеріали, на яких потрібно відзначити бажане місце розташування земельної ділянки. Їх можна замовити в міському або районному управлінні земельних ресурсів.
• Копію паспорта.
• Узгодження землекористувача, якщо земельна ділянка знаходиться у користуванні інших осіб.
• Якщо плануєте зайнятися фермерським господарством, потрібно надати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти за фахом.

Уповноважений орган розгляне документи та видасть дозвіл або відмову з поясненнями.

Якщо дозвіл на руках, можна приступати до виготовлення проекту землеустрою. Його можна замовити у землевпорядній організації. Де її шукати? Скористайтеся однією з порад:

· Зверніться до місцевої ради. Як правило, на території сільських чи міських рад працюють декілька таких організацій.
· Зверніться до районного або міського відділу Держгеокадастру України і дізнайтеся, які організації працюють у вашому населеному пункті.
· Зверніться за порадою до знайомих або сусідів, які вже оформлювали документи на землю.
· Пошукайте в Інтернеті.

Зверніть увагу, що виконавцем робіт повинна бути людина з сертифікатом інженера-землевпорядника. Офіційний перелік таких осіб можна подивитися тут.

Укладіть договір із землевпорядною організацією, яку обрали. Будьте уважні. Пропишіть вартість і терміни виконання робіт. Останні не повинні перевищувати 6 місяців. Проект мають виготовити в електронному та паперовому вигляді.

Коли дозвіл на руках, зверніться до державного реєстратора у територіальному органі Держгеокадастра України. З собою візьміть заяву про держреєстрацію земельної ділянки. До неї додайте:

• Копію паспорта та ІПН.
• Копію договору або довіреності.
• Розроблений та погоджений проект щодо відведення земельної ділянки у паперовому та електронному вигляді, оригінал позитивного висновку держекспертизи, якщо така була.
• Документ про оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки та внесення відомостей до Держземкадастру. Згідно з постановою Кабміну №835, ця сума становить 65 грн.

Документи розглядають 14 днів. Якщо вони складені правильно, ділянку реєструють у Держземкадастрі, там же дають виписку про земельну ділянку із присвоєнням кадастрового номеру.

Далі потрібно подати в орган, уповноважений розпоряджатися земельною ділянкою, клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. До нього потрібно додати екземпляр узгодженого проекту та виписку з Держземкадстра про земельну ділянку.

Після рішення про затвердження проекту, представники органу самі звертаються до Реєстраційної служби відповідного підрозділу Міністерства юстиції України, подають заяву про держреєстрацію права власності держави або територіальної громади на земельну ділянку.

Після реєстрації, орган приймає рішення про безкоштовну передачу земельної ділянки до Вашої власності.

Далі можна подати до Реєстраційної служби заяву про держреєстрацію Вашого права власності на земельну ділянку. Або подати цю ж заяву через реєстратора управління земресурсів, у якому Ви отримували виписку з Держземкадастру про земельну ділянку. До заяви додайте:
• Заяву про держреєстрацію. Бланк тут.
• Засвідчену копію рішення про безкоштовну передачу земельної ділянки.
• Копію паспорта та ІПН.
• Виписку з Держземкадастру про земельну ділянку.
• Документ, що підтверджує оплату за надання витягу з Держреєстру прав.

 • Документ про сплату державного мита.

Протягом 14 днів документи розгляне держреєстратор, якщо все вірно - видається свідоцтво про право власності на земельну ділянку та виписка з Держреєстру прав на нерухоме майно.

З цього часу Ваше право власності на земельну ділянку зареєстровано державою.

Як продати та купити землю?

Договір купівлі-продажу земельної ділянки укладається письмово та підлягає нотаріальному посвідченню. Це регулюється ст. 657 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 132 Земельного кодексу України в угоді про перехід права власності на земельної ділянки має бути: назва сторін – їх прізвища, імена та по-батькові або назви юридичних осіб; вид угоди; предмет угоди – земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму; документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку; відомості про відсутність заборон на відчуження земельної ділянки; відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням (застава, оренда, сервітути тощо); договірна ціна; права та обов'язки сторін; кадастровий номер земельної ділянки; момент переходу права власності на земельну ділянку.

П. 15 десятого розділу «Перехідні положення» Земельного кодексу забороняє:

· купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб,

· купівлю-продаж або відчуження земельних ділянок і зміну цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, 

· купівлю-продаж або відчуження земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого господарства, 

· купівлю-продаж або відчуження земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельних ділянок відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок для надання їх інвесторам - учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами. 

Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

Докладніше про те, що потрібно знати при отриманні, покупці чи продажу земельної ділянки, читайте тут

 

Джерело:
До списку новин