загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щедрий вечір! Готуємо 12 страв і ворожимо

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

13 січня в Україні святкують старий Новий рік, або Маланку, яка приходить на Щедрий вечір разом із Василем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, яке в народі так і називають – гостини Меланки.

У цей вечір необхідно задобрити щедрувальників- і тоді рік буде багатим. За давньою традицією, новорічні обходи маланкарів, як і різдвяних колядників, відбувалися після заходу Сонця, тобто тоді, коли володарює усяка нечиста сила. Раніше ходили від хати до хати, не оминаючи жодного господаря.

Закінчивши ритуальний обхід, вони вранці йшли на роздоріжжя палити «Діда» або «Дідуха» – снопи соломи, що стояли на покуті від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Це мало очистити від спілкування з нечистою силою.

На Щедрий вечір ще святкують Василя: у жертву приносять свиню, яка вважається місячною твариною, а Васильчик став покровителем цих тварин.

На Меланки ходять і групи юнаків. Це називається «водити Меланку». Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, переодягнений в жіноче вбрання і його називають Меланкою.

За народними звичаями, на Маланку готували свинячі нутрощі, по них ворожили, яким буде врожай, а з свинячих ніжок варили «Дригало», щоб у людей не боліли ноги. Вшановували Маланку за якомога багатшими столами.

А на наступний день, на світанку, йдуть посівати зерном. Зерно беруть у рукавицю або в торбину. Спочатку йдуть до хрещених батьків та інших родичів і близьких. Зайшовши в будинок, посіваю сіє зерном і вітає всіх з Новим роком.

Міф про Міланко

За давнім міфом, окрім сина, у вседержавца Лада, вірного побратима бога Місяця, була ще донька, яку всі називали Міланко, бо вона була така мила й чарівна.

Одного разу коли князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав із срібного терема Міланко і замкнув у підземному царстві. Звільнив її славний богатир Безпальчик-Васильчик і з нею одружився. Ось чому на Щедрий вечір ще святкують Василя, у жертву приносять свиню, яка вважається місячною твариною, а Васильчик став покровителем цих тварин. Тому, за народними звичаями, на Меланку готують свинячі нутрощі, на них ворожать, який буде врожай, а з свинячих ніжок варять «дриглю» (холодець), щоб у людей не боліли ноги. Святкують Милу-Меланку з якомога більш багатим столом, бо це продовження Щедрого вечора з усіма його добрими богами і душами предків.

З щедрою кутею пов’язано багато побутових обрядів. Так, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, щоб «Новий рік зустріти в мирі та злагоді». Хлопці, які перед цим «отримали гарбуза», вдруге посилали сватів з надією на згоду.

Увечері цього дня дівчата ворожать
При старих звичаїв, коли дівчата починали ворожити, парубки викрадали в них вдома двері або хвіртки, як би не опиралися господарі. Щоб повернути вкрадене, батько дівчини повинен був виставити могорич.
У різних районах України існують свої види ворожіння. Ось деякі з них:
виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою – таким і буде судженим: якщо пес, то поганим, а життя собаче, вівця – тихим і слухняним, тощо;
біля воріт насипають три купки зерна, а вранці перевіряють: якщо недоторкане, то сімейне життя буде щасливим, і навпаки;
кладуть під подушку гребінець і, лягаючи спати, кажуть: «суджень-ряджений, розчеши мені голову!». Хто присниться, на тому й доведеться одружуватися;
перед сном кладуть в тарілку з водою кілька уламків з віника, приказуючи: «суджень-ряджений перевіз через місток». Якщо вранці уламки приставлені до вінця, то дівчина побереться з тим, хто їй наснився.

Щоб рік був багатим, святковий стіл має бути щедрим – чим більше вишуканих страв приготує господиня, тим вдаліше видасться для її родини рік.

Святкові страви

Потапці

Для приготування цієї страви вам знадобляться: 200 г хліба “Український”;
50 г рослинного масла;
20 г сала;
1 зубок часнику;
1 солоний огірок середньої величини.

Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала та гуртки солоного огірка.

Гамузом “Ярославна”

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Основа:
40 г копченої курячої грудинки;
20 г подрібненого обсмаженого ріпчастої цибулі;
1 / 2 вареного курячого яйця;
1 / 2 свіжого помідора середньої величини.

Соус
120 г вареної квасолі;
10 г маку;
80 г майонезу;
1 / 2 лимона середньої величини (для соку);
цукор, сіль.

Прикраса:
10 г маку;
1 помідор;
зелень петрушки;
листя салату.

Приготуйте соус. Квасоля пропустіть через м’ясорубку, додайте перемелений мак, лимонний сік, майонез, сіль і цукор за смаком, ретельно перемішайте. Наріжте великими кубиками грудинку, яйце, помідор, додайте обсмажену цибулю, перемішайте і заправте соусом. Готову страву викласти на листя салату. Прикрасьте часточками помідора, маком і зеленню петрушки.

Верещака

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Основа:
400 г свинячих ребер;
200 г хліба “Український”;
50 г сала;
2 цибулини середньої величини
сіль;
чорний мелений перець.

Буряковий квас:
500 г очищеної буряків;
1 л охолодженої кип’яченої води.

Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте на п’ять днів у тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку.

Ребра нарубаєте і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте гаситися в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де гаситься м’ясо, і залиште в духовці ще на п’ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені й обсмажені цибулю і сало.

Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.

Вареники з м’ясом

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Фарш:
500 г свинини;
800 г яловичини;
20 г рослинної-ного масла (для обсмажування);
4 цибулини середньої величини;
сіль;
чорний мелений перець.

Тісто:
550 г топленого молока;
100 г розтопленого вершкового масла;
25 г дріжджів;
15 г цукру;
1 кг борошна;
4 яйця;
5 г солі.
Прикраса:
50 г розтопленого вершкового масла;
смажений лук;
зелень.

Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м’ясо, обсмажте і поставте гаситися. Лук почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м’ясорубку тушковане м’ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачайте його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. У середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з’єднайте краї і защипніть.

Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.

Лизень в торбі

Фарш:
50 г відвареного яловичого мови;
20 г обсмажених печериць;
20 г подрібненого обсмаженого ріпчастої цибулі;
I 20 г сметани;
5 г білого вина;
1 / 2 зубки часнику;
сіль, цукор, чорний мелений перець.

Тісто:
250 г борошна;
500 г молока;
3 яйця;
1 / 4 чайної ложки солі;
1 / 2 столової ложки цукру;
2 столові ложки розтопленого вершкового масла;
2 столові ложки топленого масла (для змазування сковороди).
Прикраса: зелений лук.

Пропустіть через м’ясорубку мову, гриби і цибулю. Заправте сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проваріть суміш п’ять хвилин, додавши в кінці білого вина. Приготуйте млинці. Відокремте білки від жовтків. З’єднайте жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додайте борошно, потім – вершкове масло. Вимісіть отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно влийте молоко, що залишилося, додайте збиті в міцну піну білки. Розжарити сковороду, змастіть її топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажуйте млинці з обох боків до золотистого кольору.

Викладіть готовий фарш на середину кожного млинця, надайте йому форму мішечка, перев’яжіть зеленою цибулею і запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С.

 

Джерело:
До списку новин