загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українська горілка: історія і факти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Горілка визнана найчистішим міцним напоєм у світі, а тому й одним з найулюбленіших. І хоча редакція, крім міцних чаю та кави, нічого іншого собі не дозволяє, кілька цікавих фактів про горілку від вас не приховає. weloveua.com

Правильна горілка задає правильний настрій свята і розмови, та й голова від неї не болить наступного раноку. Навіть британці оцінили чистоту і м’якість напою, підтвердивши це підвищенням продажів (більше 10%). Так в чому ж секрет горілки? І які традиції пиття a qua vitae в Україні?

Історія “гарячого” напою

Відомо, що горілка з’явилася в нашій країні ще в середні століття. Її завезли генуезькі мандрівники. Правда, тоді це був, скоріше, виноградний спирт і нічого спільного з сучасним напоєм не мав. І все ж наші предки оцінили його, але вирішили переробити, як то кажуть, під себе. Для отримання спирту вони використовували жито, тому й прозвали горілку хлібним вином. У той час горілкою, швидше, лікувалися. Використовували її в якості лікарських настоянок. І лише з 1533 року указом царя була введена монополія на виробництво горілки, що і було визнанням.

До речі, цікаво, що появі на пляшці напису “40%” передувало відкриття Дмитра Менделєєва. Саме він уніфікував і зробив горілку більш якісною, усунувши з етилового спирту штучні домішки.

До винаходу спірометра міцність напою вимірювали відпалом.

ГОРІЛКУ ПІДПАЛЮВАЛИ І СПОСТЕРІГАЛИ ЗА ТИМ, СКІЛЬКИ ВИГОРИТЬ. ЯКЩО ВИГОРАЛА ПОЛОВИНА, ТО ТАКИЙ НАПІЙ НАЗИВАЛИ «ПОЛУГАРОМ» МІЦНІСТЮ 38,8%. А СМАК ГОРІЛКИ В ОСНОВНОМУ ОПИСУВАЛИ, ЯК “ПЕКУЧИЙ”, “ОБПАЛЮЄ”.

Що подобається українцям

Зараз горілка вважається універсальним напоєм, бо підходить до будь-якої події і застілля. Душевна дружня бесіда чи, бізнес-ланч, або сімейне свято. Але особливо вона добре п’ється з вірними друзями та під правильну закуску. Хто, як не хлібосольний українець знає в цьому толк ?! Пити краще охолоджену горілку з запітнілої пляшки, таку, що постояла в холодильнику 2-3 години. Майте на увазі, що занадто холодний напій вас сп’янить, адже вода замерзне на стінках чарки, і вип’єте ви практично чистий спирт.

Для горілки ідеально підходять 5-грамові чарочки – «на один ковток». А закушувати її краще гарячими ситними стравами, поступово переходячи до холодних – маленькими хрусткими солоними огірочками, шматочком житнього хліба зі скибочкою охолодженого свинячого сала.

Чисті натуральні продукти – найкраща закуска до чистої натуральної горілці.  Хоча сьогодні існує безліч коктейлів на основі горілки, зазвичай віддають перевагу класичному напою, і жорсткішому.

Горілка з перцем

Перцівкою зветься алкогольний напій, настояний на червоному перці. Ця горілка може служити як прекрасним аперитивом, основним напоєм столу, так і лікувальним. Крім перцю, в деяких рецептах виготовлення міститься і мед. Він надає напою м’якість, оригінальний смак і усуває спиртової запах.

Ми не дарма згадали лікувальні властивості горілки. Вона дійсно володіє не тільки зігріваючими, але і антибактеріальними властивостями. Наприклад, при перших симптомах застуди добре допомагає горілчаний компрес.

Горілчаний компрес при бронхіті

Горілку розведіть з водою в пропорції 1:1. Додайте мед, розмішайте і змочіть марлеву серветку. Накладіть її на груди і зафіксуйте теплою пов’язкою. Зробіть такий компрес перед сном, і вранці ви прокинетеся практично здоровим.

Цікаві факти про горілку

*Довгий час найдорожчим в світі вважався колекційний напій «Імператорський» (ціна за пляшку – 9 000 доларів). Але недавно його змістила горілка від компанії Russo-Baltique. Мілітаристичний дизайн пляшки виконаний з товстого куленепробивного скла. Не обійшлося і без дорогоцінних металів – пробка виконана з білого і жовтого золота. Але найголовніше, що до ексклюзивного напою на додачу подається джип з золотими колесами. Звідси і вартість – 1300000 доларів. Так що в цьому випадку цінність екземпляра обчислюється, швидше, упаковкою, ніж якістю напою.

*Найдорожча горілка 2015 року визнана Billionaire Vodka виробництва компанії Leos Verres Luxury Group. П’ятилітрова пляшка оригінального дизайну у вигляді скрижанілого замку вартістю 3,75 млн. доларів вражає не тільки стилем, ціною, але і змістом. Всередині – напій, отриманий шляхом потрійного процесу дистиляції відбірної сировини і джерельної води.

*Чи не найдорожча, але єдина в Україні горілка з сусальним золотом 956 проби – “Золото Полуботка”.

*Українська горілка не входить в рейтинг найдорожчих у світі. Але найбільше за “Хортицю”, “Medoff” або “Nemiroff Premium” віддадуть британці (до 89 фунтів).

*Горілка, яку ми п’ємо зараз була стандартизована лише в 19 столітті.

*Чоловіча безпечна норма напою – 80 мл, жінкам краще вживати не більше 40 мл. Це ті норми, що не шкодять.

*У Національному художньому музеї України в Києві (вул. Михайла Грушевського, 6) знаходиться полотно першої половини 19 ст. “Сатана, що спокушає випивкою Козака Мамая”.

*Козаки дуже строго ставилися до алкоголю. Пияцтво, особливо напередодні походу, каралося стратою. Хоча саме вони знали толк у святкуванні.

*Перші антиалкогольні кампанії пройшли на території Галичини, коли та увійшла до складу Австро-Угорщини. Велику роль в них відіграли греко-католицькі “братства тверезості”.

 

Джерело:
До списку новин