загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Стенокардія: 5 важливих кроків, які допоможуть вашому серцю

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стенокардія, що є однією з форм хронічної ішемічної хвороби серця (ІХС) часто називається «грудною жабою», і не просто так: головна ознака стенокардії – біль, що стискає, відчуття, ніби щось важке тисне за грудиною і в її нижній третині. На жаль, багатьом воно відоме. І біль, і те, як прискорено б’ється серце… Зазвичай цьому стану передує вживання жирної їжі, нервування (навіть незначні) і фізичні навантаження.

Отже, вам поставили діагноз «стенокардія». Що робити? Для початку потрібно розуміти, що з вами відбувається. Стенокардія – це НЕ тільки неприємний симптом серцевого нападу, а ознака того, що у кровоносних судинах серця (їх називають коронарними судинами) порушений кровоток. Найбільш часто такі порушення кровотоку зумовлені атеросклеротичним процесом –  відкладанням на внутрішній стінці судин атеросклеротичних (холестеринових) бляшок. Отже, напад стенокардії виникає у періоди кисневого  голодування серцевого м҆язу (міокарду) внаслідок недостатнього надходження крові. Як правило, порушення коронарного кровотоку пов҆язано з наявністю атеросклеротичних бляшок на стінках судин, що закривають їх просвіт. Тому основою профілактики стенокардії є попередження розвитку  атеросклерозу.

З цього моменту ви маєте усвідомити, що жирна та солона їжа, розгрібання снігу на морозі і навіть розмова на підвищених тонах – все це та багато інших речей може спричинити неочікуваний напад стенокардії.

«Як же це вилікувати?», - спитаєте ви… Реалії такі, що чудо-пігулкою вам не обійтися. Лікування стенокардії пов'язано зі зміною способу життя. Для того, щоб нападів ставало все менше, необхідно переглянути власні звички та зробити 5 кроків:

Киньте курити

Нікотин, що міститься у цигарках чинить токсичну дію на весь організм. За шкалою шкідливості від 1 до 10 балів, шкода від куріння для вас зараз дорівнює 10.

Нікотин стимулює викид  в організмі фізіологічно активних речовин (катехоламінів), що викликають підвищення артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення склеювання тромбоцитів (тромбоутворення).

Крім того, вуглекислота, яку містить тютюновий дим, відіграє чинну роль у розвитку ІХС у курців. Під час паління рівень вуглекислоти у крові підвищується, вона вступає у хімічну сполуку з гемоглобіном крові, що порушує достатнє насичення крові киснем і  відповідно постачання киснем серцевого м҆язу.  В міокарді відбувається порушення енергетичних та обмінних процесів, ураження внутрішньої оболонки коронарних судин і все це призводить до розвитку ішемічної хвороби серця. При стенокардії серце відчайдушно потребує кисню, адже артерії і так звужені й уражені атеросклеротичними бляшками, відповідно, куріння – це найгірше, що наразі може бути для вашого серця.

Доведено, що ризик розвитку ІХС і смертності від інфаркту міокарда у тих, хто палить значно вище, ніж у тих, що не курять.  Пасивне паління також пов҆язано з підвищеним ризиком смертності від ІХС.

Вченими розроблена шкала для визначення ризику смерті від серцево-судинних захворювань у найближчі 10 років, так звана Європейська шкала SCORE. Сумарний серцево-судинний ризик за шкалою SCORE розраховується для конкретного пацієнта на основі даних його систолічного тиску, рівня загального холестерину та факту палить пацієнт чи ні.  Оцінка даного ризику проводиться у відсотках. Сумарний серцево-судинний ризик за шкалою SCORE менше 1% вважається низьким; в діапазоні від >1 до 5% – середнім або помірно підвищеним; від >5 до 10% – високим, а вище 10% – дуже високим.

Розглянемо приклад:  пацієнт віком  50 років, на даний час курить, має середній рівень систолічного тиску 140 мм рт. ст. та рівень загального холестерину – 6,4 ммоль/л. За шкалою SCORE його сумарний ризик становить 5% тобто є помірно підвищеним. При умові, що цей чоловік не курить, його ризик складає лише 2% - низький. За даною шкалою можна прогнозувати серцево-судинний ризик в динаміці – вже через 5 років (у віці 55 років)  при  таких самих показниках тиску та рівня холестерину у даного чоловіка при  умові продовження куріння  ризик стає високим і становить 8%, відповідно при умові відсутності куріння  – лише 4%. Якщо ж у цього самого хворого у 55 років рівень тиску підвищиться до 160 мм рт. ст.  при умові куріння, ризик буде становити вже 11%, тобто стане дуже високим проти 6% ризику у пацієнта, що не курить.  

Перегляньте свої харчові звички. Загальновідомо, що розвитку стенокардії  сприяє надмірна  маса тіла. У таких людей серцю доводиться працювати у значно більш інтенсивному режимі. З метою зниження ваги та підтримки її на нормальному рівні, слід переглянути  своє відношення до харчування. 

Дотримуйтесь золотого правила «чим менше, тим краще»: менше солі, менше жиру, менше калорій. Навіть одна-єдина надмірно жирна і солона страва може викликати напад стенокардії, адже тиск може різко підвищитися. Дотримуйтесь дієти, яка має стати вашим способом життя: у денному раціоні жири мають складати лише 30% калорій.  Ніякого жирного м'яса та риби, соленого сала, вершків, молока підвищеної жирності… Обмежте вживання вуглеводів у вигляді борошняних виробів та солодощів. Включіть до свого раціону більше рослинних продуктів. Ідеальною для вас буде середземноморська низькокалорійна дієта: багато зелені, морепродуктів, червоне вино у помірній кількості, яке має антиоксидантні властивості.

Обирайте фізичні вправи помірної інтенсивності. Дуже важливо в комплексі профілактичних заходів, що спрямовані проти розвитку стенокардії, приділяти час регулярним помірним фізичним навантаженням – зарядка, ходьба, біг  підтюпцем, плавання. Активний спосіб життя допоможе вирішити зразу декілька першочергових задач: знизити масу тіла, підвищити еластичність судин, покращити коронарний кровообіг і обмін речовин, чим самим попередити розвиток ішемічної хвороби серця. Стенокардія — не причина взагалі відмовляти собі у русі та фізичних вправах. Треновані м'язи можуть отримати більше кисню з артеріальної крові, і до того ж, регулярні фізичні вправи зменшують зусилля, які має витратити серце, щоб забезпечити тією ж кількість кисню м'язи.
Програма фізичних тренувань визначається індивідуально для кожного хворого із стенокардією з  урахуванням вира­женості та  стабільності симптомів стенокардії, наявності артеріальної гіпертензії або ознак серцевої недостатності. Функціональний стан хворих із стенокардією визначають  на основі проби з дозованим фізичним навантаженням. Визначати програму фізичних тренувань повинен лікар кардіолог (терапевт) сумісно зі спеціалістом з лікувальної фізкультури. Фізична активність ні в якому разі не повинна призводити до чергового нападу стенокардії. Під час виконання фізичних вправ не повинна з҆являтись сильна задишка або прискорене  серцебиття. Хворих необхідно навчити способам контролю свого стану при самостійному виконанні фізичних вправ. Рі­вень тренувальних навантажень визначається за частотою серцевих скорочень, тобто під час фізичних навантажень необхідно контролювати частоту свого пульсу — його  частота повинна збільшуватися відповідно до підвищення навантаження. При цьому оптимальний приріст частоти серцевих скорочень повинен визначати лікар індивідуально відповідно до тяжкості стенокардії. З метою індивідуальних фізичних тренувань хворим з стенокардією доцільно використовувати ходьбу на певну дистанцію, заняття на велоергометрі,  при яких легко  дозувати навантаження.

Не нервуйте. Безсумнівно з метою профілактики стенокардії необхідно зміцнювати свою нервову систему: слід уникати емоційних  перевантажень і  стресових ситуацій. Навчіться контролювати свої емоції. Медитація, психологічні тренінги – все що завгодно, що дасть вам можливість зберігати спокій і залишатися у гармонії з собою та оточуючими. 

Дотримуйтесь рекомендацій лікаря. На прийомі лікар хворому зі стенокардією має порадити постійний прийом антитромбоцитарного засобу (переважно, ацетилсаліцилової кислоти в низьких дозах) та статинів (препаратів, що знижують холестерин). Лікарі наголошують, що це знижує ризик розвитку серцево-судинних ускладнень більше ніж на третину. Ацетилсаліцилова кислота розріджує кров, запобігає активації механізму утворення згустків крові (тромбів) у системі кровообігу, що приводить до зниження ризику закупорки коронарних артерій та виникнення інфаркту.

На перший погляд може здатися, що змін дуже багато і всі вони потребують неабияких зусиль. Так, це важко. Але це зміни на краще. І вони є чудовою альтернативою операції на серці чи постійній небезпеці чергового нападу при будь-якому виді активності. Поставтесь до цього як до SPA-подорожі, тривалістю у все життя. Довге, здорове та активне життя. Життя без стресів, без шкідливої їжі та звичок. Хіба це не чудова перспектива? 

 

Джерело:
До списку новин