загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Рева розповів про засади майбутньої пенсійної реформи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Основна проблема Пенсійного фонду - величезна фінансова прірва, яку необхідно закривати, щоб можна було вже в недалекому майбутньому всім нужденним платити хоча б мінімальні пенсії.

Урядовий портал видалив новину про основні складові пенсійної реформи, яку планується розпочати в Україні вже в цьому році. Підсумок зустрічі міністра соцполітики Андрія Реви і постійного представника Міжнародного валютного фонду Жерома Ваше на урядовому порталі вже не відкривається. Новину поширило агентство "Укрінформ", потім видалило, але вона є на інших інформаційних ресурсах. Пояснити цю ситуацію в прес-службах Кабміну і Мінсоцполітики по телефону не змогли, передає Ukr.Media.

"Основна проблема Пенсійного фонду - величезна фінансова прірва, яку необхідно закривати, щоб можна було вже в недалекому майбутньому всім нужденним платити хоча б мінімальні пенсії. На 2017 рік дотація Пенсійного фонду з державного бюджету складе 142 млрд грн, в 2016-му вона була в розмірі 145 млрд грн", - говорилося в повідомленні.

Серед основних запропонованих складових пенсійної реформи міністр назвав зменшення страхового стажу.

Раніше пропонували на момент виходу на пенсію - за час "ч" взяли 1 січня 2021 року - неодмінною умовою для потенційного пенсіонера мати не менше 20 років страхового стажу, при цьому загального - 30 років, тоді лише 8% українців могли б претендувати на пенсію. Зараз мова йде про те, щоб знизити страхову цифру до 15 років, але на момент 1 січня 2018 року, і тоді вже 30% громадян зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення.

Цей термін далин, щоб всі, хто молодші, почали платити внески, а хто старший - упорядковувати свою страхову пенсійну картину з ЄСВ.

За словами міністра, пенсіонери діляться на чотири категорії.

Перша - пенсії за віком. Їх при згаданих умовах буде платити Пенсійний фонд.

Буде можливість купити собі 15 років страхового стажу. Скажімо, до такої категорії громадян міністр відносить тих, хто працює за кордоном. Ця сума складе близько 130 тисяч грн: по 704 гривні за кожен місяць множиться на 15 років. Рева прогнозує, що таких може бути небагато: близько 1,5 тисячі осіб.

Також, можливо, законодавчо пропишуть, що той, хто претендує на пенсію, не може одночасно працювати: або пенсія, або робота.

Другий вид пенсій - по інвалідності. Їх буде виплачувати Фонд соціального страхування, який почне працювати вже з квітня цього року.

Міністр наполягає на ревізії через зловживання. За його словами, не всі офіційно визнані людьми з інвалідністю насправді такими є - особливо є питання до 3-ї групи інвалідності.

Фонд соціального страхування буде фінансувати і пенсії у зв'язку з втратою годувальника.

У четвертій категорії пенсій - за вислугою років - залишаться лише військовослужбовці. Вислуга буде фіксованою - 25 років. Однак єдиний соціальний внесок з їх зарплат буде сплачуватися в подвійному розмірі. За задумом, до 60 років пенсію військовослужбовці отримуватимуть з держбюджету, а після 60 - з Пенсійного фонду.

Також в планах реформаторів - скасування всіх надбавок.

"Якщо ця схема буде прийнята, то дефіцит Пенсійного фонду зникне в 2024 році. Ця система соціально справедлива, тому що і для президента, і для простого робочого встановлюється однаковий підхід нарахування пенсій", - сказав Рева.

"Ми усвідомлюємо, що з прийняттям цього закону шок у наших співгромадян може бути таким, як і після підвищених тарифів. Але це вимушений і необхідний крок, щоб збалансувати Пенсійний фонд", - додав він.

"Крім того, важливо ще й спонукати українців відмовитися від помилкової звички думати, що держава за них має все вирішити, а змусити усвідомити, що майбутнє кожного - в його руках", - заявив міністр.

Цей законопроект планують подати на розгляд Верховної Ради в березні цього року. За словами Реви, він повинен вступити в силу в липні.

Також на зустрічі обговорювали параметри, на яких базується система субсидій, - в них планують зміни, але остаточні дані будуть в квітні, після закінчення опалювального сезону.

Тим часом, віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в інтерв'ю "5 каналу" сказав, що у Кабміну "немає ніяких зафіксованих зобов'язань підвищувати пенсійний вік". "Я переконаний, що нинішній уряд і нинішня влада не зроблять жодного кроку щодо підвищення пенсійного віку", - сказав він.

Як відомо, в останній версії меморандуму про співпрацю України з МВФ, який є в розпорядженні видання, МВФ встановив новий термін проведення пенсійної реформи - кінець березня 2017 року.

 

Джерело:
До списку новин