загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обережно, злий пес: про відповідальність власників собак

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Неправильне виховання і зумисне нацьковування собак на інших тварин чи людей стають причинами того, що домашні собаки перетворюються на справжніх монстрів. Як правильно вигулювати собак, як захистити себе та свого улюбленця від агресивних псів і змусити власника відповісти за шкоду? Прості правила і поради на основі закону.

Чому виникають конфлікти?

Найчастіше напади собак виникають через недостатню обізнаність їхніх власників у своїх правах та обов’язках. Та й не завжди власники усвідомлюють, що їхні просто великі або бійцівської породи тварини можуть завдати комусь реальної шкоди — інколи це може призвести навіть до тяжких травм або навіть смерті.

Правила утримання хатніх улюбленців визначаються в кожному місті окремо: міські адміністрації детально прописують дозволені та заборонені місця для вигулу собак, чи можна з ними відвідувати громадські місця та яким транспортом користуватися.

Одначе є ще й загальні «Правила тримання собак, котів і хижих тварин», незмінні ще з 1980 року.

Де та як можна вигулювати свого собаку?

Українське законодавство дозволяє вигулювати тварин, зокрема собак, у загальних дворах або на вулиці.

Але обов’язково потурбуйтеся про безпеку інших людей і виводьте свого пса на короткому повідку і в наморднику. Щоправда, це не стосується собак дрібних порід, про що має бути відмітка в реєстраційних посвідченнях до них.

За законом, можна вигулювати своїх тваринок на пустирях, задніх дворах та в інших спеціальних місцях, відведених житлово-комунальними організаціями або виконавчими комітетами місцевих рад народних депутатів.

Чого робити не можна?

Власникам тварин забороняється приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування.

Сьогодні заборона на прогулянки з собаками у парках та скверах фактично не діє. Про це як мінімум свідчать спеціальні таблички та сміттєві урни, призначені для прибирання за собаками.

Щодо інших правил, що регулюються міськими адміністраціями. До прикладу, у Києві заборонено вигулювати тварин особам, що не досягли 14-річного віку, а потенційно небезпечні породи собак мають супроводжувати особи, що досягли 16-річчя.

До речі, Кабміном затверджено вичерпний перелік потенційно небезпечних порід собак. Серед них — різні породи вівчарок, бульдоги, пітбулі й мастифи, а також хаскі й далматини.

«А власники таких порід підлягають обов’язковому страхуванню за шкоду, що може бути заподіяна третім особам», — коментує адвокат Катерина Коваленко.

Якщо ви є власником песика однієї з цих порід, хоч як би ви його не любили, зрозумійте, що ваш собака таки небезпечний для інших людей. І вигулюйте його в наморднику і з коротким повідком (не довше 1, 2 м).

Так, можливо, для вашого улюбленця це може бути не надто комфортним, але ж краще прогулюватися, не розлякуючи перехожих і не вислуховуючи їхнє обурення. Тим паче, такі заходи корисні, власне, для тварини — намордник оберігає собаку від можливості скуштувати шматочки отруєної їжі, які часто розкидують у парках.

Однак у Києві, як і в інших містах, собаки, що не визнані небезпечними, можуть гуляти без повідка в місцях та зонах для вигулу тварин, які позначені відповідними знаками або надписами.

Також власники зобов’язані прибирати за своїми песиками та прищеплювати їх від сказу й інших небезпечних захворювань. Щоправда, не в усіх містах обов’язок прибирати прописано документально. Приміром, мешканці Тернополя минулого року просили міськраду нарешті врегулювати це питання.

Кафетерії для собак і котів

Останнім часом з’являється чимраз більше так званих dog-friendly кафе, де радо вітають як хазяїв, так і їхніх песиків. Деякі заклади навіть розробляють окреме меню для тварин.

Однак переважна кількість закладів громадського харчування і крамниць усе ж таки проти відвідин з собаками, про що свідчать відповідні наклейки на дверях.

Як правильно перевозити собак у транспорті?

Подорожуючи зі своїм улюбленцем у громадському транспорті, теж треба спиратися на затверджені правила міськрад.

У столичному наземному громадському транспорті дозволено перевозити тварин за наступних умов:

  •  - собаки середніх і крупних порід на короткому повідку і в наморднику, а собаки дрібних порід та котів утримуються у спеціальних контейнерах, що забезпечують їхню надійну ізоляцію, а також безпечні для їхнього здоров’я;
  • - їхати слід на задній площадці транспортного засобу;
  • - якщо відсутній знак заборони при вході;
  • - якщо наявний індивідуальний номерний знак і свідоцтво про реєстрацію тварини;
  • - дотримання громадського порядку та чистоти в місцях загального користування і гарантії безпеки іншим особам чи тваринам.

Щодо метрополітену, то і в Києві, і в Харкові, і в Дніпрі правила дозволяють провозити тварин лише в клітках чи спеціальних контейнерах.

Яку відповідальність несуть власники собак?

Господарі всіх собак несуть і адміністративну, і цивільну, і кримінальну відповідальність.

За вигулювання собак без повідків і намордників, у невідведених місцях тощо

«Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, вигулювання собак без повідків і намордників (окрім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях — тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», — зазначає адвокат.

Якщо собака заподіяв комусь шкоди

За те, що ваш собака заподіяв шкоди здоров’ю людей або їхньому майну, або ви так само повторно протягом року вчинили одне із зазначених вище порушень, на вас можуть накласти штраф від 3-ох до 5-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На додачу у вас конфіскують тварину.

Для посадових осіб штраф — від 4-ох до 7-ми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо собака когось покусав чи загриз

Якщо собака когось покусав або загриз до смерті, його власника можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Але що саме на нього чекає?

«Так, якщо собака серйозно покусав людину, це підпадає під дію статей Кримінального кодексу України (КК), що передбачають покарання за злочин, вчинений із необережності. У першому випадку передбачається відповідальність за заподіяння тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження, вчиненого з необережності. А в іншому — відповідальність за серйозніший злочин — вбивство з необережності», — коментує Катерина Коваленко.

Однак ці норми дуже рідко застосовуються, оскільки правоохоронці воліють кваліфікувати діяння недобросовісних господарів, не виходячи за межі адміністративної відповідальності. Але чому це так?

«Наприклад, якщо внаслідок укусу тварини були заподіяні тілесні ушкодження середньої тяжкості, це буде кваліфіковано відповідно до норм КУпАП, а не КК України.

Пояснення просте: у КК України відсутня спеціальна норма, яка б передбачала відповідальність за такий злочин, а в КУпАП вона виписана чітко в окремій статті».

Моральна шкода і утримання тварин

Цивільна відповідальність власників собак також виписана в окремо  — у Цивільному кодексі (ЦК).

Насамперед, ним службові собаки та собаки бійцівських порід віднесені до джерел підвищеної небезпеки, тож власники таких псів несуть відповідальність за їх утримання.

Якщо доведено, що інцидент із собакою приніс людині моральні страждання, то потерпілий має право на відшкодування грішми, майном чи в інший спосіб. Передбачено й вiдшкодування моральної шкоди, завданої калiцтвом, iншим ушкодженням здоров’я або смертю фiзичної особи.

Чому і коли власник собаки має застрахуватися?

Ми вже зазначали про те, що власники собак за переліком порід, визначених Кабміном, мають обов’язково застрахуватися. Детальніше про це виписано в Законі України «Про страхування».

Відповідно до Порядку і правил проведення обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, що може бути заподіяна третім особам, встановлюються виплати:

  •  - у разі відшкодування спадкоємцям особи, яка померла внаслідок страхового випадку, — 11 000 гривень;
  • - у разі призначення потерпілій фізичній особі I, II або III групи інвалідності — відповідно 8 250, 5 500, 2 750 гривень;
  • - за кожний день непрацездатності потерпілої фізичної особи, розладу здоров’я у дитини — 20 гривень, але не більш як
    2 500 гривень;
  • - у разі пошкодження (знищення) майна третьої особи — у розмірі його балансової вартості, але не більш як 30 000 гривень.

Утримання тварин — це не просто забавки, і господарі несуть за своїх хатніх улюбленців не лише моральну, а й набагато серйознішу відповідальність. Знаючи ці правила та дотримуючись їх, власники собак зможуть убезпечити від неприємних інцидентів як себе, так і інших людей. Однак не слід забувати, що якщо ви стали потерпілим внаслідок нападу собаки, не зволікайте і звертайтеся по кваліфіковану юридичну допомогу.

 

Джерело:
До списку новин