загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Про пенсійне забезпечення багатодітних матерів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відповідно  до  Прикінцевих  положень  Закону  України   від   09.07.2003 № 1058 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон 1058) жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менш як 15 років страхового стажу.

Також право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей (у тому числі усиновлених) - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Ця пенсія (незалежно від віку та стажу) призначається лише матері, яка народила не менше як п’ятеро дітей, остання з яких досягла 14-річного віку, та яка на час звернення за призначенням пенсії зайнята на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві.

Розмір дострокової пенсії визначається згідно із Законом 1058, виходячи із страхового стажу та середньомісячної заробітної плати особи, яка звертається за призначенням пенсії.

При цьому до стажу також враховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.

Порядок подання та оформлення документів для призначення пенсій відповідно до Закону 1058, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005  № 22-1  та  зареєстрований  у  Міністерстві  юстиції  України  27.12.2005 за № 1566/11846.

Згідно з пунктом 24 цього Порядку факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження дитини, а факт її виховання до шестирічного віку встановлюється на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть.

Закон України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” передбачає встановлення громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо, пенсій за особливі заслуги.

Пунктом 8 статті 1 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” (в редакції, що чинна з 01.01.2014) передбачено встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до 6-річного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновленні в установленому законом порядку.

Відповідно до статті 5 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” багатодітній матері або батьку, пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, у розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. Розмір пенсії за особливі заслуги визначається в кожному окремому випадку в залежності від кількості дітей. 

У разі присвоєння багатодітній матері почесного звання України "Мати-героїня” розмір пенсій за особливі заслуги встановлюється у максимальному розмірі - 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

 

Джерело:
До списку новин