загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

5 фактів про українські пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Однією із найбільших "дірок" бюджету на 2017 рік на десятки мільярдів гривень є Пенсійний фонд. Закриття цих "дірок" і загалом проблеми пенсійної системи - серед головних тем переговорів Києва зі своїм основним кредитором, Міжнародним валютним фодом. bbc.com

Раніше у Києві заявляли, що очікують отримати чергову порцію кредиту фонду наприкінці січня - на початку лютого цього року.

Під час зустрічі українського президента із головою МВФ в рамках Всесвітнього економічного форуму у Давосі домовилися узгодити надання чергового траншу "найближчим часом".

Тим часом міністерство соціальної політики спочатку оприлюднило, а потім зняло зі свого офіційного сайту інформацію щодо переговорів із МВФ щодо пенсійної реформи.

Збережена у "фідах" інформація викликала жваву дискусію серед експертів.

І, хоча офіційні плани уряду щодо чергової пенсійної реформи можуть дуже відрізнятися від оприлюдненої інформації, оглядачі сходяться на тому, що українська пенсійна система стоїть на межі витривалості і з нею щось потрібно робити.

ВВС Україна подає кілька основних цифр, що стосуються української пенсійної системи.

Ці цифри самі по собі свідчать про масштаб проблем, пов'язаних із системою пенсійного забезпечення в країні.

Скільки чого у Пенсійному фонді

Загальні видатки українського бюджету на 2017 рік становлять понад 790 млрд грн. Видатки Пенсійного фонду - 284 млрд грн, тобто, співставні із третиною загальних бюджетних видатків.

Втім, безпосередньо із бюджету буде профінансований лише дефіцит Пенсійного фонду, який у 2017 році становитиме 141 млрд грн. Решту коштів фонд має отримати за рахунок надходжень від Єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Пенсії та пенсіонери

Багатомільярдні витрати на пенсії в Україні, на відміну від інших країн із високими податками і великими соціальними видатками, не обертаються достойними пенсійними виплатами для більшості українських пенсіонерів.

Мінімальна і середня пенсії в Україні

на 1.01.2017

1247

грн. - мінімальна пенсія

1828,3

грн. - середня пенсія

Закон про держбюджет на 2017 рік, Пенсійний фонд України

UNIAN

На 1 січня 2017 року мінімальна пенсія в Україні становить 1247 грн на місяцьСередня пенсія є не набагато більшою - 1828,3 грн.

Найбільша середня пенсія - 2408,02 грн. - у столиці. Друга за розмірами середньої пенсії - Донецька (2102,13 грн.) і Луганська (1989,16 грн.) області.

Найнижча середня пенсія у Сумській області - 1560,95 грн. на місяць.

За даними Пенсійного фонду, практично половина пенсіонерів - 5.6 млн осіб - отримують мінімальну пенсію.

Мінімальна пенсія через втрату годувальника-військовослужбовця становить 2494 грн. Таку пенсію в Україні отримують 313 тисячі осіб.

Майже на півтори тисячі гривень більшою є мінімальна пенсія шахтаря. Вона становить 3741 грн, і у 2016 році таку пенсію отримували майже 110 тисяч. осіб.

Спеціальні пенсіонери

Пенсії державних службовців, депутатів, суддів, правоохоронців визначаються спеціальними законами і перевищують середню пенсію у рази.

5,6 млн

пенсіонерів отримують мінімальну пенсію

15,5 тис.

пенсіонерів отримують пенсію у понад 10 тис. грн

Державна служба статистики, Пенсійний фонд України

UNIAN

Від початку 2016 року максимальну пенсію, яку може призначити держава, скоротили до 10 740 грн. Проте влітку рішенням Конституційного суду обмеження на суддівські пенсії були зняті. Крім того, оскільки закон не має зворотньої сили, обмеження стосуються лише призначення нових пенсій, а розміри пенсій, призначених до цього залишаються незмінними, і у деяких випадках перевищують 15-20 тис. грн.

За даними Державної служби статистики, пенсії у понад 10 тис. грн отримують близько 15,5 тис. осіб.

Де найбільше пенсіонерів

Пенсіонерами є близько третини населення України, - їх понад 12 млн осіб.

Найбільше пенсіонерів живе у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській областях та Києві.

Як заявляв міністр соціальної політики Андрій Рева, в Україні "фактично 6 млн чесно працюючих людей сплачують ЄСВ, за який утримуються 12,5 млн пенсіонерів".

Тобто, ті, хто працюють і сплачують Єдиний соціальний внесок, нині утримують двох пенсіонерів.

Пенсійний вік

У 2011 році український уряд на чолі із Миколою Азаровим розпочав пенсійну реформу, яка, головним чином, звелася до поступового підвищення пенсійного віку для жінок.

Щороку пенсійний вік збільшується на 6 місяців (зараз він становить 57,5 років) і в 2021-му році жінки виходитимуть на пенсію у 60 років.

До 2011-го року жінки отримували пенсію на п'ять років раніше, ніж чоловіки. При цьому середня тривалість життя жінок в Україні становить 76,25 років, а чоловіків на 10 років менше - 66,37 років.

Крім того, у 2011-му році мінімальний стаж для призначення пенсії збільшили з 5 до 15 років.

Скільки років в середньому живуть жінки і чоловіки на пенсії в Україні

16 років

жінки

6 років

чоловіки

Метою реформи було скорочення дефіциту Пенсійного фонду, але з того часу він лише зростав.

Проблем додало і рішення уряду про зниження ставки ЄСВ до 22% від 1 січня 2016 року.

Дещо виправити ситуацію, за розрахунками уряду, має підвищення мінімальної зарплатні до 3200 грн на місяць із 1 січня 2017 року.

Згідно із затвердженим урядом кошторисом на 2017 рік, дефіцит, тобто витрати, які не покриваються власними доходами Пенсійного фонду, становлять 141 млрд грн. Минулого року дефіцит Пенсійного фонду становив 145 млрд грн.

Цю цифру можна порівняти із обсягами дефіциту НАК "Нафтогаз" до підвищення тарифів на газ і тепло.

Анастасія Зануда

 

Джерело:
До списку новин