загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Суп і каша “Затируха”: рецепт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Серед усього розмаїття страв зустрічаються такі, до яких можна застосувати вислів “їжа бідняків”. “Затируха” якраз і відноситься до категорії таких страв.

 

Що таке “Затируха”?

“Затируха” – це рідка каша з завареного борошна, більше нагадує по консистенції суп. Блюдо це відноситься до селянської кухні, готували його найбідніші верстви населення. Воно просте за способом приготування і кількістю інгредієнтів, але настільки смачне, що міцно закріпилося в кухні багатьох народів. В Білорусі воно носить назву “Зацирка”, на Україні – “Затірка”, в країнах Сходу – “Умач аші”. Для приготування такого затирання може бути використане пшеничне, гречане, горохове та вівсяна мука.

Існує цікава легенда, пов’язана з походженням даної страви. Одна жінка, яка була куховаркою у багатих людей, після замішування тіста при випічці хліба своїх господарів ніколи не мила руки. А все тісто, що на них налипало вдома вона перетирала в крихту і варила своїм дітям хлібну юшку. “Затируха”, рецепт якої вперше з’явився в XV столітті, в свій час, багатьох селян врятувала від голодної смерті. Сьогодні її готують на молоці, але можна варити і на воді, і на бульйоні.

Молочна каша “Затируха”: рецепт з дитинства

Каша по цьому рецепту готується на молоці з додаванням затірки, приготовленої з борошна (0,5-1 склянку), яйця, солі, цукру та вершкового масла (за смаком). Інгредієнти найпростіші, які є в кожному будинку. В залежності від бажаної консистенції можна взяти 0,5-1 літр молока. Каша з великою кількістю згаданого продукту нагадує густий суп. Але і у нього назва така ж – “Затируха”.

Як приготувати затірку? Візьміть борошно, висипте його на стіл гіркою, додайте дрібку солі, зробіть поглиблення в центрі і вбийте в нього яйце. Отриману масу добре затерти руками. Після цього суміш просіяти через сито, в результаті чого вийдуть дрібні борошняні зернятка. Після затірки часто утворюються великі борошняні пластівці. Їх можна прогріти (підсушити) на сухій сковороді, а потім ще раз перетерти руками і просіяти.

Щоб зварити кашу, треба закип’ятити в каструлі молоко, після чого всипати в нього затірку. Додати цукор за смаком (2-3 столові ложки). Варити, постійно помішуючи, 7-10 хвилин. Коли каша буде готова, додати в неї вершкове масло за смаком.

“Затируха молочна”: рецепт для дітей

Щоб затірка для супу вийшла м’якою і ніжною, тісто для неї замішують на кефірі. Для цього потрібно збити в невеликій мисці 80 мл кефіру, яйце і сіль. Потім в отриману масу поступово підмішувати виделкою борошно, як би перетираючи її. Через кілька хвилин тісто стане розпадатися на дрібні шматочки. Їх потрібно просіяти через сито. Це і є затирка.

Тепер потрібно закип’ятити молоко. Його обсяг залежить від того, що ви хочете зварити: молочний суп або кашу. В коли молоко закипить, всипати затируху і варити, постійно помішуючи, 10 хвилин. В кінці приготування додати цукор за смаком.

“Затируха”, рецепт якої пропонується вище, виходить ніжною і солодкою.

“Затируха” на молоці з зеленою цибулею

Для приготування затірки для цього молочного супу можна використовувати будь-який з представлених вище рецептів. Смачною виходить затірка на кефірі, м’яка і ніжна.

Поставити молоко на плиту, дати закипіти, посолити. Всипати в каструлю затірку. Варити молочний суп 10 хвилин. Зняти каструлю з плити, додати чорний перець за смаком і великий пучок нарізаної зеленої цибулі.

“Затируха”- це рецепт який може здатися незвичним, але насправді він виходить дуже смачним! Це блюдо оцінять навіть гурмани.

Як приготувати суп селянський

Селянські страви теж можуть бути смачними. Прямий доказ цього – “Затируха”, рецепт якої не розгубив свою популярність навіть через шість століть.

Готувати суп можна на воді, овочевому або м’ясному бульйоні. Спочатку рідина додається картоплю, а коли він звариться – зажарка з цибулі і моркви на рослинному маслі. А ось для затірки можна використовувати наступний спосіб приготування.

Приготувати три тарілки. В одну розбити яйце і збовтати його виделкою. В іншу насипати борошна, а третю залишити для готової затірки. Спочатку вмочити руки в яйце, потім в підсолену борошно, а над третьою тарілкою їх потрібно потерти одна об одну. Так і вийде затирка. Залишився в тарілці яйце можна додати в суп разом з крихтою. Перед подачею готову страву посипати зеленню.

 

Джерело:
До списку новин