загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Плюс 300%: українці можуть заробити на майбутню пенсію вже зараз

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Накопичувальний рівень пенсійної системи дає можливість отримувати не тільки пенсію з двох джерел, а й інвестиційний прибуток. Тобто в разі переходу України на цей рівень майбутні пенсіонери зможуть отримувати більші пенсії, ніж розраховують. А грамотний пенсійний фонд може збільшити вкладені гроші в кілька разів.

Про це розповіла керівник громадських програм Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик.

"У першу чергу, гроші з накопичувальної пенсії - це ваша власність. Якщо людина не доживає до пенсійного віку, ці гроші успадковуються або можуть використовуватися ще під час самого накопичення в разі критичної хвороби. Крім того, це довгостроковий інвестиційний ресурс, який вливається в економіку", - наголосила вона.

Експерт навела приклад, що якби в Україні вже з 1 січня 2017 року був запущений накопичувальний рівень пенсій в тому вигляді, який прописаний в законопроекті №4608, то вже в цьому році економіка б отримала довгостроковий інвестиційний ресурс в розмірі 10 млрд гривень.

"Чому це довгостроковий ресурс: якби був прийнятий закон, то накопичувальний рівень був би обов'язковим для українців не старше 55 років. І якби пенсійний вік був збільшений до 63 років (як того вимагає МВФ. - Ред.), ці гроші б накопичувалися протягом 8 років. І тільки максимум через 8 років почалися б перші виплати пенсіонерам", - зазначила Маріанна Онуфрик.

Вона звернула увагу, що сума була б понад 80 млрд гривень (8 років помножити на 10 млрд грн), оскільки кількість платників внесків щорічно буде збільшуватися плюс сам накопичувальний рівень передбачає зростання відсотків: у перший рік виплачується 2% від офіційного заробітку (якщо у вас "мінімалка" в 3200, то вам потрібно було б платити всього 64 гривні на місяць), потім щороку додається по 1%, причому максимум, який доведеться платити, - 7%.

"Дійсно, українці могли б на цьому заробити. Насправді система у нас працює з 2003 року. Є державний фонд, є недержавні фонди. Як вона працює: гроші передаються компанії з управління активами, яка, згідно з чинним законодавством, може ними розпоряджатися. Наприклад, на третьому рівні є диверсифікація з чіткими лімітами: якщо я не помиляюся, не більше 10% активу можна вкладати в банківські метали, не більше 20% - в акції та облігації, не більше 15% - в нерухомість. Тобто компанія шукає найвигідніший варіант і заробляє гроші і людям, і собі. Тому ці гроші не просто лежать, а працюють на економіку і майбутнє пенсіонерів. Були і такі випадки, коли пенсійний фонд заробляв на рік і 300%", - розповіла Маріанна Онуфрик.

https://www.youtube.com/watch?v=qwj4tsBT9BM

 

Джерело:
До списку новин