загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Відповіді на питання військових пенсіонерів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» викликав у військових пенсіонерів велику кількість запитань.

Питання: Я військовий пенсіонер, отримую пенсію за вислугу років, з березня 2016 року працюю на посаді державного службовця та з цього часу пенсію не отримую. Чи буде поновлено мені пенсію у зв’язку із визнанням неконституційними деяких положень Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“?

Відповідь: Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 20.12.2016 №7-рп/2016 (набуло чинності з 20 грудня 2016 року) у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень другого речення частини сьомої статті 43, першого речення частини першої статті 54 Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ зі змінами, а саме: перше речення частини першої статті 54, тимчасово, у період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року, особам (крім інвалідів І та II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту“), які працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України „Про державну службу“, „Про прокуратуру“, „Про судоустрій і статус суддів“, призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються.

Враховуючи зазначене, у січні 2017 року Вам проведено виплату пенсії, призначену згідно Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“, за період з 20.12.2016 по 31.12.2016, як працюючому на посаді та на умовах, передбачених Законом України «Про державну службу».

З 1 січня 2017 року порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам визначено Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 06.12.2016 № 1774-VІІІ тимчасово, по 31 грудня 2017 року, особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", та осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист"), які займають посади державної служби, визначені Законом України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII "Про державну службу", а також працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України "Про прокуратуру", "Про судоустрій і статус суддів", призначені пенсії не виплачуються.

Питання: Мені призначено пенсію з 18 травня 2016 року у розмірі 11125 грн, але отримував максимальний розмір пенсії 10740 грн. Надайте роз'яснення чи буде мені перераховано пенсію та знято обмеження максимального розміру пенсії?

Відповідь: Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 20.12.2016 № 7-рп/2016 у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень другого речення частини сьомої статті 43, першого речення частини першої статті 54 Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ зі змінами.

Водночас інформуємо, що відповідно до статті 2 Закону України «Про заходи щодо законодавчого реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 № 3668 максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), призначених (перерахованих) відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ у період по 31 грудня 2016 року не може перевищувати 10740 грн.

З 1 січня 2017 року порядок виплати пенсій пенсіонерам визначено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 06.12.2016 №1774-VІІІ по  31 грудня 2017 року максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10 740 грн. (крім щомісячного довічного грошового утримання).

Отже, Ваша пенсія виплачується відповідно до вимог чинного законодавства.

Питання: Я військовий пенсіонер, працюю в органах місцевого самоврядування. Надайте роз’яснення як буде виплачуватися мені пенсія у 2017 році?

Відповідь: Відповідно до статті 21 Закону України ”Про службу в органах місцевого самоврядування” (зі змінами згідно Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” № 213-VІІІ від 02.03.2015 та Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” № 911-VІІІ від 24.12.2015), тимчасово, у період з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2016 року, посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”), у період служби в органах місцевого самоврядування, пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються.

Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цього Закону поновлюється. В зв’язку із тим, що Ви перебуваєте на службі в органах місцевого самоврядування, яка дає право на призначення пенсії у порядку та на умовах Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», виплата пенсії Вам була припинена з 01.04.2015 року.

З 1 січня 2017 року порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам визначено Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 06.12.2016 № 1774-VІІІ. У зв’язку із внесенням змін до закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», виплата пенсії особам, працюючим в органах місцевого самоврядування посадовими особами місцевого самоврядування (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та осіб, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист”) здійснюється у такому порядку: пенсії, призначені відповідно до законодавства України, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Враховуючи вищевикладене, виплату пенсії Вам поновлено з 01.01.2017 року.

 

Джерело:
До списку новин