загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як перегляд серіалів впливає на мозок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ідеальний вечір після важкого робочого дня: улюблений серіал і смачна вечеря – найкращий сценарій. Хіба ні? «Ну подивлюсь одну серію поки готую вечерю, потім ще одну поки їм», - думаєте ви,  а потім так затягує, що не відірватися. Чому це відбувається і чи існує серіальна залежність? zhyvyaktyvno

Серіальна залежність  - хвороба XXI століття, коли перегляд серіалів став доступний не тільки по ТВ, а й онлайн. В нашому доступі всі сезони серіалів (якщо серіал вже пройшов, але залишається в списку улюбленців), або ж доводиться чекати виходу нової серії день в день. Найпоширеніший прийом, що змушує нас прилипати до екранів – це відкритий фінал кожної серії.

«Знов обірвали на самому цікавому місці» - в голові проносяться вигуки обурення і рука сама тягнеться натиснути «дивитися наступну серію» (таке щастя мають ті, хто дивиться серіал в інтернеті), а ось якщо по ТВ, доведеться чекати ще добу.

Психолог і дослідник медіа Ратгерського університету Роберт Кьюбі говорить, все що відбувається на екрані – рухи, жести, зміна кадрів і планів, - включає орієнтовний рефлекс – сукупність реакцій організму на нові подразники. Цей рефлекс закладений еволюцією і призначений захищати нас від нападу хижаків.  Якщо в серіалі відбувається сцена битви, або один з героїв направляє зброю на іншого, то тіло і мозок реагують так, що наче вам особисто загрожує небезпека: судини головного мозку розширюються, м’язи напружуються. Отже, ви переходите в режим спостереження за тим, що відбувається. Відірватися від екрану стає фізично не можливо. Захоплюючі сюжетні повороти – не єдиний спосіб запустити орієнтовний рефлекс. Згідно з дослідження Кьюбі, щоб включити цей механізм, досить швидкої зміни кадрів.

Ще одна фізіологічна причина серіальної залежності  - задоволення від перегляду.  Через 30 секунд після початку нової серії, мозок переходить в режим альфа-хвиль – це ті хвили, які проявляються коли ми перебуваємо в спокої.  Права півкуля мозку (що відповідає за емоції) починає працювати активніше за ліву (що відповідає за логіку), і відбувається викиду ендорфінів, гормонів задоволення. Аж поки серія не закінчується, як тільки на екрані з’являються титри, словами не описати, що в той момент відчуває прихильник серіалів. Це можна, хіба що, порівняти з синдромом відміни у наркоманів. «Наркотики, які виводяться з організму швидше, викликають більшу залежність, ніж ті, що виводяться поступово – пояснює Кьюбі. – Незрозуміле відчуття виникає у людей, коли серія закінчується і це змушує натискати «Вкл.» і переглядати новий епізод».

З психологічної точки зору, люди дивляться серіали, бо їм не вистачає яскравих подій в реальному житті.  «Перегляд серіалу – це життя з довготривалих стосунків. Ми спостерігаємо за героями протягом тривалого часу – це створює ілюзію довготривалих стосунків. Людина, яка дивиться один серіал за іншим, швидше за все відчуває дефіцит повноцінних відносин у житті, або перебуває в депресивному стані. Залежність від серіалів можна прирівняти до переїдання, або алкоголізму» - запевняють дослідники Техаського університету.

Що робити, якщо ви витрачаєте забагато часу на перегляд серіалів?

1. Якщо ви дивитесь серіал онлайн, відключіть автоматичний перехід на наступні серію.

2. Спробуйте не додивлятися серії до кінця. За 15 хвилин до фіналу, серія стає нуднішою. Зберіть волю в кулак і відповзіть від екрану (повірте, ви нічого не втратите).+

3. Втома знижує здатність до самоконтролю, тому, якщо ви дивитеся серіал пізно увечері, зупинитися складніше. Краще проведіть вечір у компанії друзів чи за читанням цікавої книги.

 

Джерело:
До списку новин