загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Система накопичення пенсій стане неприємним сюрпризом для українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дефіцит бюджетних ресурсів в Україні ставить під загрозу запровадження накопичувальної системи пенсійних виплат, яке у Мінсоцполітики анонсували на другу половину 2017 року.

В Україні вже кілька років обговорюють пенсійну реформу і запуск накопичувального рівня системи. Віце-прем'єр Павло Розенко ще минулого року заявляв про те, що накопичувальний рівень можуть запустити вже влітку 2017 року. Однак, як заявили в Міністерстві соціальної політики, доти, поки солідарний рівень Пенсійної системи залишатиметься дефіцитним, про запуск другого рівня говорити рано.

За словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, реформа передбачає функціонування трьох рівнів накопичувальної системи для пенсіонерів. Втім, поки що повноцінно працюють всього два з них – солідарний та добровільний.

Солідарний рівень формування пенсій передбачає, що фонд будуть поповнювати за рахунок податків, які сплачуватимуть працездатні українці віком до 35 років (єдиний соціальний внесок (ЄСВ)). Пізніше ці кошти рівномірно розподілять між усіма громадянами пенсійного віку.

Другий рівень накопичення, який через брак грошей поки що не запровадили, формується за рахунок обов'язкової сплати. Спочатку кожен українець отримає персональний рахунок, куди буде перераховуватися частина заробітної плати. Це передбачає певну соціальну гарантію того, що після офіційного виходу на пенсію можна буде покладатися на ресурси, які накопичилися на індивідуальному рахунку за роки трудового стажу.

Третій рівень, який наразі частково діє в державі, – добровільні внески. Частину зарплати можна віддавати до недержавних пенсійних фондів за власним бажанням. Це стосується тільки тих, хто користується послугами приватних фондів, котрі й повинні гарантувати пенсійні виплати. Таким чином, це зменшує навантаження на державні установи.

Але таким фондам довіряють не так багато українців – депозитна система недержавних установ часто викликає сумніви. В одному з інтерв'ю Розенко зазначив, що система вже працює, проте сам він не наважився нею скористатися. На його думку, варто почекати того часу, коли в Україні будуть діяти усі рівні державного накопичення.

За словами віце-прем'єра Павла Розенка, запуск обов'язкового накопичувального рівня пенсійної системи – пріоритет уряду. Ще минулого року передбачалося, що другий рівень можуть запустити вже 2017-го. Якщо другий рівень запустять, крім пенсій із солідарного рівня, українці також отримуватимуть накопичені виплати.

Однак, спростовуючи заяви в ЗМІ, в Мінсоцполітики пояснили: поки в солідарній системі залишатиметься дефіцит (податків, які збирає держава, не вистачає на пенсії), накопичувальний рівень не запускатиметься.

"Відповідно до Закону України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" від 08.07.2011 р. № 3668-VI, перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду запроваджується починаючи з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України (ПФУ)" , – зазначають в міністерстві.

Минулого року дефіцит Пенсійного фонду досяг 145 мільярдів гривень, цього року – 141 мільярда гривень. Це левова частина всього бюджету ПФУ. На думку експертів, якщо ситуацію в фонді не змінити – ситуація з дефіцитом тільки посилюватиметься: кількість пенсіонерів зростає, а кількість працюючих – скорочується. Зараз 10 працюючих утримують 11 пенсіонерів.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин