загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що можна дозволити собі на мінімальну пенсію в Україні: чому так мало

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні продовжується негативна тенденція старіння нації. Пенсіонерів з кожним роком стає все більше. Мінімальна пенсія в Україні – одна з найнижчих у країнах Європи, в цьому році пенсії зростуть на 100 гривень.

Українські пенсіонери найбільше постраждали в результаті різкої інфляції за останні кілька років. Після падіння економіки в 2015-му індексацію пенсій "заморозили", мінімальні зарплати в цьому році сукупну інфляцію "наздогнали", а ось мінімальна пенсія досі значно відстає". Абсолютна більшість пенсіонерів отримує менше 1500 гривень на місяць, при цьому споживчий кошик, за підрахунками Мінсоцполітики, обходиться українцям у 3200 гривень. Що можна дозволити собі на мінімальну пенсію в Україні?

Скромно поїсти місяць або купити 1/3 пари взуття

В Україні на мінімальну пенсію 1247 гривень живе майже 400 тисяч пенсіонерів. На цю суму можна скромно харчуватися цілий місяць. Пенсіонери можуть дозволити собі раз на день купувати хліб, стегенця і кілька разів на тиждень недорогі крупи і макарони. А ось на засоби особистої гігієни залишиться дуже обмежений бюджет – дорогі шампуні, зубні пасти з такою пенсією не "по кишені". До того ж, навіть пенсіонерам з субсидією доводиться витрачати гроші на комуналку і проїзд. У середньому, після найбільш необхідних мінімальних витрат, на день "існування" у пенсіонера залишається рівно 30 гривень. Крім того, не враховується ще одна стаття витрат: на ліки.

Мінімальної пенсії також вистачить рівно на 12 походів у кіно (щоправда, при цьому доведеться голодувати, а в кінотеатр ходити пішки), або на покупку 45 доларів.

Купити новий одяг або взуття, навіть за умови тотальної економії, з мінімальною пенсією практично неможливо. Недорогі за сучасними марками жіночі черевики обійдуться в три мінімальні пенсії. Єдиний вихід – шукати взуття у секонд-хендах.

Пенсіонерка з Криворого Рогу Раїса Олексіївна востаннє купувала одяг у 2011-му році, жінка дбайливо доношує старі речі і просить дітей дарувати їй на свята взуття і кофти. "У мене пенсія 1300. Діти іноді допомагають, є дача з городом. Влітку намагаюся менше грошей витрачати, а взимку – більше доводиться. Але, звичайно, дуже важко. А що ж робити? Всім зараз важко, виживаємо якось", – розповідає пенсіонерка.

До речі, як повідомили у Пенсійному фонді, абсолютна більшість українців на заслуженому відпочинку отримують пенсії нижче прожиткового мінімуму. Всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів, 6,1 мільйон отримує менше 1500 гривень на місяць.

Що може купити пенсіонер на свою місячну пенсію в різних країнах світу:

  • Хліб (500 г білого хліба)

Україна (ціна $0,30) – 206 буханок

Білорусь (ціна $0,49) – 273

Росія (ціна $0,52) – 377

Польща (ціна $0,63) – 655

  • Картопля (1 кг)

Україна (ціна $0,27) – 230 кг

Білорусь (ціна $0,37) – 362 кг

Росія (ціна $0,47) – 417 кг

Польща (ціна $0,39) – 1059 кг

  • Куряча грудка (кг)

Україна (ціна $2,33) – 27 кг

Білорусь (ціна $3,06) – 44 кг

Росія (ціна $3,85) – 51 кг

Польща (ціна $3,67) – 113 кг

  • Комунальні послуги (електрика, вода, опалення для квартири 85 м.кв)

Україна – (вартість $62,82) – не вистачає оплатити.

Білорусь – (вартість $44,32) – оплатити комуналку за 3 міс

Росія – (вартість $102,89) – оплатити комуналку за 2 міс.

Польща – (вартість $157,74) – оплатити комуналку за 2,5 міс.

Бідують далеко не всі пенсіонери

На даний момент в Україні не призначають пенсії вище 10,7 тис. гривень. Проте всі пенсії вище цієї суми, які були призначені до чинного обмеження, залишаються в силі. Приміром, як розповіли в Пенсійному фонді, зараз пенсію понад 20 тисяч гривень отримують 2,2 тис. осіб. В основному це судді у відставці. 19 тисяч пенсіонерів отримують більше 10 тисяч гривень.

Ще торік високі пенсії в Україні оподатковувалися, однак на даний момент ця норма скасована. У 2014-му податки потрібно було платити з пенсій понад 10 тисяч гривень, а вже в 2015-му поріг знизили до 4134 гривень (три мінімальні зарплати). Таких пенсіонерів в країні виявилося більше 416 тисяч. У Міністерстві фінансів вважають, що після скасування 15% податку на високі пенсії бюджет втратив близько 800 мільйонів гривень.

Крім того, як розповідає старший науковий співробітник інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, судді, які вийдуть у відставку в цьому році, обмеження "не вище 10,7 тис. на пенсії" не відчують – для них Конституційний суд цю норму скасував.

"Людей дратує ця нерівність. Коли основна маса отримує 1500, грубо кажучи, середня пенсія у нас зараз десь 1850 гривень, а суддя отримує 21 тисячу. За що судді на пенсії в нашій бідній країні при всьому при тому... Давайте тоді всім 21 тисячу платити. Чомусь не виходить. Яка б не була міра відповідальності на їхній роботі, вони ж вже на пенсії, вони ж вже не працюють. Вже цієї відповідальності немає – чому потрібно платити 20 тисяч? Причому Конституційний суд зняв за ними обмеження максимального розміру", – розповідає вчений.

У пенсійній системі в Україні є ще одна "несправедливість". Пенсіонери, які раніше вийшли на пенсію, отримують менше грошей. У 2008-му коефіцієнт стажу (показник, який враховують при розрахунку пенсій) збільшили з 1 до 1,35 – старі пенсії не перерахували, а нові стали призначати з урахуванням нового показника.

Чому українці отримують мізерні пенсії

Українці платять 18% від своєї зарплати в пенсійний фонд.

Середній розмір пенсії в Україні за віком – 1690 грн ($62), що вдвічі менше, ніж у Білорусії, утричі менше, ніж уРосії. Середньостатистичний польський пенсіонер отримує у 6,5 разів вищу пенсію, аніж український.

Дефіцит Пенсійного фонду в цьому році досягне 141 мільярда гривень. Головна причина дефіциту – низькі зарплати. Українці з кожної зарплати платять соціальний внесок у розмірі 22%, ці гроші перерозподіляють між діючими пенсіонерами. При цьому, з 16 мільйонів працюючих українців внески сплачують лише 10 мільйонів (інші мають право цього не робити).

Таким чином, десять українців, які працюють, повинні утримувати 11 пенсіонерів. І ситуація тільки погіршуватиметься. За підрахунками Інституту демографії, в 2050-му в Україні співвідношення працюючих до пенсіонерів буде на рівні 10 до 15.

За різними оцінками, до 60% роботодавців частину зарплати виплачують у "конверті", і соціальні внески платять не з повної суми. Проблеми пенсійної реформи – частина наслідків тіньової економіки країни, вважають експерти.

Для отримання трудової пенсії жінкам необхідно пропрацювати 30, а чоловікам – 35 років. Як підрахували в Мінсоцполітики, українці з мінімальною зарплатою за все життя не заробили навіть на мінімальну пенсію.

Так, у середньому українці живуть після 60-ти до 18 років. Щоб отримувати мінімальну пенсію 949 гривень (така пенсія була в 2015-му), потрібно накопичити 204,9 тисячі гривень. При цьому за все життя з таким рівнем зарплат чоловіки могли накопичити всього 194,3 тисяч, а жінки – 166,6 тисячі гривень (згідно з даними 2015-го).

"У 2017 році коефіцієнт співвідношення сплаченої суми з мінімальної зарплати до суми отриманої пенсії працівниками становитиме: для жінок: 94,09%; для чоловіків: 109,77%. Ситуація порівняно з 2016-м має суттєво покращитися", – відзначають у міністерстві.

Зазначимо, мінімальна пенсія у цьому році буде збільшуватися кілька разів: у травні з 1247 до 1312 гривень, а в грудні – до 1373 гривень. Прожитковий мінімум у січні складе 1544 гривні, у травні – 1624 гривні, а в грудні – 1700 гривень. Однак і після цього українці отримуватимуть значно менше від своїх сусідів.

 

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин