загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Спілкуємося українською, або Як вдосконалити знання рідної мови

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

 «Мова – це кров, що оббігає тіло нації.
Виточи кров – умре нація»
Ю. Дзерович

Мова – важливий ідентифікатор нації, допоки живе мова, до тих пір живе й народ. Українська мова за свою історії витримала й намагання її знищити, прирівняти до іншої, й часи розквіту, однак, незважаючи на різні перепони, зберегла ту неповторну милозвучність та вікову мудрість предків.

Сьогодні, на щастя, більшість населення України успішно подолало психологічну перепону та почало спілкуватися українською не лише тоді, коли подорожують західною Україною, а й у своєму повсякденному житті. Проте для більшості все ж остаточно перейти на українську доволі важко, тому ми вирішили трішки спростити цей процес і підготували невеличку підбірку порад та корисних ресурсів, які допоможуть легко та цікаво вдосконалити своє мовлення.

Розпочати радимо з виконання 9 доволі простих правил:

1. Спілкуйтеся української скрізь, не боячись робити помилки, недарма ж кажуть що на помилках вчаться ;) ;

2. Дивіться фільми та мультфільми з українським дубляжем. Для початку радимо переглянути сучасні українські фільми, які не тільки допоможуть вдосконалити свій словниковий запас, а й подарують незабутні емоції від сюжету та гри акторів. Наприклад, для перегляду можна обрати: «Іван Сила», «Поводир, або квіти мають очі», «Нескорений», «Тіні незабутих предків», «Трубач», «Синевир», «Брати. Остання сповідь», «Прикольна казка», «Київський торт», «За двома зайцями» (перший оригінал українською!, докладніше про цей фільм можна дізнатися тут).

Також на деяких інтернет ресурсах (наприклад на kinoprostir.com, moviestape.com, hurtom.com, world-ua.com та інші) можна знайти велику кількість фільмів з якісним українським дубляжем.

3. Віддавати перевагу українській музиці, при чому це не обов’язково популярні та мега відомі виконавці та гурти є величезна кількість не менш цікавих виконавців та музичних проектів. Знайти та насолодитися цими виконавцями можна або на хвилях деяких радіостанцій (наприклад, Радіо без цензури, Є! Радіо, РокРадіо) або на деяких популярних каналах у Youtube (наприклад, UAmusic, MVUA, Українська естрадна музика, Musicinua).

4. Читати книги та інші видання українською. Читання гарно допоможе поповнювати словниковий запас та без особливих зусиль запам’ятати орфографічні та стилістичні особливості мови. Для читання кожен зможе знайти щось цікаве практично в усіх літературних жанрах, починаючи від класичних творів відомих письменників до романів та поезій сучасників.

5. Знайти собі соратника, який би погодився разом з вами переходити на українську.

6. Пишучі пости в соцмережах та роблячи пошукові запити в мережі інтернет використовувати українську. Якщо з соцмережами все більш менш зрозуміло, то ви будете здивовані скільки корисної та цікавої інформації можна знайти рідною мовою.

7. У родині розмовляти лише українською, особливо важливо спілкуватися з дітьми українською.

8. Спілкуватися та листуватися з колегами та друзями українською.

9. Використовувати українську не лише вдома чи у колі друзів, а й спілкуючись з касирами, різноманітними сервісними службами та незнайомцями.

Для подальшого вдосконалення та більш глибокого розуміння як вживати ті чи інші слова й вирази в нагоді стане книжка Олександра Авраменка «100 експрес-уроків української», яку наприкінці жовтня випустило видавництво #книголав. За словами автора, доцента Київського університету імені Бориса Грінченка та лауреату премії "Вчитель року", Олександра Авраменка, створюючи це видання він мав на меті в легкій та доступній формі показати найпоширеніші помилки в буденному та офіційному спілкуванні й допомогти їх виправити. Самі ж видавці описують цю книжечку не інакше як «кишеньковий посібник», який буде в нагоді широкому колу читачів. Загалом до цього посібника ввійшло 100 уроків, які наглядно ілюструють поширені помилки в сучасній українській мові та стосуються здебільшого використання русизмів та російських «кальок» та стилістично правильного вживання слів. Кожен урок доповнено гарними ілюстраціями від львівської художниці Наталки Гайди.

Якщо ж ви не уявляєте своє життя без всесвітньої мережі та сучасних гаджетів існує низка корисних та зручних ресурсів, які також допоможуть зробити перехід на українську легким та приємним. Нижче ми наведемо приклади найпопулярніших з них.

Мова – ДНК нації (ukr-mova.in.ua)

Цікавий портал, на якому язичок Лепетун, головний герой у боротьбі за грамотність та чисте спілкування, допоможе в зручній та цікавій формі вдосконалити знання мови, наглядно продемонструє правила використання прийменників, синонімів, паронімів, фразеологізмів та продемонструє основні норми українського правопису. Для закріплення знань та навичок на порталі є спеціальні вправи та диктанти. Також сайт дає змогу в онлайн режимі перевірити тексти на орфографічні, граматичні та пунктуаційні помилки. Для користувачів мобільних гаджетів з 2015 доступна мобільна версія сервісу, яку можна безкоштовно завантажити з Google Play чи App Store.

Лінгвістичний портал Mova.info (mova.info)

Лінгвістичний онлайн ресурс Mova.info було створено вченими-лінгвістами Національного університету імені Тараса Шевченка. Кожен користувач після реєстрації отримує доступ до різноманітних підручників, словників, лінгвістичних енциклопедій та багатьох інших корисних матеріалів. А скориставшись «довідковою службою» можна уточнити будь-яке питання напряму у фахівців. Ще на порталі є захоплива гра «Відгадайко», котра допоможе заохотити до вивчення мови дітлахів.

Онлайн версія одинадцятитомного Словника української мови (sum.in.ua)

На сторінках цього ресурсу представлено найбільший з тлумачних словників української мови. І хоча цей онлайн словник базується на словнику виданому за редакцією академіка Білодіда, який не доповнювався від 80-х років минулого століття, однак досі більш повного словника не було створено. Цей сайт доволі зручний у користуванні та дає можливість зареєстрованим користувачам запропонувати свої коментарі та тлумачення слів.

Спільнота в ФБ «Переходь на українську» (facebook.com/perehodnamovu/)

Популярна спільнота в соціальній мережі Фейсбук, основна мета якої є не навчання мови, а підтримка тих, хто прагне спілкуватися українською. Тут можна прочитати історії тих, хто вже перейшов на українську, отримати поради та поспілкуватися з однодумцями.

Сторінка ЗНО з української в картинках на портал ЗНО КЛУБ (znoclub.com/pidgotovka-do-zno/765-zno-v-kartinkakh-ukrajinska-literatura.html)

Ні для кого не секрет, що більшість людей краще сприймає інформацію візуально, тож Український центр оцінювання освіти запропонував вдосконалити та освіжити знання мови та літератури за допомогою зручних таблиць та схем. На сторінці можна завантажити файли у форматі PDF, які містять систематизовані дані про частини мови, правопис, словотворення, вживання знаків пунктуації та багато іншого.

Відео уроки української мови від Олександра Авраменка на Youtube (youtube.com/playlist?list=PLEoEWGEBriPCTBIOQbXIIDzFFakriePu-)

В коротких відео уроках (яких вже є більше 150) Олександр Авраменко акцентує увагу на основних мовних питаннях та розповідає як уникати помилок. Всі заняття є у вільному доступі на каналі у мережі Youtube.

Тож не бійтесь і говоріть українською!  =)

 

Джерело:
До списку новин